8 tehnoloških podjetij z velikim potencialom v letu 2022

Predstavljena podjetja imajo dobre možnosti, da se v letošnjem letu znajdejo na pravem mestu ob pravem času in s pravo tehnologijo.
Fotografija: Slika je simbolična. Foto: Lionel Bonaventure / AFP
Odpri galerijo
Slika je simbolična. Foto: Lionel Bonaventure / AFP

Vedno več pozornosti je namenjene zagonskim podjetjem v zgodnji fazi razvoja, verjetno več kot kdaj koli prej. Po podatkih portala Crunchbase so vlagatelji tveganega kapitala lani vložili skoraj 180 milijard evrov v 8000 zagonskih podjetij v zgodnji fazi razvoja. To je precej več kot leta 2020, ko so vložili slabih 90 milijard evrov.

Uspeh obetavnega zagonskega podjetja v zgodnji fazi pa je seveda odvisen od različnih stvari, toda najboljša tovrstna podjetja že imajo jasno predstavo o določeni tržni potrebi in prepričljive načine njenega reševanja.

image_alt
Na svetu več kot 800 poslovnih samorogov, od tega dva v Avstriji

Spletni portal ameriške poslovne revije Fast Company je objavil seznam tehnoloških zagonskih podjetij, za katere menijo, da imajo velik potencial za rast v letu 2022. »Pripravili smo seznam nekaterih obetavnih podjetij iz različnih panog, pri čemer smo se omejili na zagonska podjetja v zgodnji fazi,« navaja Fast Company. Seveda to ni finančni nasvet, vendar morda pa katero od teh podjetij potencialne vlagatelje pozitivno preseneti.

Landing AI

Podjetje iz Kalifornije je leta 2017 ustanovil Andrew Ng, soustanovitelj in vodja podjetja Google Brain, pred tem pa glavni znanstvenik v podjetju Baidu. Landing AI ponuja tehnološko platformo in orodja umetne inteligence, ki jih lahko proizvajalci, s pomočjo senzorjev, uporabljajo za hitro odkrivanje napak na izdelkih in okvar sistemov na svojih proizvodnih linijah. Decembra lani je podjetje Landing AI zaključilo veliko krožno investicijo serije A v višini 50 milijonov evrov, ki jo je vodilo podjetje McRock Capital, sredstva pa sta prispevali tudi investicijski podjetji Intela in Samsunga.

Confluera

Kibernetski napadi so se v zadnjih časih povečali, ker vse več podjetij vseh velikosti posluje s pomočjo storitev v oblaku. Confluera, ki je zbrala dobrih 25 milijonov evrov, je nova vrsta podjetja za kibernetsko varnost, ki je edinstveno zasnovano za pomoč podjetjem s tovrstnim načinom poslovanja. Platforma za kibernetsko varnost podjetja pomaga ostalim podjetjem pri obrambi pred kibernetskimi napadi, ki se nenehno razvijajo in postajajo vse bolj izpopolnjeni. »Confluerina skrivnostna omaka je morda kombinacija zaznavanja groženj, analitike groženj in varnostnih rešitev v oblaku, ki so pogosto ločene kot samostojni ukrepi,« meni spletni portal Fast Company.

Foto: Getty Images / iStockphoto
Foto: Getty Images / iStockphoto

QuEra

Raziskovalni preboji znanstvenikov s Tehnološkega inštituta Massachusetts in Univerze Harvard so pripeljali do uvedbe računalniškega sistema QuEra Computing, ki uporablja edinstveno kvantno arhitekturo in laserske tehnike. Novembra je podjetje izstopilo iz sence in pridobilo 15 milijonov evrov tveganega kapitala. Podjetje QuEra pravi, da je že ustvarilo slabih 10 milijonov evrov prihodkov, pred kratkim pa je prejelo nagrado za raziskave ameriške Agencije za napredne obrambne raziskovalne projekte (DARPA).

Prime Medicine

Investicijsko podjetje Google Ventures (GV) je v preteklih letih vložilo veliko naložbenega denarja v zagonska podjetja s področja zdravstva in bioznanosti, pri čemer je doseglo nekaj resničnih uspehov. Poleti 2021 je podjetje GV sodelovalo pri obsežnem krogu financiranja v višini 277 milijonov evrov za zagonsko podjetje za urejanje genov Prime Medicine, ki je izstopilo iz prikritega sistema. »Podjetje Prime je razvilo tehnologijo za urejanje genov, ki jo primerja z 'urejevalnikom besedil DNK' s funkcijo iskanja in nadomeščanja,« navaja ameriška poslovna revija. 'Urejevalnik' najde osnovne genetske vzroke bolezni in nato popravi problematični gen.

image_alt
Delnice podjetij, ki naj bi v letu 2022 najbolj zrasle

MoonPay

Podjetje upravlja platformo za trgovanje s kriptovalutami, ki ljudem omogoča nakup različnih vrst kriptovalut v eni aplikaciji ali na enem spletnem mestu. Integrira se tudi z drugimi deležniki, kot so kripto denarnice, borze, decentralizirane finančne (DeFi) platforme in tržnice NFT-jev, da lahko svojim strankam ponudijo enako storitev. Vrednotenje podjetja MoonPay se je povzpelo na tri milijarde evrov, potem ko je v krogu serije A zbralo približno 490 milijonov evrov.

CaaMTech

Podjetje CaamTech je med obetavnejšimi v majhni skupini zagonskih podjetij, ki razvijajo nove zdravilne spojine na podlagi psihoaktivnih snovi. Podjetje CaaMTech je septembra zaključilo krog A v višini slabih 20 milijonov evrov.

Integrated Roadways

Podjetje Integrated Roadways proizvaja patentirano tehnologijo cestišča, imenovano Smart Pavement. Ta omogoča, da se vozila, ki vozijo po njej, povežejo z internetom in v realnem času prejemajo informacije o prometu, cestah in nesrečah. Podjetje pravi, da bodo v prihodnosti medsebojno povezane »plošče« pločnika lahko zagotavljale brezžično napajanje avtomobilov ter taljenje snega in ledu na površini.

image_alt
NaSvet kapitala: 10 kriptovalut z velikim potencialom

Prav tako lahko zaznavajo hitrost, težo in zastoje vozil, podatke, ki bi jih lahko uporabili za pomoč mestom pri upravljanju prometa. Podjetje Integrated je sredi nameščanja svoje tehnologije na križišču v bližini Denverja, kjer je sklenilo pogodbo z ministrstvom za promet Kolorada.

xFarm

Kmetje po vsem svetu so pod vse večjim pritiskom, da kupcem hrane dokažejo, da so njihove metode varne, poštene in trajnostne. Cilj tega podjetja je pomagati kmetom digitalizirati in kvantificirati dejavnost pridelave poljščin. Izdelek podjetja je mobilna platforma, ki prek fizičnih senzorjev na poljih zbira in analizira različne vrste podatkov. Podjetje xFarm je v krogu serije A leta 2019 zbralo več kot 3,5 milijona evrov.

Več iz rubrike