Carl Icahn napoveduje, da se bo tiskanje denarja slabo končalo

Milijarder, vlagatelj in nekdanji Trumpov svetovalec meni, da se bo Fedovo tiskanje denarja slabo končalo, saj vlada ne more nadzorovati inflacije.
Fotografija: Carl Icahn, vlagatelj, milijarder in nekdanji posebni svetovalec za finančno zakonodajo, 3. november 2015. Foto: Neilson Barnard / Getty Images North America / AFP
Odpri galerijo
Carl Icahn, vlagatelj, milijarder in nekdanji posebni svetovalec za finančno zakonodajo, 3. november 2015. Foto: Neilson Barnard / Getty Images North America / AFP

Carl Icahn je prejšnji teden v intervjuju posvaril, da se bo tiskanje denarja, ki ga izvaja ameriška centralna banka (Fed), grdo končalo. Dejal je, da se »mora zabava končati« in da njen konec ne bo srečen. V času predsedovanja nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa je bil Icahn sicer njegov posebni svetovalec za finančno zakonodajo.

Preveč spremenljivk

Fed ne more še naprej tiskati denarja in ta »zabava se mora končati«, je prejšnji teden v intervjuju za agencijo Bloomberg pojasnil Icahn. Milijarder in vlagatelj je pojasnil, da je preveč spremenljivk, da bi lahko napovedal, kdaj bo nastopil naslednji medvedji trg.

Neomejeno tiskanje denarja povzroča inflacijo. Foto: Gary Cameron / Reuters
Neomejeno tiskanje denarja povzroča inflacijo. Foto: Gary Cameron / Reuters

Icahn je opozoril, da vroča inflacija pomeni težave za trge, saj vlada po njegovem mnenju ni sposobna nadzorovati rasti cen. »To se ne konča srečno,« je dejal ustanovitelj in predsednik uprave podjetja Icahn Enterprises. Podvomil je v igro tiskanja denarja brez primere, ki jo izvaja Fed, da bi podprl pretok posojil gospodinjstvom in podjetjem v času pandemije.

»Prej ali slej se bo takšna situacija končala relativno slabo. Ne morete še naprej tiskati in tiskati in tiskati denarja, ker [zaradi] tega dolga - ki ga imate zdaj in ga ne morete nadzorovati - vlada ne more nadzorovati inflacije,« je dejal.

image_alt
Dolar efekt: Začaran krog zadolževanja

Edina stvar, ki jo Fed lahko nadzoruje, je njena politika. Icahn je izpostavil prizadevanja nekdanjega predsednika Feda Paula Volckerja, ki se je konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja boril proti vztrajno visoki inflaciji in resetiral gospodarstvo.

Osnove ekonomije

Ameriška centralna banka (Fed). Foto: Joshua Roberts / Reuters
Ameriška centralna banka (Fed). Foto: Joshua Roberts / Reuters
Ko je v začetku leta 2020 udaril covid-19 in je bilo celotno gospodarstvo zaradi upada povpraševanja ohromljeno, sta začeli centralna banka in vlada hitro ukrepati - kar kaže na lekcije, ki so se jih naučili iz velikih finančnih kriz, navaja Business Insider. Fed je znižala svojo referenčno obrestno mero na skoraj nič in napovedala obsežne svežnje spodbud, da bi podprla gospodarstvo in posojilojemalce spodbudila k potrošnji.

Z vsem tem denarjem, ki se je tiskal in spuščal v sistem, je bilo gospodarstvo očitno na poti okrevanja, ameriški delniški trgi pa so skozi celotno lansko leto vztrajno dosegali rekordne vrednosti. Toda to je - skupaj z omejitvami v dobavni verigi - povzročilo, da je inflacija v ZDA dosegla najvišjo raven v skoraj štirih desetletjih, pri čemer je priljubljeni indeks CPI januarja dosegel 7,5 odstotka.

image_alt
Fed naj bi kmalu dvignil obrestne mere, ECB se bo odzvala po potrebi

Glede na to je Icahn dejal, da ne napoveduje bližnjega konca evforije na trgih: »Ne napovedujem, da se bo to, nekakšno evforično vzdušje, končalo. Resnično ne morete napovedati. Preveč je spremenljivk,« je za Bloomberg dejal Icahn.

Fed v boju proti inflaciji zmanjšuje nakupe iz obdobja pandemije in želi že marca zvišati obrestne mere. Zdi se, da se je lanskoletna evforija vlagateljev ohladila. »Mislim, da so to osnove ekonomije v srednji šoli,« je dejal milijarder in dodal: »Ne moreš kar naprej tiskati denarja [...], ker bo ta denar zagotovo izgubil svojo vrednost, tako kot vse drugo.«

»Fed ga [denar] še naprej potiska ven in to je za nekaj časa odlično. Zaradi tega si srečen. Včasih je to vsekakor potrebno, vendar zdaj ne več. Ta zabava se mora končati,« je pojasnil Icahn in opozoril, da je glavna posledica prekomernega tiskanja denarja podivjana inflacija.

image_alt
Padli so Netflix, S&P 500, Nasdaq in bitcoin; je to pok balona?

Kljub temu ni v celoti obtožil Feda in je ameriško centralno banko pohvalil za njeno pomoč: »Mislim, da je Fed v zadnjih nekaj letih opravil precej dobro delo pri reševanju gospodarstva. Zato to ni problem.« Vendar vlagatelj vseeno meni, da se bo v naslednjih treh do štirih letih, morda pa že veliko prej, celotna zadeva tako ali drugače znašla v težavah in »izid ne bo lep«.

Več iz rubrike