Komisija za vrednostne papirje in borzo razkrila 11 kripto goljufij

Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) razkrila 11 domnevnih kripto goljufij v vrednosti več kot 300 milijonov dolarjev.
Fotografija: Preko piramidnih shem lahko prihaja do mnogih goljufij. Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Preko piramidnih shem lahko prihaja do mnogih goljufij. Foto: Getty Images

Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC), je v ponedeljek vložila obtožbe proti 11 posameznikom zaradi domnevne goljufije vlagateljev za več kot 300 milijonov dolarjev v kripto piramidi shemi. 

image_alt
75 odstotkov trgovcev v 2 letih načrtuje plačila s kriptovalutami

Začetek piramidne sheme Forsage sega v januar 2020. Regulatorji po vsem svetu so ga od takrat večkrat poskušali onemogočiti. Filipinska komisija za vrednostne papirje in borzo je proti Forsageu najprej septembra 2020 vložila ukrepe za prekinitev, toda kljub temu naj bi obtoženi še naprej promovirali shemo.

Preko goljufije do denarja

Ustvarjalci spletnega mesta Forsage.io so z domnevno goljufijo zbirali sredstva od milijonov malih vlagateljev v ZDA in po vsem svetu. Vlagatelji naj bi transakcije sklepali prek pametnih pogodb, ki so delovale na blokovnih verigah Ethereum, Tron in Binance.

Kriptovalute so lahko donosen posel in tudi magnet za goljufije. Foto: Benoit Tessier/Reuters
Kriptovalute so lahko donosen posel in tudi magnet za goljufije. Foto: Benoit Tessier/Reuters

Do teh potez je prišlo, ko je kriptovaluta postala bolj priljubljena pri vsakdanjih vlagateljih, kar na splošno povečuje možnosti za sheme goljufij. Maja je na primer ameriško ministrstvo za pravosodje obtožilo izvršnega direktorja Mining Capital Coin zaradi domnevne globalne investicijske goljufije v vrednosti 62 milijonov dolarjev, navaja The New York Times.

image_alt
Na Hrvaškem v kiosk po časopis z bitcoini

»Forsage je goljufiva piramidna shema, ki je bila uvedena v velikem obsegu in se agresivno trži vlagateljem,« je v sporočilu za javnost povedala Carolyn Welshhans, vršilka dolžnosti vodje enote SEC za kripto sredstva in kibernetiko. »Goljufi se ne morejo izogniti zveznim zakonom o vrednostnih papirjih z osredotočanjem svojih shem na pametne pogodbe.«

S sporno shemo delovali iz najmanj petih različnih držav

Med obtoženimi so štirje ustanovitelji Forsagea. Zanje je bilo nazadnje znano, da živijo v Rusiji, Republiki Gruziji in Indoneziji. SEC je obtožila tudi tri promotorje s sedežem v ZDA, za katere je znano, da so jih ustanovitelji angažirali, da podprejo Forsage na platformah, ki jih gosti Forsage, vključno z njegovim uradnim kanalom YouTube.

Poleg tega je SEC obtožil več ljudi, za katere trdijo, da so vodili največjo promocijsko skupino Forsage v ZDA. Sodelovali naj bi pri neregistrirani ponudbi in prodaji vrednostnih papirjev v Forsageu in spodbujali shemo, ki je delovala iz najmanj petih različnih držav. Dva od obtožencev sta se strinjala s poravnavo obtožb, ne da bi priznala ali zanikala obtožbe, je še sporočil SEC. 

image_alt
Bitcoin vstal od mrtvih

Več iz rubrike