Hrvati so zasnovali pametna očala, ki gluhim lajšajo življenje

Hrvaško zagonsko podjetje je zasnovalo posebna pametna očala, ki gluhim in naglušnim omogočajo, da vidijo besede, ki jih ne slišijo.
Fotografija: Hrvaški startup razvija pametna očala za gluhe. Foto: Posnetek zaslona/Poslovni dnevnik
Odpri galerijo
Hrvaški startup razvija pametna očala za gluhe. Foto: Posnetek zaslona/Poslovni dnevnik

Nedavno je v Las Vegasu potekal svetovni sejem zabavne elektronike (CES), na katerem je svoje inovacije predstavilo več kot 2000 podjetij iz 160 držav. S svojo inovacijo in zanimivim poslovnim načrtom sta navdušila tudi dva hrvaška startupa, ki delujeta v okviru podjetniškega inkubatorja Pismo – Grow in Hiroma Design, poroča Poslovni dnevnik.

image_alt
V Dubaju razvijajo prvi leteči čoln na vodik

Zvok se spremeni v besedilo in natisne na leče očal

Podjetje Grow se je predstavilo s prototipom pametnih očal VOICEE za gluhe in naglušne, ki jim omogočajo, da »vidijo« besede, ki jih ne slišijo. »To so očala, ki zvok spremenijo v besedilo in ga v realnem času natisnejo na leče očal v obliki podnapisov. Ko gledaš skozi očala, se počutiš, kot da gledaš tuji film,« sta povedala ustanovitelja podjetja Josipa in Kristijan Bencek.

Gre za zelo obsežen in kompleksen projekt, ki ga v sodelovanju z društvi za gluhe in naglušne ter strokovnjaki za razvoj strojne opreme podjetje razvija zadnji dve leti.

Želijo pomagati gluhim in naglušnim

»Trenutno imamo funkcionalen prototip, vendar še vedno vsak dan delamo na tem, da ga izboljšamo,« pravi Josipa Bencek in dodaja, da je bila predstavitev produkta med največjimi proizvajalci tehnologije za podjetje pomembna izkušnja, ki jih je motivirala, da se predstavijo po najboljših močeh. Hkrati pa tudi izjemna priložnost za mreženje in iskanje potencialnih partnerjev za nadaljnje poslovanje.

image_alt
Facebook izdeluje enega najhitrejših super računalnikov

Kot navajajo tuji mediji, je bilo zanimanje za njihovo tehnologijo veliko, zakonca Bencek pa verjameta, da so bili nekateri med navdušenci tudi potencialni vlagatelji. »Želimo doseči svoj cilj in pomagati gluhim in naglušnim, da vidijo vse besede, ki jih ne slišijo,« zaključujeta Benckova.

Izobraževalna aplikacija za učenje

Drugo hrvaško zagonsko podjetje, ki je na sejmu vzbudilo val zanimanja, sta pred tremi leti ustanovila Stefan in Mateja Vedrina. Hiroma Design se osredotoča na ustvarjanje videoiger, 3D projekcij in aplikacij VR, na sejmu pa so se predstavili z izobraževalno aplikacijo za otroke na temo razvrščanja odpadkov.

Aplikacija za otroke. Foto: Posnetek zaslona/Poslovni dnevnik
Aplikacija za otroke. Foto: Posnetek zaslona/Poslovni dnevnik

Fokus projekta Moopies je aplikacija za otroke, s katero se ti učijo, ne da bi se tega zavedali. Moopies so ljubke majhne pošasti, ki padejo na planet Zemlja, otrok pa se z njimi poda na učno pustolovščino. Ko starš naloži aplikacijo, lahko sam določi, koliko časa bo otrok igral igro. Ko se izteče dovoljen čas, se Moopy odpravi spat, igra pa se lahko nadaljuje šele naslednji dan.

»Dobili smo veliko povratnih informacij in zanimanja iz vseh starostnih skupin in poklicev. Obiskovalci so bili navdušeni tudi, ker aplikacija uporablja obogateno resničnost, tako da je 3D modele Moopies mogoče videti preko zaslona naprave nad sličicami v albumu,« je še povedal Vedrina.

image_alt
8 tehnoloških podjetij z velikim potencialom v letu 2022

Več iz rubrike