Zaradi koronavirusa bo potrebno v proizvodnji zagotoviti brezstično delo

Podjetje Viar zaznava povečanje uporabe platforme REWO, ki ponuja podporo zaposlenim na daljavo.
Fotografija: Podjetja zaganjajo proizvodnjo, na povečano povpraševanje po rešitvah vodenja proizvodnje na daljavo pa odgovarjajo v podjetju Viar. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Podjetja zaganjajo proizvodnjo, na povečano povpraševanje po rešitvah vodenja proizvodnje na daljavo pa odgovarjajo v podjetju Viar. FOTO: Jure Eržen

Podjetja so pred tedni zaprla proizvodnjo, zdaj pa se oblikujejo protokoli, po katerih bo steklo nadaljnje poslovanje in proizvodnja. Urediti je potrebno predvsem varno delovno okolje za zaposlene, v kar spada zmanjševanje stikov med zaposlenimi. Povečano uporabo platforme za podporo zaposlenim na daljavo je pri obstoječih uporabnikih zaznalo podjetje Viar, ki je leta 2017 bilo start-up leta, letos pa praznujejo že peto leto delovanja.



Podjetje Viar v trenutnih razmerah izstopa s platformo REWO, ki olajša zajem in prenos znanja. Je kot virtualni mentor, ki zaposlenim omogoča stalno podporo pri delu brez prisotnosti drugih zaposlenih. Med slovenskimi podjetji, s katerimi že sodelujejo, so Elan, Odelo, Kolektor, Henkel, sicer pa je podjetje sodelovalo tudi s prepoznavnimi tujimi podjetji, kot so Microsoft, Disney, Samsung in Comcast.
 

Zaradi potrebe po zmanjšanju stikov, povečana uporaba Rewo


V Viaru so pred tedni zaznali upad uporabe storitve Rewo, saj se je industrija za nekaj časa ustavila, za tem pa se je uporaba začela povečevati. Soustanovitelj podjetja Viar Blaž Zafošnik pravi, da so se v podjetju že odzvali na povečano iskanje rešitev glede oblikovanja varnega delovnega okolja v proizvodnih podjetjih. V sodelovanju z Digitalno koalicijo Slovenije so v sklopu pobude »Digitalna solidarnost« v času korona krize krize ponudili brezplačno uporabo platforme Rewo za obdobje treh mesecev. Pred tem so k pobudi že pristopila številna druga podjetja, ki se ukvarjajo z digitalnimi rešitvami.

Tehnologija virtualne resničnosti omogoča podporo zaposlenim na daljavo. FOTO: Jure Eržen
Tehnologija virtualne resničnosti omogoča podporo zaposlenim na daljavo. FOTO: Jure Eržen
Zafošnik izpostavlja, da podjetje pri uporabi platforme Rewo ne potrebuje dodatnih investicij v nove naprave. Pripravi se navodila za postopke v proizvodnji, kar lahko vsak zaposlen pogleda na računalniku, telefonu ali tablici tudi med delom. Gre za video navodila, ki so razdeljena v korake, sama navodila pa ustrezajo standardom, kot so ISO, IATF in GMP. Prednost platforme Rewo je predvsem ta, da se jo lahko integrira v obstoječe ERP, MES in dokumentacijske sisteme podjetja, še dodaja Zafošnik.

Podjetje Viar sicer razvija dva produkta - platforma Rewo in Viar 360. Pri podjetju pravijo, da pri produktu Rewo ciljajo izključno na proizvodnja podjetja medtem ko se produkt Viar 360 lahko uporablja tudi v zabavni industriji in marketingu. Trenutno je večji poudarek na platformi Rewo, ki ga uporabljajo lokalna proizvodna podjetja, vendar tudi Viar360 danes kaže velik potencial, pravi Zafošnik. V zadnjem mesecu se je močno spodbudila digitalizacija na vseh ravneh vsakdana, hkrati pa so ljudje zaradi karantene bolj vključeni v digitalen svet in zato uporabljajo spletne produkte. Produkt Viar360 omogoča druženje več ljudi v virtualnem svetu, potencial pa se kaže tudi pri učenju na daljavo.
 

Tehnologija 5G bo izrazito pripomogla k uporabniški izkušnji


Podjetje Viar trenutno daje večji poudarek na platformi Rewo, ki proizvodnim podjetjem omogoča podporo zaposlenim na daljavo. FOTO: Getty images
Podjetje Viar trenutno daje večji poudarek na platformi Rewo, ki proizvodnim podjetjem omogoča podporo zaposlenim na daljavo. FOTO: Getty images
Najnovejše naprave za virtualno resničnost imajo zaslone visokih ločljivosti, vendar pa pravega foto realizma v tej tehnologiji še ni. Pomanjkljivost je ta, da mora majhen zaslon omogočiti veliko slikovnih pik, uporabniki pa gledajo z kratke razdalje zato je slika lahko zrnata. Večina zaslonov dandanes že podpira vsebine ultra visoke ločljivosti (znano tudi kot 4K), ki prikaže štirikrat več podrobnosti kot polna visoka ločljivost. Z vedno višjo ločljivostjo se hkrati veča velikost medijskih vsebin, posledično pa se veča tudi potreba po hitrejših prenosih vsebin. Blaž Zafošnik pravi, da je pri visoki ločljivosti potrebno veliko procesorske moči, kar se lahko obdela na strani strežnikov, s tem pa se zahteva hitrejše prenose vsebin visokih ločljivosti. Za izboljšanje foto realnosti je namreč potrebna do osemkrat večja ločljivost (8K) kot je polna visoka ločljivost, slednje pa bi se bistveno lažje prenašalo s hitrejšim spletom oziroma s tehnologijo 5G.
 

Viar s platformo Rewo vstopa v pobudo digitalne solidarnosti


Pisali smo že, da so se podjetja, ki ponujajo tehnološke rešitve povezala v pobudi digitalne solidarnosti in za čas korona krize brezplačno ponudile svoje storitve in orodja. Enako so storili pri podjetju Viar, kjer svojim poslovnim uporabnikom ponujajo tri mesečno brezplačno uporabo platforme Rewo. Storitve niso omejene, podjetje pa zagotavlja tudi enourno seznanitev s potrebnimi kompetencami, ki so potrebne za uporabo storitev.

Predstavitev platforme Rewo:

 

Več iz rubrike