Digitalno razstrupljanje: Je sploh učinkovito?

Seznam zvezdnikov, ki so si v zadnjem času vzeli odmor od družabnih omrežij je vedno daljši.
Fotografija: Ko postane preobremenjujoče je prav da si vzamemo 'digitalni odmor'. Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Ko postane preobremenjujoče je prav da si vzamemo 'digitalni odmor'. Foto: Getty Images/iStockphoto

Številne raziskave so pokazale, da lahko digitalno razstrupljanje pripomore k izboljšanju duševnega zdravja, vendar tudi k povečanju osamljenosti.

Predvsem zvezdniki so tisti od katerih pričakujemo digitalno prisotnost 24/7, saj nas v vsakem trenutku dneva zanima kaj počnejo in koliko se dejansko njihovo življenje razlikuje od našega.

Zato je pričakovati, da se na vsake toliko časa kdo izmed njih naveliča stalnega objavljanja in se odloči za odklop. Digitalni detoks oziroma 'razstrupljanje' je pravzaprav nekakšen umik od digitalnega sveta, predvsem ko postane stvar preveč preobremenjujoča.

image_alt
Večno mladi in lepi: Vzpon virtualnih vplivnežev

Seznam zvezdnikov, ki so si v zadnjem času vzeli 'odmor od družabnih omrežij' je vedno daljši. Na njem so tako Ed Sheeran, Selena Gomez, Miley Cyrus, Justin Bieber, Britney Spears in Tom Holland. Zvezdnik filma o Spider-Manu je nedavno, po šestih tednih 'tišine' na Instagramu objavil video posnetek, kjer je dejal: »Pozdravljeni in zbogom,« nato pa objasnil, da se je odločil za umik iz družabnih medijev, ker se mu zdijo preveč obremenjujoči.

»Ko na spletu berem stvari o sebi, se ujamem v spiralo, kar na koncu zelo škoduje mojemu duševnemu stanju,« je dejal 26- letni igralec.

Ne le slavni, tudi ostali potrebujemo odmor

Niso samo slavni ljudje tisti, ki včasih čutijo, da potrebujejo odmor od družbenih medijev. Nedavna raziskava digitalnega združenja Bitkom je pokazala, da je 10 % prebivalcev Nemčije načrtovalo, da bodo letos več časa preživeli brez povezave, približno 43 % pa si je v preteklosti vzelo odmor od digitalnih medijev, da bi se bolje počutili.

Na vsake toliko časa vsi rabimo digitalni detoks. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Na vsake toliko časa vsi rabimo digitalni detoks. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Pa so družbeni mediji v resnici tako slabi? Opravljenih je bilo veliko študij, ki so preučevale vpliv Instagrama, Twitterja in drugih tovrstnih platform, vendar jasnih rezultatov ni na vidiku.

Obstaja povezava med depresijo in uporabo družbenih medijev?

Nedavna študija Univerze Bath v Združenem kraljestvu je pokazala, da lahko že enotedenski odmor izboljša splošno počutje ter zmanjša anksioznost in depresijo.

Tudi druge raziskave so pokazale povezavo med časom, ki ga uporabnik preživi na spletu, in depresijo, vendar številni strokovnjaki pravijo, da je težko določiti, kaj je bilo prej, saj so ljudje z depresivnimi nagnjenji morda bolj nagnjeni k uporabi družbenih medijev.

image_alt
Z vplivneži je konec!

Po drugi strani pa so rezultati raziskave, ki jo je leta 2019 opravila univerza v Abu Dabiju pokazali, da ima lahko digitalno razstrupljanje tudi negativne učinke; udeleženci so namreč poročali o stresu in osamljenosti med odmikom od družbenih medijev.

»Pomembno je, da imamo sami vpliv na to, koliko časa preživimo z družbenimi mediji, za kaj, kdaj in kako dolgo,« je za portal DW povedala Kristin Langer iz nemške Iniciative 'Schau Hin' (Poglej), ki staršem svetuje, kako otrokom pomagati pri soočanju z digitalnim svetom.

»Vpliv družbenih medijev na življenje posameznika je bil vedno odvisen tudi od osebnosti. Medtem ko so nekaterim družbena omrežja koristila, so drugi čutili pritisk in tudi zavist, ko so se primerjali z drugimi uporabniki, za katere se je zdelo, da jim gre v življenju bolje kot njim,« je še dejala Langerjeva.

image_alt
Koliko sledilcev potrebujete, da zaslužite na Instagramu?

Več iz rubrike