Študentje bi bili raje lačni kot pa brez telefonov

Raziskava je pokazala, da ima uporaba telefona podobne tendence kot uživanje hrane ali uživanje drog.
Fotografija: Študentje so v nedavni raziskavi v večini svoje pametne telefone izbrali pred hrano. Foto: Depositphoto
Odpri galerijo
Študentje so v nedavni raziskavi v večini svoje pametne telefone izbrali pred hrano. Foto: Depositphoto

Raziskovalci z Univerze v Buffalu so pred kratkim odkrili, da bi bili študenti raje lačni, kot pa ločeni od svojih telefonov. Ugotovljeno je bilo, da ima uporaba telefona podobne krepilne težnje kot uživanje hrane ali uživanje drog.

Kaj je pokazala raziskava?

V nizu testov, pri katerih so se študentje morali odločiti, ali bodo navidezni denar pravočasno porabili s telefoni ali hrano, so s svojimi telefoni dosegli šokantno prednost.

image_alt
Raziskava: Temna stran vpliva družbenih medijev

Študentje so bili v poskusu dve uri ločeni od svojih telefonov in tri ure niso imeli hrane. Ob koncu ločitvenega obdobja so jih odpeljali do računalnika, kjer so lahko dokončali nalogo in si prislužili čas s telefonom ali prigrizek. Ko so izbrali, kar so želeli, se je strošek izbire zvišal, ko so bili naslednjič vprašani.

Stroški predmetov so bili izmerjeni na dva načina: en test je vključeval lažni denar, z minutami uporabe mobilnega telefona, ki stanejo do 1000 dolarjev, zasluženih z računalniškimi nalogami. Drugi test je meril stroške dela, kot je število klikov miške, potrebnih za dokončanje zahtevanih nalog, za pridobitev več časa za telefoniranje.

Študentje so skoraj v vseh primerih izbrali telefon pred hrano

Skoraj v vsakem primeru je znesek, ki so ga študenti bili pripravljeni plačati za uporabo svojih telefonov, presegel znesek, ki bi ga porabili za hrano. Raziskovalci so izjavili, da so bili kljub temu zelo presenečeni nad rezultati.

Vsake toliko časa ni odveč narediti malce digitalnega razstrupljanja. Foto: Shutterstock
Vsake toliko časa ni odveč narediti malce digitalnega razstrupljanja. Foto: Shutterstock

Sporočilo za javnost trdi, da je to prva raziskava, ki nakazuje, da uporaba pametnega telefona povzroča krepilno vedenje. To pomeni, da gre za aktivnost s pozitivnimi posledicami, ki povzroči, da jo posameznik želi ponoviti. Medtem ko nas raziskovalci hitro opomnijo, da to ni enako zasvojenosti, je pa predpogoj, navaja spletni portal Big Think.

image_alt
22-letnica, ki s kozmetiko zasluži več kot 120.000 evrov letno

Vodja študije Sara O'Donnell je pojasnila: »Vedeli smo, da bodo učenci motivirani za dostop do svojih telefonov, vendar smo bili presenečeni, da je izbira telefonov zmagala v obeh metodologijah.«

Ste se tudi vi pripravljeni odpovedati hrani, da bi preverili svoj telefon?

Odvisnost je sicer izraz, ki vključuje več stvari. Samo zato, ker imajo ljudje željo po uporabi svojih telefonov, še ne pomeni, da so zasvojeni s telefonom na enak način, kot so zasvojeni z nikotinom ali alkoholom. Za potrditev tega bi bilo potrebnih več raziskav.

Sara O'Donnell je še pojasnila, da čeprav krepilno vedenje ni enako zasvojenosti, se zdi verjetno, da če bo zasvojenost s pametnim telefonom postala veljavna diagnoza, bodo tovrstni posamezniki imeli veliko tendenco k pametnim telefonom, tako kot imajo posamezniki z motnjami uživanja alkohola, visoko tendenco k alkoholu.

Vprašajte se, ali ste se kdaj bili pripravljeni odpovedati hrani, da bi preverili svoj telefon? Zdi se, da niste edini, če ste se. Čeprav se »uradno« to še vedno ne tretira za zasvojenost, morda ni slaba stvar, da si kdaj vzamemo »digitalni odmor.«

image_alt
Digitalno razstrupljanje: Je sploh učinkovito?

Več iz rubrike