Google Pixel: Ko zataji avtentikacija in je vaša zasebnost ogrožena

Ker želijo potrošniki ohraniti zasebnost, pričakujejo, da njihove naprave ne bodo nehote omogočile dostopa prijateljem ali pa celo neznancem.
Fotografija: Je avtentikacija s prstnim odtisom dovolj varna? Foto: Depositphoto
Odpri galerijo
Je avtentikacija s prstnim odtisom dovolj varna? Foto: Depositphoto

Ker želijo potrošniki ohraniti zasebnost, pričakujejo, da njihove naprave ne bodo nehote omogočile dostopa prijateljem ali pa celo neznancem.

image_alt
Musk bo odpravil mrtva območja mobilne tehnologije

Ravno to pa se je zgodilo avtorju članka, objavljenega na portalu CNBC. Kot je zapisal Jordan Novet, je prijatelju pokazal svoj novi pametni telefon Google Pixel 6a, ki je bil zaklenjen, vendar je ta kljub temu zlahka dostopal do domačega zaslona. Ko je prijatelj položil prst na del zaslona, kjer telefon skenira prstne odtise, se je telefon odklenil.

Da bi poskusil, ali zadeva dejansko deluje, je Novet pritisnil gumb za vklop, da je zaklenil telefon, in ga poskušal drugič odkleniti. Uspelo je. To je storil še enkrat in še enkrat, s čimer je presenetil vse prijatelje v bližini. Zanimivo, da nihče drug od prisotnih ni mogel odkleniti njegovega telefona.

Kot navaja v svojem članku, naj bi, odkar je telefon od prejšnjega meseca na voljo, imeli podobne težave tudi drugi. Nekaterim je telefon uspelo odkleniti s prsti, ki jih niso registrirali v nastavitvah naprave. Dva kanala na YouTubu pa sta pokazala, da so ljudje lahko odklenili Pixel 6a, tudi če njihovi prstni odtisi niso bili shranjeni v telefonu.

Težava vsekakor meče slabo luč na Googlovo hitro rastočo linijo pametnih telefonov Pixel. Foto: Beck Diefenbach/Reuters
Težava vsekakor meče slabo luč na Googlovo hitro rastočo linijo pametnih telefonov Pixel. Foto: Beck Diefenbach/Reuters

Težava vsekakor meče slabo luč na Googlovo hitro rastočo linijo pametnih telefonov Pixel, ki se spopada z Applovimi iPhoni in neštetimi telefoni s sistemom Android.

Podobna tehnologija kot v Googlovih vodilnih modelih nižjega cenovnega razreda

Po ocenah, ki jih je v ponedeljek objavila raziskovalna skupina za tehnološko industrijo Canalys, je Google v drugem četrtletju v ZDA dobavil 800.000 pametnih telefonov, kar je približno 230 % več kot leto prej. Apple, Samsung, Motorola in TCL so v Severni Ameriki dobavili več telefonov kot Google, je navedel Canalys.

Telefon Pixel 6a, ki stane 449 dolarjev, vsebuje isti Googlov čip Tensor kot telefon Pixel 6 iz leta 2021, ki ga je Sundar Pichai, izvršni direktor Googlove matične družbe Alphabet, aprila označil kot 'najhitreje prodajani Pixel doslej'.

Linija A telefonov Pixel, kot je Pixel 6a, naj bi zagotavljala podobno tehnologijo kot Googlovi vodilni modeli po nižji ceni.

image_alt
Pozor, ne kupujte novega iPhona ali ure Apple Watch prav zdaj

Težave z avtentikacio tudi pri telefonih drugih proizvajalcev

»Senzor prstnih odtisov pod zaslonom v napravi Pixel 6a je bil testiran tako, da izpolnjuje industrijski standard za varnost, kjer je verjetnost nepreverjenega ujemanja prstnega odtisa 1 na 50.000 poskusov,« je Googlov tiskovni predstavnik v elektronskem sporočilu sporočil CNBC. »Nenehno izboljšujemo zmogljivost, stabilnost in zanesljivost naših prstnih odtisov, zato morajo uporabniki zagotoviti, da uporabljajo najnovejšo različico sistema Android 13.«

Apple na svojem spletnem mestu navaja, da je verjetnost, da se dva ločena prstna odtisa ujemata z enim prstom, vpisanim v njegovo tehnologijo Touch ID, ena proti 50.000. Za primerjavo: verjetnost, da pravilno uganete štirimestno geslo osebe za odklepanje naprave, je ena proti 10.000.

Težave z avtentikacijo so se pojavile tudi pri telefonih drugih proizvajalcev, ki so se zanašali na prepoznavo obraza. Družinskim članom, ki si niso bili ravno podobni, je leta 2017 po besedah avtorja članka, uspelo odkleniti Applov iPhone X, leta 2019 pa so ljudje odkrili, da je mogoče Samsungov Galaxy S10 odkleniti s fotografijo lastnika telefona.

image_alt
Študentje bi bili raje lačni kot pa brez telefonov

Več iz rubrike