Eve Branson: Kdo je bila mama Richarda Bransona, ki je umrla po okužbi s covidom-19

Richard Branson je 12. januarja potrdil, da je njegova 96-letna mati umrla po okužbi s covidom-19 v petek, 8. januarja.
Fotografija: Eve Branson. FOTO: Virgin
Odpri galerijo
Eve Branson. FOTO: Virgin

Evette Huntley Branson (Eve Branson) je bila britanska filantropistka, zagovornica dobrobiti otrok in predvsem mati.

Ustanovitelj skupine Virgin Richard Branson je svojo mamo opisal kot »neustrašno« in svoj uspeh in življenjske vrednote pripisal vzgoji, ki sta jo zagotovila ona in njegov oče, ki je umrl leta 2011.
 

Kdo je bila Eve Branson?

 
Eve Branson je svoje zgodnje življenje preživela v West End gledališču, med drugo svetovno vojno se je prijavila v službo kraljeve mornarice žensk in po vojni nastopala v Nemčiji kot baletka.
 
Imela je tri otroke, Richarda, Vanesso in Lindy, bila je babica enajstim in prababica desetim otrokom.
 
Mati treh otrok je življenje posvetila vzgoji le-teh, nato pa je začela osveščati in financirati izboljšanje življenja žensk in deklet v gorah Atlas v severozahodni Afriki. Na tem območju je pomagala zagotoviti dostop do izobraževanja in zdravstvenega varstva.
»Mama mi je nekoč dala 100 funtov (dobrih 112 evrov) od prodaje ogrlice, brez teh 100 funtov nikoli ne bi mogel ustanoviti Virgin,« je pojasnil Branson. FOTO: REUTERS/Toby Melville
»Mama mi je nekoč dala 100 funtov (dobrih 112 evrov) od prodaje ogrlice, brez teh 100 funtov nikoli ne bi mogel ustanoviti Virgin,« je pojasnil Branson. FOTO: REUTERS/Toby Melville

 

Fundacija Eve Branson

 
Eve Branson je od leta 2005 vodila istoimensko fundacijo, ki ima sedež v Maroku.
 
Namen dobrodelne fundacije je »mladim zagotoviti obrtniško usposabljanje in ohraniti tradicionalne maroške in berberske obrti ter obogatiti življenje lokalnih družin iz atlantskih gorskih skupnosti,« je razvidno iz spletne strani The Eve Branson Foundation.
 
Po njeni smrti je Richard povedal, kako se je »lotila poučevanja lokalnih skupnosti ustvarjalnih veščin, ki jih lahko uporabijo za ustanavljanje lastnega podjetja.« Delo, ki ga bo fundacija še naprej opravljala s podporo njegovega podjetja, je zagotovil.
 
»Bila je neutrudna zagovornica socialnega opolnomočenja in dobrega počutja otrok. Jesen svojega življenja je preživljala v Maroku, kjer je navduševala in podpirala neverjetno skupnost do konca svojega življenja.«

Kako je navdihnila Richarda Bransona?

 
Richard Branson je dejal, da je njegova mati svojo družino naučila, »kako pomembno je trdo delo, podjetništva, kako je pomembno ravnati z ljudmi, kakor želite, da oni ravnajo z vami, in še veliko več.«
 
Richard Branson poleg vesoljskega plovila poimenovanega po materi - VMS Eve. FOTO: REUTERS/Allen Fredrickson 
Richard Branson poleg vesoljskega plovila poimenovanega po materi - VMS Eve. FOTO: REUTERS/Allen Fredrickson 
Dodal je, da je »vedno delala na projektu«, svojo mamo pa označil za »iznajdljivo, neustrašno, neizprosno – podjetnico, še preden je ta beseda obstajala.«
 
Po besedah ​​Bransona je njegova mati leta 1970 financirala ustanovitev njegovega multinacionalnega podjetja Virgin, ki je danes vredno nekaj manj kot 20 milijard evrov.
 
»Mama mi je nekoč dala 100 funtov (dobrih 112 evrov) od prodaje ogrlice, brez teh 100 funtov nikoli ne bi mogel ustanoviti Virgin,« je pojasnil Branson.
 
Ime enega od vesoljskih plovil družbe Virgin Galatic, VMS Eve, je poimenovano po Bransonovi materi. Prav na to plovilo, pravi Branson, je najbolj ponosen.

 

Po materini smrti

 
V objavi v blogu na spletni strani skupine Virgin se je Richard poklonil materi in očetu.
 
»S sestrama Lindy in Vanesso smo imeli veliko srečo, da smo odraščali skupaj z mamo in očetom, ki sta nam vcepila vrednote, ki trajajo celo življenje ... Pokazala sta nam, da je družina najpomembnejša stvar na svetu, in nas obkrožila z ljubeznijo in spodbudo.«
 
Ponosno je predstavil mamine misije v Maroku in spomnil, kako so se začele.
 
»Mama je bila čudovita pisateljica; njena avtobiografija, Mamina beseda, pripoveduje celotno zgodbo njenega izjemnega življenja. Pogosto nam je pošiljala majhne zapiske in sestavljala nagajive, iskrene pesmi,« je zaključil.
 

Več iz rubrike