Zlato je ob ruski invaziji na Ukrajino močno poskočilo

Zlato se je v četrtek, 24. februarja, povzpelo na 18-mesečno najvišjo raven in se nato po napovedanih sankcijah zahodnih držav proti Rusiji kmalu spustilo.
Fotografija: Zlate palice. Foto: Heinz-Peter Bader / Reuters
Odpri galerijo
Zlate palice. Foto: Heinz-Peter Bader / Reuters

Negotovost v povezavi z ukrajinsko-rusko krizo povzroča močna nihanja različnih naložbenih razredov. Ob ruski invaziji na Ukrajino je namreč zlato močno poskočilo, odzvali pa so se tudi delniški in kripto trgi.

Plemenite kovine in delnice

Zlato je v petek, 25. februarja, ponovno začelo rasti in loviti ključno mejo pri vrednosti 1900 dolarjev za unčo zlata. Dan pred tem, ko je Rusija sprožila vojaški napad na Ukrajino, so se namreč cene zlata povzpele na 18-mesečno najvišjo vrednost in dosegle vrednost 1974 dolarjev, a so nato kmalu padle pod vrednost 1880 dolarjev za unčo. Vzporedno z zlatom je zrasla in padla tudi cena paladija.

image_alt
Zlato poskočilo, delnice zdrsnile; 2022 bo zahtevno leto

Plemenite kovine so večinoma izgubile na vrednosti, ko je ameriški predsednik Joe Biden, skupaj z drugimi svetovnimi voditelji, predstavil nove stroge sankcije proti Rusiji. Po drugi strani pa so se ob novicah o sankcijah okrepili delnice in delniški trgi, navaja Reuters. Sankcije proti Rusiji so sicer ukrepi, ki Rusiji onemogočajo poslovanje v glavnih valutah, skupaj s sankcijami proti bankam in podjetjem v državni lasti.

»Če so sedanje sankcije meja odziva, je gospodarski učinek omejen. Zato smo priča pokrivanju kratkih pozicij na delnicah,« je za dejal Tai Wong, neodvisni trgovec s plemenitimi kovinami v New Yorku. Nasdaq se je po Bidnovih komentarjih o Rusiji zvišal za skoraj dva odstotka.

Zlato. Foto: Ajay Verma / Reuters
Zlato. Foto: Ajay Verma / Reuters

»[Četrtkova] popoldanska prodaja zlata se je pospešila, potem ko je predsednik Biden predstavil naslednji krog sankcij, ki po mnenju mnogih niso bile dovolj ostre,« je dejal Edward Moya, višji tržni analitik pri družbi Oanda. »Vendar pa je ruska invazija v Ukrajino spremenila pravila igre in povpraševanje po varnih zatočiščih bo ostalo povečano, cene zlata pa bodo kratkoročno verjetno doživele močno podporo.«

Rusija je največji dobavitelj paladija

Paladij je medtem padel za 4,3 odstotka na, potem ko je pred tem dosegel najvišjo nivo od julija pri 2711 dolarjih, je v četrtek, 24. februarja, poročal Reuters. »Morebitne motnje bi lahko imele veliko večji tržni vpliv na kovine platinske skupine, zlasti glede na pričakovanja, da bosta ublažitev izzivov v dobavni verigi v drugi polovici leta 2022 in okrevanje avtomobilske proizvodnje podprla vse večje povpraševanje po avtomobilskih katalizatorjih,« je dejal analitik banke Standard Chartered Suki Cooper.

image_alt
Izjemno redka in najdražja plemenita kovina na svetu

Rusko podjetje Nornickel je sicer največji svetovni dobavitelj paladija in pomemben dobavitelj platine. »Paladij je plemenita kovina, ki je najbolj izpostavljena ruskemu vdoru v Ukrajino,« je dejal Carlo Alberto De Casa, zunanji tržni analitik pri družbi Kinesis. Ker je Rusija največja proizvajalka paladija, se zaradi verjetnosti še strožjih sankcij proti tej državi in njenim podjetjem povečuje možnost, da bo zaradi pomanjkanja ponudbe prišlo do povečanja cen, je dodal De Casa.

Po ruskem vojaškem napadu na Ukrajino je tudi cena bitcoina in ostalih kriptovalut, v četrtek, 24. februarja, sunkovito padla. Bitcoin je v nekem trenutku zabeležil izgubo vrednosti za več kot osem odstotkov in se dotaknil dna pri 34.700 dolarjih ter s tem dosegel najnižjo raven v zadnjem mesecu. Naslednji dan se je bitcoin že od blizu spogledoval z vrednostjo 40.000 dolarjev, vendar jo v petek, 25. februarja, še ni prebil.

image_alt
Kriptovalute: Putin podpira bitcoin, Indija uvaja digitalno rupijo

Več iz rubrike