Zahodnoafriške države razkrile načrt za novo valuto

Gospodarska skupnost zahodnoafriških držav (ECOWAS) je na nedavni novinarski konferenci predstavila načrte za uvedbo svoje valute leta 2027.
Fotografija: CFA frank je bil leta 2019 deležen veliko kritik. Foto: Freepik
Odpri galerijo
CFA frank je bil leta 2019 deležen veliko kritik. Foto: Freepik

ECOWAS, v katero je vključenih 15 držav, je za letos načrtovalo uvedbo skupne valute. Načrte je prekrižala pandemija covida-19, zato so datum uvedbe prestavili na leto 2027.

Nov načrt predvideva uvedbo valute leta 2027 


Na nedavni novinarski konferenci je predsednik združenja Jean-Claude Kassi Brou dejal, da so se voditelji držav odločili, da prekinejo izvajanje konvergenčnega pakta za leto 2020-2021. 

Kot poroča nemški Deutche Welle, naj bi Brou na konferenci povedal, da že imajo nov načrt in nov konvergenčni pakt, ki bo zajemal obdobje 2022-2026. Leta 2027 pa načrtujejo lansiranje enotne valute »eco«. 
image_alt
ECB z digitalnim evrom napada kriptovalute in anonimnost

Nazadnje je lansiranje valute onemogočila pandemija


Koncept enotne valute so prvič predstavili leta 2003, vendar so iz določenih razlogov njegovo uvedbo prestavili že leta 2005, 2010 in 2014. Združenje se je vsakič pred zagonom soočalo z veliko izzivi. Večina držav članic je bila pod gospodarskim pritiskom, bodisi zaradi nacionalnih dolgov ali pa zaradi politične nestabilnosti. Ko so leta 2020 spet želeli lansirati »eco«, jim je načrte prekrižala pandemija.
 

Veliko je še vprašanj


Čeprav si zahodnoafriške države zelo želijo uvedbe enotne valute, pa se zavedajo, da ni dovolj le politična volja. Veliko je še vprašanj, na katera nimajo odgovora, pravijo ekonomisti. 
ECOWAS delegacija na pomembnem zasedanju. Foto: REUTERS/Amadou Keita
ECOWAS delegacija na pomembnem zasedanju. Foto: REUTERS/Amadou Keita

Frank CFA deležen veliko kritik


Deutche Welle je leta 2019 poročal o tem, da so kljub temu, da si ECOWAS zelo želi lansiranje valute do leta 2020, precej negotovi. Takrat je nova valuta dobila podporo predvsem med frankofonskimi državami, kjer je v obtoku CFA frank . Valuta je bila deležna veliko kritik, ker naj bi imela preveliko vrednost. To je pogodu predvsem elitnim prebivalcem teh afriških držav, medtem ko so zaradi tega kmetje veliko na slabšem, menijo strokovnjaki. 
image_alt
Hrvaška narodna banka zagnala tiskalnik, da bi podražila kuno

Poleg tega je bila prej valuta vezana na francoski frank, nova pa naj bi bila na evro. Posledično bo denarno politiko narekovala Evropska centralna banka. Kritikom slednje ni všeč, saj menijo, da ravno CFA ohranja stabilno valuto in s tem omogoča nemoteno blagovno izmenjavo.

 

CFA naj bi do leta 2020 propadel


Leta 2019 je predsednik Slonokoščene obale Alassane Ouattara napovedal, da nameravajo CFA frank , ki ga uporabljajo nekdanje francoske kolonije, preimenovati v »eco«. To je sprožilo močno negativne odzive, saj je ECOWAS leta 2020 nameraval lansirati svojo valuto pod tem imenom. Ob tem je Ouattara takrat miril, da se bo CFA frank do leta 2020 'upokojil' in ga bo lahko nadomestila nova valuta. 
 

Šlo je za politično propagando


Ekonomisti so prepričani, da je bila napoved propada CFA franka le politična propaganda. Tokunbo Afikuyomi, nigerijski politik je, kot poroča DW, takrat težavo v počasnem napredku ECOWAS-a, da bi lahko lansiral svojo valuto, ki bi hkrati nadomestila frank CFA.
image_alt
Kako se otresti finančnih skrbi

Gospodarsko povezovanje bo izziv


Kljub reformam Francije in Zahodnoafriške ekonomske in monetarne unije, uvedba valute »eco« nikakor ne uspe. Kot poroča Global Risk Insights so poznavalci prepričani, da bo nova valuta ostala afriško usmerjena, kar pomeni da bo gospodarsko povezovanje med frankofansko in zahodnoafriško monetarno cono velik izziv. 

Več iz rubrike