Je uživanje gojene ribe res bolj trajnostna in ekološka izbira?

Ribolov je danes eden najmočneje rastočih gospodarskih sektorjev v Evropi. Povečano povpraševanje po ribah sočasno spodbuja ribogojstvo oziroma akvakulturo, ki je zadnja leta ključna tržna priložnost.
Fotografija: Foto Jaroslav Jankovič
Foto Jaroslav Jankovič

FAO ocenjuje, da bo do leta 2030 kombinirana proizvodnja – iz ribolova in ribogojstva – narasla na 201 milijon ton rib, kar je 18-odstotno povečanje glede na sedanjo proizvodno raven.  Svet namreč že desetletja uživa vse večje količine rib – 20,4 kilograma na prebivalca v letu 2016 v primerjavi z nekaj manj kot 10 kilogrami v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, k čemur je pripomoglo tudi ribogojstvo, ki se je hitro razširilo v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stolet­ja, najhitreje pa raste v Afriki.

Globalna proizvodnja (skupaj z vodnimi rastlinami) je v letu 2016 znašala 110,2 milijona ton, vrednost prve prodaje pa je bila ocenjena na 243,5 milijarde ameriških dolarjev, pravi FAO. Največji posel z ribogojstvom ima 37 držav sveta, ki imajo skupaj skoraj polovico svetovnega prebivalstva. V Evropi v ribogojstvu vzgojijo tri milijone ton rib in mehkužcev s tržno vred­nostjo 10,5 milijarde dolarjev. Če izvzamemo Norveško, Islandijo in Turčijo (ki niso v Evropski uniji), pet držav članic EU (Španija, Združeno kraljestvo, Francija, Italija in Grčija) predstavlja tri četrtine vrednosti proizvodnje in obsega proizvodnje.

...
...
Čeprav mnogi verjamejo, da je uživanje gojene ribe bolj trajnostna in ekološka izbira, je gojenje pogosto še slabše za okolje. »Manko ribiške proizvodnje že več desetletij zapolnjuje akvakultura, ki pa ponekod celo poglablja težave divjih populacij, z vnosom bolezni in parazitov ter lovljenjem mladic, kot je to pri tuni,« je dejal Timotej Turk Dermastia. Gojene ribe bolj ogrožajo škodljivci in bolezni, da jih lahko vzgojijo, pa potrebujejo tudi divje ribe. Za vzgojo kilogramskega lososa potrebujejo okoli pet kilogramov majhnih divjih rib, kot so sledi ali sardoni. Ne samo to, delež zdravih omega-3 maščobnih kislin je pri gojenem lososu bistveno nižji, je poročal Euronews.

Več iz rubrike

ikonomija

Digitalna Slovenija v številkah

Statistični podatki razkrivajo, da se s pomočjo tehnologije zmanjšuje neenakost in povečuje kakovostno izobraževanje. Tehnološki napredek bi lahko v naslednjih 10 letih premostil digitalni razkorak i…

ikonomija

Kako izgledajo banke prihodnosti

Vodilni v panogi bodo razvili podrobno razumevanje o profilu in obnašanju svojih strank. Bank bo manj. Denar bo digitalen in bolj demokratičen.

ikonomija

Nov razpis za vzpostavitev brezžičnih Wi-Fi točk na javnih mestih

Odprl se bo četrti evropski javni razpis za pridobitev bonov za vzpostavitev brezžičnih Wi-Fi točk na javnih mestih. Razpis bo potekal po sistemu »kdor prej pride, prej melje«.

ikonomija

Ustanovitelj Zooma v enem dnevu bogatejši za 800 milijonov dolarjev

V petek, 29. maja, je vrednost delnic Zoom Video Communications Inc. na borzi Nasdaq narasla za 9,7 odstotka. Tržna kapitalizacija podjetja je prvič presegla 50 milijard dolarjev.

Komentarji: