Wall Street pod vplivom inflacije in vojne v Ukrajini

Indeksi Dow Jones, S&P 500 in Nasdaq so na tedenski ravni zabeležili rast.
Fotografija: Wall Street. Foto: ERIC THAYER/Reuters
Odpri galerijo
Wall Street. Foto: ERIC THAYER/Reuters

Razpoloženje vlagateljev na Wall Streetu je ta teden krojilo vprašanje inflacije in razvoja dogodkov v ruski agresiji v Ukrajini. Indeksi Dow Jones, S&P 500 in Nasdaq so na tedenski ravni zabeležili rast.

Industrijski indeks Dow Jones je v petek pridobil 0,44 odstotka in ostal pod mejo 35.000 točk. Indeks S&P 500 je pridobil 0,51 odstotka in šel na 4543,06 točke, Nasdaq pa je zdrsnil za 0,16 odstotka in trgovanje sklenil pri 14.169,30 točke.

image_alt
Med preizkušanjem detektorja kovin našel izjemno dragocen zlatnik

Na tedenski ravni je Dow Jones zrasel za 0,31 odstotka, indeks 500 največjih ameriških podjetij S&P 500 pa za 1,79 odstotka. V zadnjih dveh tednih je pridobil več kot osem odstotkov, kar je največ od konca leta 2020. Tehnološki indeks Nasdaq je na tedenski ravni zrasel za skoraj dva odstotka.

Vse oči uprte v tehnološke velikane, kot sta Facebook in Google

Večje skoke na ameriškem delniškem trgu je prejšnji teden preprečilo povečanje donosnosti na trgu ameriških obveznic. Desetletne ameriške državne obveznice, ki prinašajo nekaj manj kot 2,5-odstotni donos, so dosegle najvišjo raven zadnjih skoraj treh letih.

image_alt
Bill Gates svari pred vlaganjem v bitcoin

Ob visoki inflaciji so investicijske banke začele zviševati napovedi glede gibanja obrestnih mer, ki so precej višje od pričakovanj in napovedi ameriške centralne banke. V podjetniškem sektorju pa so bile oči uprte v tehnološke velikane, kot sta Facebook in Google.

Pogajalci Evropskega parlamenta in držav članic EU so se namreč v četrtek dogovorili o zakonu, s katerim naj bi omejili prevladujoč položaj tehnoloških velikanov na trgu. Akt o digitalnih trgih določa obveznosti in prepovedi za velika tehnološka podjetja, da ta ne bi zavirala inovativnih konkurentov ali uporabljala nepoštenih poslovnih praks.

image_alt
Elon Musk, možganski čipi in evtanazija makaki opic

Več iz rubrike