Zoom gre (znova) na borzo

Ponudnik videokonferenčnih klicev Zoom se znova podaja na borzo. Trgu bo ponudil več kot 4 milijone novih delnic, s katerimi želi zbrati 1,5 milijarde dolarjev.
Fotografija: Iz Zooma so v torek sporočili, da načrtujejo prodajo 4,4 milijona delnic, s čimer želijo pridobiti 1,5 milijarde dolarjev. FOTO: Carlo Allegri/Reuters
Odpri galerijo
Iz Zooma so v torek sporočili, da načrtujejo prodajo 4,4 milijona delnic, s čimer želijo pridobiti 1,5 milijarde dolarjev. FOTO: Carlo Allegri/Reuters

Eno izmed bolj prepoznavnih podjetij leta 2020 je brez dvoma podjetje Zoom, ki ponuja videokonferenčne klice. Ameriško podjetje je na borzi prisotno že od leta 2019, zdaj pa bodo trgu ponudili dodatne delnice.
 

1,5 milijarde dolarjev


Iz Zooma so v torek sporočili, da načrtujejo prodajo 4,4 milijona delnic, s čimer želijo pridobiti 1,5 milijarde dolarjev. Vrednost delnic Zooma so lani poletele v nebo in so danes vredne kar 10-krat več, kot so bile leta 2019, ko so jih prvič ponudili na borzi.


Podjetje Zoom je med pandemijo nudilo osrednje orodje za delo in šolanje na daljavo, trenutno pa se cena delnic giblje pri 338 dolarjih. Delnice Zooma so bile ob prvem vstopu na borzo vredne zgolj 36 dolarjev, zdaj pa bo podjetje izkoristilo svojo rast in število delnic še povečalo.
 

Zoom vreden že 100 milijard dolarjev


Med investitorji vlada veliko zanimanje za delnice Zooma, kar bodo v podjetju zdaj izkoristili za ponovno prodajo delnic, piše CNBC. Podjetje je sporočilo, da je že dobičkonosno, prodaja novih delnic pa bo še izboljšala bilanco podjetja. Zoom je v oktobru 2020 razpolagal z več kot 730 milijoni dolarjev gotovine, spomnimo pa, da je ta vrednost januarja lani znašala »le« 283 milijonov dolarjev.
FOTO: Fizkes/Shutterstock
FOTO: Fizkes/Shutterstock


Vrednost podjetja je zdaj ocenjeno že na 100 milijard dolarjev, z razpoložljivim denarjem pa si Zoom lahko privošči tudi večje in bolj odmevne prevzeme, poudarjajo analitiki. Dodana prodaja delnic bo lastniški kapital podjetja še povečala, s tem pa se krepi tudi pogajalska moč podjetja.
 

Namere


Zoom glede uporabe razpoložljivega denarja še ni bil povsem natančen, so pa že namignili, da bo delež denarja namenjen za operativne stroške in naložbene izdatke. Med drugim pri Zoomu namigujejo, da bodo »delež denarja morda uporabili tudi za prevzeme in strateške investicije v komplementarna podjetja, produkte, storitve in tehnologije.«
FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

 

Neprimeren čas


Čeprav so delnice Zooma trenutno vredne 10-krat več, kot so bile leta 2019, pa je vrednost podjetja precej oddaljena od rekordnih vrednosti. Sredi oktobra lani so namreč delnice podjetja bile vredne kar 568 dolarjev, od takrat pa je vrednost padla za 41 odstotkov. Največji padec vrednosti delnic se je zgodil po objavi uspešnega delovanja cepiva proti covidu-19.

Rast podjetja se zdaj nekoliko umirja, v primerjavi z lanskim letom. Tudi obeti za aktualno leto so nekoliko slabši, saj se bodo zaposleni počasi začeli vračati v pisarne, enako pa velja za šolarje, ki zdaj pouk opravljajo na daljavo. Ob tem se odpirajo vprašanja, ali je trenutno res pravi čas za novo prodajo delnic.

Več iz rubrike