Hrvaška narodna banka zagnala tiskalnik, da bi podražila kuno

Hrvaška narodna banka je »natisnila« dodatnih 900 milijonov kun.
Fotografija: Foto: David M. Skiba / Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: David M. Skiba / Shutterstock

Kot piše Poslovni Dnevnik, je morala Hrvaška narodna banka že drugič letos posredovati na deviznem trgu, da bi popravila tečaj domače valute (kune) v primerjavi z evrom.
 
image_alt
Skrita kalkulacija v ozadju 'zelenih' e-avtomobilov

Centralna banka je v sredo od poslovnih bank kupila 120 milijonov evrov po povprečnem tečaju 7,497346, s čimer je v hrvaški finančni sistem 'vrinila' dodatnih 900 milijonov kun.
 
Gibanje tečaja EUR/HRK v zadnjem letu. Vir: ECB
Gibanje tečaja EUR/HRK v zadnjem letu. Vir: ECB

Čeprav na trgu prej ni bilo večjih spodrsljajev, se je po neprekinjeni apreciaciji evra v prejšnjem mesecu Hrvaška narodna banka kot regulator odločila, da bo posredovala in naredila ta korak.
 
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Medtem ko je druga letošnja intervencija povzročila dodatno »tiskanje« hrvaških kun, je iz prejšnje tovrstne intervencije, ki je potekala aprila, Hrvaška narodna banka 'izstopila iz sistema'. S prodajo 190 milijonov evrov bankam je bilo skupaj umaknjenih okoli 1,44 milijarde kun, kar je takrat stabiliziralo devizni tečaj na ravni 7,570405 kune za evro.
 
V četrtek je tečaj evra na tečajnem seznamu Hrvaške narodne banke (ki se uporablja od petka) dosegel podobno raven, kot jo je bilo moč nazadnje zaznati sredi avgusta lani na samem vrhuncu turistične sezone - ta se je zasukal kmalu po tem, ko je bila Hrvaška uvrščena na rdeče sezname večine držav, iz katerih so turisti običajno prihajali.
 
image_alt
Bitcoin: Kitajska nadaljuje z udarci po rudarjih kriptovalut

Letos se pričakuje boljša - a še vedno slabša od povprečja - poletna sezona kot lani, s tem pa tudi priliv evrov, ki bo, kot vsako leto v tem obdobju, tečaj kune potisnil navzdol. Treba je opozoriti, da se je Hrvaška s pridružitvijo mehanizmu deviznih tečajev ERM II zavezala, da bo tečaj ohranjala v območju +/- 15 odstotkov okoli centralne paritete 7,53450.
 

Več iz rubrike