Ključne novosti, ki nam jih prinaša metasvet

Soustanovitelj Microsofta, soustanovitelj Facebooka in mnogi drugi poznavalci ter strokovnjaki menijo, da bomo prihodnost ustvarjali v virtualnem svetu.
Fotografija: Izvršni direktor družbe Meta Mark Zuckerberg in njegov avatar v metasvetu, 28. oktober 2021. Foto: Facebook / Reuters
Odpri galerijo
Izvršni direktor družbe Meta Mark Zuckerberg in njegov avatar v metasvetu, 28. oktober 2021. Foto: Facebook / Reuters

Interaktivni 3D virtualni svet ali t. i. 'metasvet' (ang. metaverse) je po navedbah Wikipedije kolektivni virtualni prostor, ustvarjen z zmanjševanjem razlik med virtualno izboljšano fizično realnostjo in fizično obstojnim virtualnim prostorom, ter vključuje vse virtualne svetove, izboljšano resničnost in internet.

image_alt
Bill Gates napoveduje, da bomo kmalu sestankovali povsem drugače

Beseda metasvet torej opisuje koncept futuristične različice interneta, ki je sestavljena iz obstojnih in skupnih 3D virtualnih prostorov, ki se povezujejo v enoten virtualen svet. Ameriški milijarder Bill Gates je sicer napovedal, da bomo kmalu vsi sestankovali v metasvetu, o čemer smo že pisali.

Družba Meta in okrogla miza za oglaševalce

Družba Meta, matična organizacija Facebooka, Instagrama in WhatsAppa, oglaševalcem sporoča, da bi lahko bila t. i. mešana resničnost oddaljena le nekaj let, navaja World Economic Forum (WEF). Tehnologija, ki združuje virtualni in fizični svet, bi tako lahko za potrošnike postala resničnost že čez nekaj let. Meta je podrobneje predstavila svojo vizijo ustvarjanja metasveta.

Foto: Getty Images / iStockphoto
Foto: Getty Images / iStockphoto
Tehnologija mešane resničnosti (MR) bi lahko osebi, ki ima ustrezno opremo, omogočila, da uporabi predmet iz resničnega sveta za sprožitev reakcije v virtualnem svetu. To je ena od treh vrst tehnologij razširjene resničnosti, ki se pogosto povezujejo z metasvetovi. Obstaja tudi razširjena resničnost pri mobilnih igrah, denimo pri Pokemon Go, vendar v tem primeru igralci ne morejo vplivati na digitalni svet s fizičnim predmetom.

Družba Meta je sicer prvič organizirala okroglo mizo o metasvetu z oglaševalskimi agencijami. Vodja ene izmed agencij, ki se je udeležil klica, je pojasnil, da naj bi pripombe in pojasnila Mete oglaševalcem pomagale bolje razumeti novo tehnologijo, navaja WEF. Ocena, da je mešana resničnost oddaljena še nekaj let, dodatno pojasnjuje časovni okvir izgradnje metasveta, futuristične zamisli o omrežju virtualnih svetov, do katerih je mogoče dostopati z različnih naprav, za katerega je Meta dejala, da bi lahko trajalo desetletje.

Metasvet bo koncept virtualnega dela dvignil na novo raven

Pandemija nam je pokazala, kako hitro se lahko zaradi tehnologije spremeni način dela. Ko je covid-19 zajel svet, je več sto milijonov zaposlenih delo v pisarnah nadomestilo z delom v udobju lastnega doma. Metasvet bo koncept virtualnega dela verjetno dvignil na povsem novo raven.

image_alt
Hrvati so zasnovali pametna očala, ki gluhim lajšajo življenje

V članku iz revije Quartz at Work je navedeno, da bo metasvet deloval kot virtualni pisarniški prostor, prostor za virtualno usposabljanje in prostor za druženje zaposlenih. V metasvetu bo virtualni delovni prostor zagotovil delodajalec, vaš avatar pa bo lahko oblikovan po vaših željah, ne glede na resnični videz.

Svetovni kongres GSMA 2022, Barcelona, Španija, 28. februar 2022. Foto: Nacho Doce / Reuters
Svetovni kongres GSMA 2022, Barcelona, Španija, 28. februar 2022. Foto: Nacho Doce / Reuters

Nekatera največja svetovna podjetja - na primer Meta in Microsoft - vodijo v tekmi za ustvarjanje virtualnih okolij, ki bodo naseljevala metaverse. Medtem ko nekatera največja svetovna podjetja, denimo Meta in Microsoft, postavljajo temelje za prihajajoči virtualni svet, se druge velike blagovne znamke pripravljajo na izkoriščanje prednosti novega gospodarstva, ki ga lahko ta prinese.

The Guardian je nedavno poročal, da je »McDonald's pred kratkim vložil 10 vlog za blagovno znamko, vključno z eno za virtualno restavracijo«, in da Walmart, Samsung in PricewaterhouseCoopers nadaljujejo z načrti za delovanje v metasvetu. Bloomberg je pred kratkim napovedal, da bi lahko področje metasveta leta 2024 predstavljalo več kot 700 milijard evrov vredno priložnost.

image_alt
Prodaja navideznih nepremičnin vse večji biznis

Nogometni navdušenci po vsem svetu bodo prav tako morda kmalu doživeli vznemirjenje v metasvetu. Aktualni prvak angleške Premier lige Manchester City je v sodelovanju s Sonyjem razvil digitalno izkušnjo za navijače. V njihovem sporočilu so zapisali: »Cilj tega sodelovanja je ustvariti globalno spletno skupnost navijačev, pri čemer bodo lahko navijači sodelovali s klubom in drug z drugim v spletnem 'metasvetu', ki bo virtualna rekonstrukcija stadiona Etihad.«

Več iz rubrike