Bo maske nadomestila zaščitna korona čelada?

Ko svet gori, tako dobesedno kot metaforično, nobena ideja ni preveč čudna. Trenutno se vsak bori po svoje, a nekateri gredo v skrajnosti.
Fotografija: Zaščitna čelada AIR. FOTO: MicroClimate
Odpri galerijo
Zaščitna čelada AIR. FOTO: MicroClimate

Nova čelada, ki naj bi človeka ščitila pred okužbo z virusom je prvi izdelek podjetja MicroClimate, ki ga je ustanovil Michael Hall, sicer tudi lastnik podjetja Hall Labs, kjer se ukvarjajo z novodobnimi inovacijami. Izdelek je videti zanimiv, a še bolj grozljiv. Ob pogledu na to futuristično rešitev, se poraja vprašanje; Ali odpor proti zaščitnim maskam vodi v distopijo.


Zaščitna čelada AIR je nosljiva tehnologija, namenjena popolni varnosti, v teh kaotičnih časih, navaja podjetje. Zamisel Michaela Halla je pokrivalo, namenjeno predvsem potovanju. S čelado greste lahko na letalo, vlak, avtobus ali taksi, ne da bi se obremenjevali ali se boste okužili oziroma boste vi okužili druge, pravi inovator.


AIR, ki je videti kot prozorna različica motorističnih čelad, ima svoj prezračevalni sistem. Akrilna vizirna čelada »filtrira vstopni in izstopni zrak skozi HEPA filtre, ki so pred in za vgrajenimi ventilatorji,« je navedeno na njihovi spletni strani. Ti notranji ventilatorji zadržujejo mikrobe, tako do dihal prihaja čist zrak. Sistem tudi preprečuje, da bi se maska ​​zarosila. V predstavitvenem videoposnetku Hall pravi, da je edino, kar čuti uporabnik, le malo vetra na zatilju.


MicroClimate je vodotesno čelado oblikoval tako, da je udobna za nošenje. Je dovolj velika, da ima lahko uporabnik pod njo brez težav nosi tudi očala. Prav tako prepušča tehnologijo Bluetooth za ušesne slušalke ali airpods. Izdelek odlikuje tudi odstranljiva, pralna, lahka tkanina tako na notranji strani čelade, kot tudi okoli vratu. Material pa je po navedbah podjetja, dovolj močan, da se zaščitno tesnilo, oblikovano okoli vratu, ne bo zlahka zlomilo.

Zaščitna korona čelada AIR. FOTO: MicroClimate
Zaščitna korona čelada AIR. FOTO: MicroClimate

Čeladi AIR je priložena tudi torbica, njena baterija pa brez polnjenja zdrži do štiri ure in več. Sicer se lahko, prek kabla USB-C, polni tudi med nošenjem.
 
AIR bo na voljo kmalu, najprej v beli barvi, na trg pa prihaja tudi črna različica. Cena: 199 ameriških dolarjev.

 

Več iz rubrike