Visoka inflacija v Argentini 'sili' ljudi v bitcoin

V Argentini se je letna inflacija aprila povečala na 58 odstotkov, letos pa bi lahko dosegla celo 70 odstotkov.
Fotografija: Kavarna Crypstation v središču Buenos Airesa, Argentina, 5. maj 2022. Foto: Agustin Marcarian / Reuters
Odpri galerijo
Kavarna Crypstation v središču Buenos Airesa, Argentina, 5. maj 2022. Foto: Agustin Marcarian / Reuters

Bitcoin privablja Argentince, ki se bojijo skoraj 60-odstotne inflacije, da bi zaščitili svoje premoženje v kriptovalutah, kljub temu, da je trg kriptovalut že kar nekaj časa v rdečih številkah. Zaupanje v lokalno valuto je upadlo, saj se je argentinski peso v primerjavi z ameriškim dolarjem letos razvrednotil že za 14 odstotkov.

Kava, pecivo in bitcoin

V kavarni Crypstation v središču Buenos Airesa moderni mladi Argentinci naročajo kavo in pecivo, obkroženi z zasloni s cenami kriptovalut v realnem času in velikim neonskim logotipom Bitcoina. Tudi račun je mogoče plačati v digitalnem denarju, navaja mednarodna tiskovna agencija Reuters, ki je govorila z domačini.

image_alt
Masaker na trgu kriptovalut in fiasko s 'stabilnim' kovancem

Varčevalce v tej južnoameriški državi namreč vse bolj privlačijo kriptovalute, da bi nadomestili dolgoletno bolečo inflacijo, ki se zdaj giblje blizu 60 odstotkov. »Lokalno okolje sili ljudi, da zaščitijo svoj kapital v kriptovalutah, zato vidimo, da se rast pospešuje,« je dejal 39-letni Mauro Liberman, eden od ustanoviteljev kavarne, katere namen je spodbujanje uporabe digitalnega plačilnega sredstva.

Kavarna Crypstation v središču Buenos Airesa, Argentina, 5. maj 2022. Foto: Agustin Marcarian / Reuters
Kavarna Crypstation v središču Buenos Airesa, Argentina, 5. maj 2022. Foto: Agustin Marcarian / Reuters

»Po vsej Latinski Ameriki je potencial rasti ogromen,« je dejal in dodal, da večina lokalnih uporabnikov kriptovalute kupuje kot način shranjevanja svojih prihrankov. »To je plaz, ki ga ne bo mogoče ustaviti.« Aprilsko poročilo tržno-raziskovalne družbe Americas Market Intelligence je pokazalo, da je razširjenost kriptovalut v Argentini 12-odstotna, kar je približno dvakrat več kot v Mehiki in Braziliji. V Venezueli, ki jo pesti hiperinflacija, je razširjenost še večja, kaže nedavno poročilo Chainalysis.

»S kriptovalutami izgubljam manj«

Kot smo že omenili, se je argentinski dolar letos v primerjavi z ameriškim dolarjem razvrednotil že za 14 odstotkov, kar je seveda povzročilo izgubo zaupanja v lokalno valuto. Letna inflacija se je aprila v tej južnoameriški državi povečala na 58 odstotkov, letos pa bi lahko dosegla celo 70-odstotno vrednost.

image_alt
Kriptovalute: IMF je Argentini pogojil posojilo z ultimatom

Zaradi tega so kriptovalute še vedno privlačne, kljub rdečim številkam na trgu in nedavnemu zlomu stabilnega kovanca Terra USD (UST) in kriptovalute Luna. Sprejemanje kriptovalut pa spodbuja tudi kapitalski nadzor, ki omejuje menjavo tujih valut na 200 dolarjev mesečno. 44-letni Victor Levrero, strokovnjak za IT, vsak mesec svoje dodatne prihranke vloži v kriptovalute, potem ko porabi kvoto 200 dolarjev za pretvorbo pesov v dolarje.

Foto: Agustin Marcarian / Reuters
Foto: Agustin Marcarian / Reuters
»V bistvu zato, ker manj izgubljam,« je po navedbi Reutersa dejal Levrero in dodal: »Ob argentinski inflaciji, ki znaša med 60 in 70 odstotki, in fiksnih rokih, ki prinašajo 30 do 35 odtsotkov, se to preprosto ne obnese.« Lokalne platforme za kriptovalute, kot sta Lemon Cash in Buenbit, so za Reuters povedale, da se je njihova baza uporabnikov v zadnjem letu povečala.

Argentinska centralna banka je sicer že večkrat opozorila na tveganje naložb v nestanovitne digitalne valute in nekateri uporabniki nasvet upoštevajo. Marcelo Vila, 37-letni samozaposleni računalniški tehnik, je dejal, da ima za zdaj v bitcoin in ether vložen le majhen znesek. »Ideja je, da bi razširil delež sredstev, vloženih v kriptovalute. Toda dokler ne spoznam trga kriptovalut, vanj ne morem vložiti veliko denarja,« je dejal Vila.

image_alt
Mednarodni denarni sklad je zaskrbljen glede kriptovalut

Sebastian Carsorio, 23-letnik iz revne soseske Escobar izven prestolnice, pa nima veliko za izgubiti. Iz revščine se želi izkopati z rudarjenjem kriptovalut, potrebno opremo za rudarjenje pa je sestavil kar sam. »Stvari sem popravil in jih sestavil v računalnik,« je povedal Reutersu na svojem domu. Začel je z rudarjenjem ethra in nato z bitcoinom - kar mu je omogočilo, da je kupil nekaj zemljišča in se vrnil v šolo.

Več iz rubrike