Na svetu več kot 800 poslovnih samorogov, od tega dva v Avstriji

Z izrazom samorog označujemo hitrorastoče podjetje z vrednostjo, višjo od milijarde dolarjev.
Fotografija: Samorog je mlado, zasebno podjetje, ki ga zaznamuje hitra rast, njegova vrednost pa je presegla milijardo ameriških dolarjev. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Samorog je mlado, zasebno podjetje, ki ga zaznamuje hitra rast, njegova vrednost pa je presegla milijardo ameriških dolarjev. Foto: Shutterstock

V dunajskem Hofburgu, nekdanji cesarski rezidenci v središču mesta, se nahaja zakladnica, ki je danes muzej. V njem so cesarske in škofovske insignije in drugi simboli vladarske oblasti. Med njimi je tudi »rog samoroga«. Pravzaprav je to rog kita narvala, toda stoletja je veljalo, da je to rog samoroga, konju podobne bajeslovne živali s čarobnim rogom na čelu, ki ga lovci ne morejo ujeti. Material tega roga je veljal za enega najdragocenejših nasploh in je bil eden od simbolov cesarske moči.
 
image_alt
Kitajski avtomobili bodo zavzeli svetovne ceste

Samorog je izraz, ki se v zadnjih letih uporablja v poslovnem svetu. Nanaša se na mlado, zasebno podjetje, ki ga zaznamuje hitra rast, njegova vrednost pa je presegla milijardo ameriških dolarjev. V prvi polovici letošnjega septembra je bilo po svetu več kot 800 poslovnih samorogov. Seznam sestavlja CB Insights, ki je specializiran za poslovne analize. Večina samorogov se nahaja v ZDA, nato na Kitajskem, veliko jih je tudi v Veliki Britaniji, Indiji, na Japonski in v nekaterih drugih državah.
 
V Nemčiji je trenutno nekaj manj kot 20 poslovnih samorogov. Najnovejši je Agile Robots, prvo nemško podjetje za izdelavo robotov, vredno več kot milijardo dolarjev. Podjetje je pred kratkim pridobilo še 186 milijonov evrov kapitala za razvoj industrijskih robotov. Mlada podjetja za visoko tehnologijo, ki jih imenujejo »deep tech startups« in katerih poslovna ideja temelji na širokem in globokem inženirskem znanju, ki so plod dolgoletnih znanstvenih raziskavah, veliko težje pridobijo investitorje kot tista, ki na primer organizirajo spletne prodajne platforme. Poleg Agile Robots je v Nemčiji visokotehnološki samorog le še Lilium, podjetje za razvoj električnih zračnih taksijev.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Speedinvest je oživil avstrijski trg tveganega kapitala

 
Tvegani kapital (»venture capital«) vlagajo investitorji v nova, inovativna podjetja, ki imajo odlično poslovno idejo, nimajo pa sredstev za poslovno rast. Obstajajo številni skladi takšnega kapitala. Večina se nahaja v ZDA, prisotni pa so tudi v mnogih drugih državah. Ti pritegnejo tak kapital in ga vložijo v obetavna mlada podjetja. Vodilni tovrstni sklad v Avstriji je Speedinvest, ki deluje od leta 2011. Njegov ustanovitelj je Oliver Holle, s katerim smo se spet srečali septembra letos, pred praznovanjem 10. rojstnega dne Speedinvesta.
 
Holle je začel z 10 milijoni evrov, ki jih je vložil v tri podjetja. Pri tem je imel številne »svetovalce«, ki so ga želeli prepričati, naj se ne ukvarja z investiranjem tveganega kapitala. Ni jih poslušal. Speedinvest se je pozneje razvil v enega vodilnih evropskih vlagateljev v zagonska podjetja. Prek njega je bilo do zdaj vloženih okoli 350 milijonov evrov. Holle je povedal, da je Speedinvest samo letos analiziral več kot 5000 naložbenih priložnosti, od katerih je bilo 30 ocenjenih kot vrednih za dejansko vlaganje. Sklad ima šest delovnih ekip, od tega jih je pet v Evropi (Dunaj, London, Berlin, München in Pariz), eno pa v San Franciscu v ZDA.
 
image_alt
Elon Musk si je premislil - svojih nepremičnin vendarle ne bo prodal

V Avstriji trenutno deluje šest skladov tveganega kapitala. Holle je pripomnil, da je to zelo majhno število; zlasti v primerjavi z Berlinom, kjer je zdaj 112 takih skladov, ali Londonom, kjer jih je 656. Speedinvestu je uspelo pritegniti približno dve tretjini do zdaj skupno vloženega tveganega kapitala iz Avstrije (450 milijonov evrov od skupaj 680 milijonov evrov). Gre za edinega od avstrijskih skladov, ki je financiral dva zdajšnja samoroga iz Avstrije. Ti dve hitro rastoči mladi avstrijski podjetji sta Bitpanda in GoStudent, obe s sedežem v Dunaju. Speedinvest je finančno podprl tudi dve nemški mladi podjetji, ki sta pozneje postala samoroga; Wefox in Tier. Oba se nahajata v Berlinu.
 
Bitpando so leta 2014 ustanovili trije mladi podjetniki s ciljem ponuditi vsakemu možnost, da lahko brez težav z zelo malo kapitala vlaga v delnice, kriptovalute, žlahtne kovine itd. Trenutno ima podjetje že več kot 500 zaposlenih in dobre tri milijone uporabnikov. GoStudent je platforma, ki sta jo leta 2016 ustanovila dva mlada Dunajčana za inštruiranje učencev, ki želijo izboljšati svoje znanje in uspeh v šoli. Avgusta letos je bil GoStudent aktiven v 17 državah po vsem svetu in je opravil več kot 420.000 ur pouka na mesec. Jeseni nameravajo začeti poslovati v več državah Južne Amerike in na Poljskem. Več kot 90 odstotkov dohodka ustvarijo v tujini; večinoma v Nemčiji, Franciji in Združenem kraljestvu.
 
image_alt
Hrvaška: kaj se bo po uvedbi evra podražilo?

»Speedinvest je postal eden redkih panevropskih vlagateljev v podjetja v zgodnjih fazah njihovega razvoja. Podjetniški razvoj, ki smo ga doživeli v zadnjih 10 letih, je izjemen, kar kaže, da ima tvegani kapital osrednjo vlogo v inovativnem gospodarstvu. Uspeli smo pomagati številnim avstrijskim zagonskim podjetjem na poti do njihovega vodstva na svetovnem, pogosto popolnoma novonastalem, trgu. Naš cilj je okrepiti vodilno vlogo v Evropi in pomagati novim digitalnim prvakom, ki ne iščejo le rešitev za naše podnebje in zdravstvene težave, ampak ustvarjajo temelje za blaginjo prihodnjih generacij,« pravi Holle.
 

Več iz rubrike