Zlato poskočilo, delnice zdrsnile; 2022 bo zahtevno leto

Cene zlata so v četrtek, 17. februarja, poskočile na osemmesečno najvišjo vrednost, svetovne delnice pa večinoma padle.
Fotografija: Zlato je doseglo osemmesečno najvišjo vrednost. Foto: Tamara Abdul Hadi / Reuters
Odpri galerijo
Zlato je doseglo osemmesečno najvišjo vrednost. Foto: Tamara Abdul Hadi / Reuters

Vrednost dolžniških vrednostnih papirjev se je povečala, potem ko je ameriški predsednik Joe Biden ponovno dejal, da vse kaže na to, da Rusija načrtuje napad na Ukrajino, kljub temu, da je Rusija naznanila umikanje vojaških sil. Moskva je Washington obtožila ignoriranja svojih varnostnih zahtev. Skladno z napetostjo med Rusijo in Zahodom ter zapisnikom ameriške centralne banke (Fed) so se odzvali tudi svetovni delniški trgi.

Zaostrovanje razmer v Ukrajini

Kazalnik svetovnih delnic je kljub dobrim poslovnim izidom podjetij v Evropi padel za več kot en odstotek, saj so se razmere v Ukrajini še zaostrile. Separatisti, ki jih podpira Rusija, in ukrajinske sile so drug drugega obtožili, da so streljali z izstrelki čez črto prekinitve ognja, Velika Britanija pa je dejala, da si Rusija prizadeva dobiti izgovor za napad, navaja Reuters.

image_alt
Ne le vir energije, plin je lahko tudi politično orodje

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je v govoru v Varnostnem svetu Združenih narodov (ZN) dejal, da se Rusija v »prihodnjih dneh« pripravlja na napad na svojo sosedo. Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Veršinin je dejal, da so bili komentarji obžalovanja vredni in nevarni.

Pripadnik ukrajinske vojske, 17. februar 2022. Foto: Ukrajinska predsedniška tiskovna služba / Reuters
Pripadnik ukrajinske vojske, 17. februar 2022. Foto: Ukrajinska predsedniška tiskovna služba / Reuters
Donosi ameriških in nemških državnih obveznic so se znižali, nafta pa je zdrsnila, saj so pogovori za oživitev jedrskega sporazuma z Iranom prešli v zadnjo fazo. To bi lahko sprostilo večje zaloge surove nafte. Izgube so omejile napetosti med največjo izvoznico energije Rusijo in Zahodom. Vlagatelji se sicer že ozirajo proti podaljšanemu vikendu, saj je v ponedeljek v ZDA praznik, ko bodo trgi zaprti, je dejal Marc Chandler, glavni tržni strateg pri Bannockburn Global Forex.

»Kot udeleženec na trgu niste motivirani, da bi se pred vikendom, ko se lahko zgodi karkoli, borili proti razpoloženju, ki zmanjšuje tveganje,« je dejal Chandler. Vseevropski indeks STOXX 600 je zaključil z 0,69-odstotnim padcem, medtem ko je indeks MSCI, ki meri delnice po vsem svetu, izgubil 1,27 odstotka.

Na Wall Streetu je industrijski indeks Dow Jones včeraj, 17. februarja, padel za 1,51 odstotka, indeks S&P 500 za 1,76 odstotka, indeks Nasdaq Composite pa za 2,36 odstotka. V Aziji se je najširši indeks azijsko-pacifiških delnic MSCI čez noč dvignil za 0,15 odstotka.

Zaskrbljenost v zvezi s Fedovimi odločitvami manjša

Zaskrbljenost, da bo Fed začel pospešeno izvajati kampanjo zaostrovanja obrestnih mer, se je zmanjšala, potem ko je v četrtek objavljen zapisnik zadnjega političnega sestanka nakazal umirjeno stališče oblikovalcev politike. Donosnost 10-letnih ameriških zakladnih menic se je znižala za 6,6 bazične točke na 1,979 odstotka, donosnost 10-letnih nemških državnih obveznic, ki so referenčna vrednost v evroobmočju, pa je zdrsnila za 0,2 bazične točke na 0,229 odstotka.

image_alt
Padli so Netflix, S&P 500, Nasdaq in bitcoin; je to pok balona?

Število Američanov, ki so vložili nove prošnje za nadomestila za brezposelnost, se je prejšnji teden nepričakovano povečalo, medtem ko je mrzlo vreme v januarju oslabilo gradnjo stanovanjskih objektov. Ukrajinska kriza je vznemirila vlagatelje, ki morajo spremljati tudi Fed in prizadevanja drugih centralnih bank v boju proti naraščajoči svetovni inflaciji.

Svetovne delnice so večinoma padle. Foto: Brendan McDermid / Reuters
Svetovne delnice so večinoma padle. Foto: Brendan McDermid / Reuters
»Trenutno je veliko nejasnosti in kristalna krogla vseh je precej motna,« je dejal George Mateyo, glavni naložbeni direktor pri Key Private Bank, ko je govoril tako o Ukrajini kot o tem, kako bi lahko Fed zaostril monetarno politiko. Po njegovih besedah je ameriško gospodarstvo dobro preneslo udarec, ki ga je povzročil covid-19, saj so BDP in dobički podjetij na najvišji ravni, kar je dober obet za trg, navaja Reuters.

»Leto bo zahtevno, vendar ne strašno,« je dejal Mateyo in pojasnil: »Letos pričakujte nekaj spremenljivosti, vendar ne opustite tveganja v celoti, ne postanite super defenzivni. Na trgu je veliko zamujenih priložnosti.« Zlato je medtem zraslo za 1,7 odstotka na 1899,18 ameriških dolarjev na unčo, v času pisanja članka pa je celo prebilo mejo 1900 dolarjev in tako doseglo najvišjo vrednost v zadnjih osmih mesecih.

image_alt
Tri delnice Warrena Buffeta za potrpežljive vlagatelje

Cene nafte so se znižale za več kot dva odstotka. Dolar, ki prav tako velja za varno zatočišče, se je sprva v primerjavi z večino valut zvišal, vendar so se dobički umirili in je bil pozneje rahlo nižji, kar kaže na to, da vlagateljev še ni zajela panika zaradi napetosti med Rusijo in Ukrajino. Evro se je malce znižal, in sicer za 0,09 odstotka, bitcoin pa se je pri včerajšnjem trendu padanja močno približal meji 40.000 dolarjev.

Več iz rubrike