Visa, Mastercard in American Express ustavili poslovanje v Rusiji

Po tem, ko je včeraj odjeknila novica, da Visa in Mastercard prekinjata povezave z Rusijo, so se za ta korak odločili tudi pri American Express.
Fotografija: American Express. Foto: Mike Blake/Reuters
Odpri galerijo
American Express. Foto: Mike Blake/Reuters

Velikana med ponudniki kreditnih kartic Visa in Mastercard sta nedavno naznanila, da začasno ustavljata poslovanje v Rusiji. Le nekaj ur kasneje so podobno vest sporočili še predstavniki podjetja American Express, poroča STA.

Iz podjetja Mastercard so sporočili, da so se za to potezo odločili zaradi narave trenutnega konflikta med Rusijo in Ukrajino, za katerega so dejali, da je brez primere. Ker je Rusija postala zelo »negotovo ekonomsko okolje«, so se odločili ustaviti svoje omrežne storitve v tej državi.

image_alt
Carl Icahn napoveduje, da se bo tiskanje denarja slabo končalo

Plačilne kartice, izdane v Rusiji, v tujini ne bodo več delovale

Iz podjetja Visa so sporočili, da bodo v prihodnjih dneh v sodelovanju s svojimi strankami in partnerji v Rusiji sodelovali pri ustavitvi vseh transakcij. Tako plačilne kartice, ki so bile izdane v Rusiji, v tujini ne bodo več delovale. Hkrati v Rusiji ne bo več možno uporabljati kreditnih kartic, ki so jih izdale finančne institucije izven države. Enako ukrepanje napoveduje tudi Mastercard, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Še pred najavo novih ukrepov sta omenjeni podjetji v preteklih dneh onemogočili dostop do svojih plačilnih omrežij tistim ruskim bankam, ki so jih doletele mednarodne sankcije.

Tako predstavniki Vise kot Mastercarda so sporočili, da odločitev ni bila lahka in da obžalujejo učinke, ki jih bo ta imela na sodelavce, stranke, partnerje, trgovce in imetnike kartic v Rusiji. Z Mastercarda so dodali, da bodo z delovanjem nadaljevali, ko bo to »primerno in pravno dopustno«.

image_alt
Hči Steva Jobsa ne bo podedovala niti centa

Podobno odločitev sprejel tudi American Express

»V luči neupravičenega napada Rusije na ukrajinsko ljudstvo American Express ukinja vse operacije v Rusiji in Belorusiji,« je družba American Express navedla v sporočilu za javnost. Njeni predstavniki so dodali, da to pomeni, da njihove kartice v trgovinah in na bankomatih v teh dveh državah ne bodo več delovale.

Podjetja Mastercard, American Express in Visa so s tem korakom sledile vrsti večjih ameriških podjetij, ki so se zaradi ruskega napada na Ukrajino odločila prekiniti vezi z Rusijo.

image_alt
Na Mont Blancu najdena zbirka dragocenih kamnov vredna 300.000 evrov

Več iz rubrike