Fed naj bi kmalu dvignil obrestne mere, ECB se bo odzvala po potrebi

Ameriška centralna banka (Fed) bo zaenkrat še ohranila ključno obrestno mero na rekordno nizki ravni, namiguje na dvig v marcu.
Fotografija: Predsednik ameriške centralne banke (Fed) Jerome Powell, 12. februar 2020. Foto: Yuri Gripas / Reuters
Odpri galerijo
Predsednik ameriške centralne banke (Fed) Jerome Powell, 12. februar 2020. Foto: Yuri Gripas / Reuters

Ameriška centralna banka (Fed) je na dvodnevnem zasedanju, ki se je končalo včeraj, 26. januarja, ohranila ključno obrestno mero na rekordno nizki ravni. Napovedala pa je, da bo ob visoki inflaciji in močnem trgu dela »kmalu« primeren čas za dvig obrestnih mer. Mnogi opazovalci, glede na trenutno situacijo in prejšnje namige, menijo, da se bo to lahko zgodilo marca. Evropska centralna banka (ECB) pa po drugi strani ne načrtuje zviševanj obrestnih mer v letu 2022, vendar bi po potrebi lahko zaostrila svojo politiko.

Rekordno nizka obrestna mera ostaja

Kot je Fed objavil na svoji spletni strani, se je Odbor za odprti trg ameriške centralne banke (FOMC) odločil ohraniti ključno obrestno mero na ravni med 0 in 0,25 odstotka. Ob inflaciji precej nad dvema odstotkoma in močnem trgu dela pa FOMC pričakuje, da jo »bo kmalu primerno zvišati«. Prav tako se je Odbor odločil nadaljevati mesečno zmanjševanje odkupovanja obveznic, tako da se bo program iztekel v začetku marca, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Foto: Andrew Kelly / Reuters
Foto: Andrew Kelly / Reuters

V soglasno sprejeti izjavi na koncu zasedanja je FOMC ocenil, da se kazalniki ekonomske aktivnosti in zaposlovanja še naprej utrjujejo. Sektorji, ki jih je pandemija covida-19 najbolj prizadela, so se v zadnjih mesecih sicer izboljšali, vendar jih je ponovno prizadelo povečano število okužb z novo različico koronavirusa.

Tudi prihodnost je v veliki meri še vedno odvisna od poteka pandemije, toda rast zaposlovanja je bila v zadnjih mesecih trdna, prav tako je bistveno padla stopnja brezposelnosti. K povišani stopnji inflacije pa še naprej prispevajo neravnovesja med ponudbo in povpraševanjem, ki so povezana s ponovnim odpiranjem gospodarstev.

image_alt
Padli so Netflix, S&P 500, Nasdaq in bitcoin; je to pok balona?

Predsednik Feda Jerome Powell je kasneje na virtualni novinarski konferenci potrdil, da FOMC namerava zvišati obresti marca. »Rekel bi, da odbor namerava zvišati ključno obrestno mero na marčevskem zasedanju, če bodo za to ustrezni pogoji,« je po navedbah STA dejal Powell in v nadaljevanju zatrdil, da se še niso povsem odločili, do marca pa je še daleč.

Evropska centralna banka optimistična

ECB bi zaostrila politiko, če bi se inflacija obdržala nad ciljno vrednostjo dveh odstotkov, vendar se tak scenarij za zdaj zdi manj verjeten, je v pogovoru za litovski poslovni časnik nedavno dejal glavni ekonomist ECB Philip R. Lane. Inflacija je prejšnji mesec sicer dosegla pet odstotkov, kar je najvišja inflacija v evro območju doslej. Vendar ECB meni, da se bo v zadnjem četrtletju spustila pod želena dva odstotka, čeprav nekateri oblikovalci politik dvomijo o tej napovedi in jo označujejo za preveč optimistično.

Glavni ekonomist ECB Philip R. Lane, 27. september 2019. Foto: Gary He / Reuters
Glavni ekonomist ECB Philip R. Lane, 27. september 2019. Foto: Gary He / Reuters
»Če bi prihajali podatki, ki bi nakazovali, da bi bila inflacija glede na dva odstotka previsoka, potem bi se seveda odzvali,« je Lane dejal za časnik Verslo žinios. »Zato bomo prilagodili vse naše politike, bodisi nakup sredstev, ciljno usmerjeni posojilni program, naše obrestne mere, da bi dosegli ta cilj.« Lane je dejal, da bo tudi po tem scenariju zaporedje potez ECB sledilo svojim smernicam, tako da bo prvi korak končanje nakupov sredstev in šele nato bo banka razmislila o zvišanju obrestnih mer.

ECB namerava letos postopoma sicer zmanjšati obseg odkupov finančnega premoženja, vendar pričakuje, da jih bo nadaljevala za nedoločen čas, in je v bistvu izključila dvig obrestnih mer v letošnjem letu. »Manj verjetno se mi zdi razmišljati o scenariju, po katerem bi bila inflacija vztrajno, občutno višja od dveh odstotkov, kar bi zahtevalo resno zaostrovanje,« je dejal Lane in dodal, da rast plač še vedno ni zaskrbljujoča.

image_alt
Delnice podjetij, ki naj bi v letu 2022 najbolj zrasle

V letu 2022 tako pričakujejo vztrajanje povišane inflacije v prvi polovici leta ter nato njeno občutno umirjanje, navaja STA. Še posebej hitro naj bi cenovni pritisk po Lanovih besedah popuščal proti koncu leta. ECB se bo naslednjič sestala 3. februarja, vendar ni pričakovati nobenih premikov v politiki, saj je banka decembra predstavila kompleksen sveženj ukrepov.

Več iz rubrike