V Dubaju razvijajo prvi leteči čoln na vodik

Dubaj je idealna destinacija za podjetja, da razvijejo inovativne projekte in uresničijo svoje ambicije.
Fotografija: Foto: Posnetek zaslona/Daily Mail
Odpri galerijo
Foto: Posnetek zaslona/Daily Mail

Švicarsko zagonsko podjetje THE JET ZeroEmission je nedavno sklenilo pogodbo s podjetjema Zenith Marine ServicesLLC iz Združenih arabskih emiratov (ZAE) za proizvodnjo prvega letečega čolna na vodikov pogon, ki temelji na čisti energiji.

Preizkusna vožnja bo novembra leta 2023

Dubaj že dolgo slovi kot svetovno središče industrije prihodnosti, saj je zaradi trdne infrastrukture in podpornega naložbenega okolja idealna destinacija za podjetja, da razvijejo inovativne projekte in uresničijo svoje ambicije.

image_alt
Elon Musk: Najpomembnejši izdelki Tesle ne bodo več avtomobili

Mesto bo tudi gostilo prvo preizkusno vožnjo vozila novembra leta 2023, ki bo sovpadala s konferenco Združenih narodov (ZN) o podnebnih spremembah COP28, poročajo tuji mediji.

Plovilo lahko sprejme do 12 gostov

THE JET naj bi poganjali dve vodikovi gorivni celici, ki ne proizvajata škodljivih emisij. Leteči čoln bo uporabljal t. i. hidrokrila, krila v obliki rezila, ki med pospeševanjem režejo vodo.

Foto: Posnetek zaslona/Daily Mail
Foto: Posnetek zaslona/Daily Mail

Vozilo se ponaša z elementi najsodobnejše tehmologije, ki mu omomgočajo tiho letenje 90 centimetrov nad vodo s hitrostjo 74 kilometrov na uro. Razkošno plovilo lahko sprejme do 12 potnikov, opremljen pa je tudi s klimatsko napravo in drugimi okolju prijaznimi tehnologiijami.

»Veseli nas, da lahko to novico sporočimo iz Dubaja, da bomo izdelali in predstavili prvo plovilo na svetu ki bo jadralo brez hrupa, valov škodljivih emisij in 90 centimetrov nad vodo,« je navdušen ustanovitelj podjetja THE JET ZeroEmission Alain Thebault.

image_alt
8 tehnoloških podjetij z velikim potencialom v letu 2022

Osupljiv leteči čoln bo na voljo samo ekskluzivnim posameznikom

Podjetje je v okviru pogodbe uspelo zagotoviti 10 milijonov evrov, ki sicer predstavljajo le del potrebnih sredstev. Družba zbiranje sredstev še ni zaključila, v prihodnje pa želijo pritegniti še več potencialnih vlagateljev, navaja Daily Mail.  

Čista in obnovljiva energija je prednostna naloga Dubaja in ZAE. Mesto je namreč začelo izvajati t. i. dubajsko strategijo čiste energije, v okviru katere nameravajo do leta 2050 kar 75 odstotkov energetskih potreb proizvesti iz čistih virov. Eden izmed ciljev je tudi, da Dubaj postane svetovno središče čiste energije in zelenega gospodarstva.

image_alt
Leteči dirkalnik na vodikov pogon

Kot še navaja Daily Mail bo leteči čoln THE JET namenjen predvsem hotelom in ekskluzivnim posameznikom, na voljo pa bo na najbolj glamuroznih destinacijah na svetu.

Več iz rubrike