EU je največji svetovni trg z ribiškimi proizvodi

Ribolov je danes eden najmočneje rastočih gospodarskih sektorjev v Evropi. S trajnostnim ribolovom so se povečali dobički ribičev, ki lovijo le omejeno kvoto, zato lahko ribe dražje prodajo. Sočasno pa homo sapiens izvaja največji eksperiment vseh časov: eksperimentiramo z oceani, ribami in podnebjem.
Fotografija: Foto Leon Vidic
Odpri galerijo
Foto Leon Vidic

Ne glede na klavrno sliko prihod­nosti praznih morij, ki nam jo slikajo znanstveniki, se ribam industrija ne bo odpovedala. Gre vendar za 215 milijard evrov na leto! Analitično podjetje Stratis­tics MRC napoveduje, da bi lahko svetovni trg komercialne ribiške industrije do leta 2026 dosegel 391 milijard dolarjev, letno pa bo rasel za 6,88 odstotka. Razlogi za rast so nedvomno tudi zdravstveni, saj je vse več potrošnikov ozaveščenih o koristih morske hrane, s čimer spodbujajo trg ribiške industrije. Samo pomislite, kolikokrat ste slišali, da je priporočljivo uživati ribje olje. Toda tudi to ni trajnostno. Ampak največji akterji na trgu komercialne ribiške industrije – Atlantex, Liberty, Frozen Foods, Iglo Group, KRM Marine Exports, Marine Harvest, Sri Siddhi, Private Limited, Armana Limited, Andenesfisk, Sajo Industries in drugi – si manejo roke.

Po podatkih Eurostata je bilo v EU leta 2016 narejenih 6,3 milijona ton ribjih izdelkov v vrednosti 4,4 milijarde evrov. Vrednost prve prodaje vse ribiške in ribogojske proizvodnje je znašala 323 milijard evrov; od tega je delež ribogojstva znašal 207 milijard evrov. Panogi zaposlujeta 59,6 milijona ljudi, od tega 14 odstotkov žensk, največ ribičev in ribogojcev – kar 85 odstotkov vseh pa je v Aziji. Azija ima tudi največjo floto ribiških plovil na svetu (3,3 milijona ladij oziroma 75 odstotkov svetovne ribiške flote). Ribiška flota EU je bolj raznolika kot azijska; Španija ima največjo bruto tonažo, Italija največ moči, Grčija pa največ plovil, vendar ne nalovi največ v Evropi.

...
...


FAO v svojem zadnjem poročilu pravi, da čisti izvozni prihodki držav v razvoju z ribami znašajo 33 milijard evrov, s čimer presegajo prihodke iz skupnega izvoza mesa, tobaka, riža in sladkorja. Največja svetovna proizvajalka in izvoznica rib je Kitajska, največji svetovni potrošniški trg rib in ribjih izdelkov pa je EU, ki ji sledijo ZDA in Japonska.

Več iz rubrike

ikonomija

V rokah enega odstotka kmetovalcev kar 70 odstotkov kmetijskih zemljišč po svetu

Lastništvo kmetijskih zemljišč je vse bolj neenakomerno porazdeljeno, tako je danes vse večji delež svetovnih kmetijskih zemljišč v rokah peščice.

ikonomija

Umetna inteligenca postala del državne strategije Savdske Arabije

Savdijci aktivno vlagajo v projekte umetne inteligence, kar je postalo del državnega načrta. Do leta 2030 bodo vložili kar 20 milijard dolarjev.

ikonomija

Slovenski projekt pametne ptičje hišice zbral že preko 700.000 evrov

Projekt pametne ptičje hišice Bird Buddy, za katerim stoji pretežno slovenska podjetniška ekipa, na globalni spletni platformi za množično financiranje Kickstarter beleži izjemno zanimanje.

ikonomija

Nova Zelandija nad lockdown z uporabo znanosti

Nova Zelandija uporablja tehnologijo modeliranja in ugotavljanja hitrega genomskega zaporedja covid-19, s čimer se je izognila »lockdownu«.

Komentarji: