Ali bo digitalna prihodnost v rokah evropskih podjetij?

V tehnološkem svetu se uveljavlja nov trend – Web3, in Evropa si dejavno prizadeva, da bi ga sprejela z odprtimi rokami.
Fotografija: Francoski predsednik Emmanuel Macron, Bruselj, Belgija, 31. maj 2022. Foto: Emmanuel Dunand / AFP

 
Odpri galerijo
Francoski predsednik Emmanuel Macron, Bruselj, Belgija, 31. maj 2022. Foto: Emmanuel Dunand / AFP  

Čeprav nekaj zgodnjih aplikacij Web3 že obstaja, se tehnologija s področja tretje, novejše različice spleta še vedno razvija. Kljub temu si Evropa dejavno prizadeva, da 'skoči na vlak, preden odpelje'. Francoski predsednik Emmanuel Macron je denimo izjavil, da želi, da bi Evropa imela svoj lasten 'metasvet' (ang. metaverse), kjer je Web3 eden izmed ključnih temeljev.

Decentraliziran internet

Zamisel o decentraliziranem internetu se je z razmahom kriptovalut in blockchain tehnologije razvijala zadnje desetletje. Velika tehnološka podjetja že 'na veliko' stavijo nanjo in celo sestavljajo Web3 ekipe – tekma je v polnem razmahu in države ne želijo biti izpuščene.

image_alt
Ključne novosti, ki nam jih prinaša metasvet

Web3 ali Web 3.0 sicer opredeljuje blockchain tehnologija, isti sistem, ki ga uporabljajo kriptovalute in nezamenljivi žetoni oziroma NFT-ji, vendar želi z egalitarno filozofijo izločiti osrednje internetne nadzornike, kot sta Google in Facebook. Najlažje si ga je zamisliti, če se vrnemo v prvo različico interneta ali svetovnega spleta, ki je bila ustvarjena leta 1989, ko je le malo ljudi vedelo, kako sami objavljati informacije na spletu, navaja Euronews.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Približno 10 let pozneje se je pojavil Web 2.0, ko sta podjetji, kot sta Google in Facebook, omogočili dostop do orodij, ki so nam v zameno za naše podatke omogočala, da sami objavljamo vsebine. V teoriji bo tretja različica spleta kombinacija obeh prejšnjih različic interneta, vendar bo tehnološkim velikanom in korporacijam odvzela moč in jo vrnila v roke uporabnikov.

Njegova gonilna sila bo torej blockchain tehnologija, ena od njegovih osrednjih značilnosti pa bodo metasvet, kriptovalute in decentralizirane finance (DeFi).

image_alt
Največja evropska konferenca o NFT-jih in blockchain tehnologiji

Francija naklonjena ideji

Evropske vlade so sicer že večkrat poudarile pomen izgradnje lastnih Web3 ekosistemov, francoski predsednik pa je celo izrazil željo, da bi Evropa imela svoj lasten metasvet. Čeprav je Francija ena od evropskih prvakinj, ko gre za zagonska in tehnološka podjetja, pa ji primanjkuje podpornih struktur in fizičnih delovnih prostorov za podjetnike s področja Web3, meni Bilal El Alamy, vodja in soustanovitelj podjetja PyratzLabs.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Podjetje PyratzLabs bo tako odprlo svoje pisarne v velikosti 1000 m2. Ogromen prostor, namenjen podjetnikom s področja Web3 tehnologije, bo omogočal zagonskim podjetjem, da se srečujejo in prejemajo svetovanje strokovnjakov s področja podjetništva in tehnologije. »Poslanstvo podjetja PyratzLabs je preprosto: vodenje in olajševanje. Web3 omogoča nove načine potrošnje, ki trenutno cvetijo, zlasti v Parizu, ki bi lahko postal evropska prestolnica,« je za Euronews povedal El Alamy.

Pojasnil je, da v zadnjem času dobiva toliko življenjepisov diplomantov, kar nekako kaže na to, da obstaja ta zagon in da želi ta nova generacija vskočiti, ter dodal: »Fizično prizorišče oživlja ekosistem. Tega še nismo videli. V Parizu takšnega kraja ni.« Podjetje PyratzLabs se osredotoča na sprejemanje akterjev iz igralniške in DeFi industrije, da bi zgradilo in financiralo ekosistem, saj je za zagon projekta zbralo tri milijone evrov od vlagateljev.

Ali lahko EU konkurira ZDA?

El Alamy je še pojasnil, da je apetit vlagateljev na področju Web3 velik, kar mu daje upanje za prihodnost evropskega Web3. Prav tako je optimističen, da lahko Francija s svojimi talenti izzove tehnološke težko-kategornike v ZDA: »Imamo ogromno talentov in zanimanja in čeprav so podjetja strukturirana v tujini, so jih večino, kot je The Sandbox, razvili francoski diplomanti francoskih šol.«

image_alt
Niftify: Slovenci postavljajo temelje v svetu NFT-jev

Pred Evropo je sicer ogromna naloga, če želi konkurirati ZDA, saj so številni tehnološki voditelji s področja Web2 odšli delat v ameriška podjetja Web3. Nekdanji Googlov podpredsednik Surojit Chatterjee je denimo zdaj glavni produktni direktor družbe Coinbase, Amazonov Pravjit Tiwana je zapustil storitev AWS Edge Services in postal glavni tehnološki direktor družbe Gemini, nekdanji vodja igralniškega oddelka pri YouTubu Ryan Wyatt pa je zdaj generalni direktor družbe Polygon Studios.

»V Evropi imamo zdaj precej dobro regulirano okolje in mislim, da lahko s pravimi ekosistemi že od prvega dne gradimo prvake prihodnosti,« je še dejal El Alamy.

Več iz rubrike