ECB z digitalnim evrom napada kriptovalute in anonimnost

Uvedba digitalnega evra bo povečala obstoječo zasebnost strank in jih branila pred »tveganjem«, ki ga prinašajo kriptovalute, obljublja ECB.
Fotografija: Digitalni evro. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Digitalni evro. Foto: Shutterstock

Evropska centralna banka bo pri digitalnem evru bolj zaščitila zasebnost, je prepričan italijanski ekonomist Fabio Panetta, član izvršnega odbora ECB. »Nimamo nobene potrebe po shranjevanju, upravljanju ali kakršnikoli zlorabi podatkov o strankah,« je pojasnil za Financial Times in dodal, da digitalni evro nasprotje nestabilnim kriptovalutam. 
image_alt
Bitcoin potonil pod 30.000 dolarjev

Nihče ne bo imel popolnega dostopa


Na nedavni seji ECB so predstavili rezultate javnomnenjskih anket, ki kažejo, da ljudi pri digitalnem evru najbolj skrbi njihova zasebnost. Evropska centralna finančna institucija je preučila metode, s katerimi bi ločili identiteto uporabnika in podrobne podatke o njegovih stroških. »Nihče v stroškovni verigi ne bo imel dostopa do vseh podatkov,« obljublja Panetta. 
Fabio Panetta. Foto: ECB
Fabio Panetta. Foto: ECB

 

Zasebnost se razlikuje od anonimnosti


Pri manjših količinah sredstev načeloma lahko gre brezimenske sklade, na splošno pa se zaupnost in zasebnost zelo razlikujeta od anonimnosti, so zaključili na seji ECB. Poleg tega pa se v tem primeru lažje preveri in pregleda transakcije, da se prepreči pranje denarja, financiranje terorizma ali davčne utaje, menijo finančni uradniki.  
 

Poslovne banke so zaskrbljene


Skoraj dve tretjini svetovnih centralnih bank išče načine, da bi uvedle svoje digitalne valute v skladu z monetarno politiko. Ob tem se poslovne banke bojijo, da bi lahko digitalne valute centralnih finančnih institucij porušile njihove vloge, še poroča Financial Times.
image_alt
Bitcoin: Kitajska nadaljuje z udarci po rudarjih kriptovalut

Sprememba na boljše


Digitalni evro bi lahko povzročil veliko spremembo, vendar na bolje, je prepričan Panetta. Posodobljeni denarni sistem bo na zahtevo družbe omogočil cenejše in bolj avtomatizirano poslovanje, je še dejal. Pri tem Panetta zatrjuje, da je ECB zagotovila, da digitalni evro ne bo spodkopal poslovnega bančnega sistema, zamenjal gotovino ali izrinil druge inovacije. 

 

Panetta je še poudaril, da namerava osrednja evropska finančna institucija dopolniti okvir nadzora za digitalne valute in ostala kripto sredstva še do konca tega leta. 
image_alt
Hrvaška narodna banka zagnala tiskalnik, da bi podražila kuno

 

Več iz rubrike