Najnovejšo napetost povzročajo kitajske kršitve človekovih pravic

Prvomajske počitnice so izgubljene, tudi junijski začetek poletne sezone zaenkrat ni obetaven.
Fotografija: FOTO: REUTERS/Aly Song
Odpri galerijo
FOTO: REUTERS/Aly Song

Pandemija počasi dobiva različno dinamiko. Stanje v Aziji, ZDA, kot tudi v VB, je dobro, latinska Amerika in Evropa pa izgledata skoraj katastrofalno. Posledično so omejitve najhujše na stari celini, kar zelo negativno vpliva na gospodarstvo in vse bolj tudi na razpoloženje med ljudmi.
 
Storitveni sektor, ki je zelo pomemben še posebej za južnejše države Evrope, bo tako še naprej trpel in postavlja se vprašanje, kako dolgo lahko še vzdrži, kljub izdatni pomoči držav.
 
Glede na stanje pandemije lahko vidimo povezavo med cepljenjem in razvojem pandemije, kjer je delež precepljenosti večji, tam se pandemija umirja, zato je ključno, da Evropa končno pospeši program cepljenja. Vse to bo ob uradniško-birokratski logiki, ki jo imajo odločevalci v Bruslju, zelo težko, zato se vse več držav loteva programa cepljenja samoiniciativno.
 
image_alt
Izjemno redka kovina po donosu zasenčila zlato in bitcoin

Stanje v industriji je zelo dobro, naročila so visoka in gospodarski kazalci dobri. Tako industrija in del storitvenega sektorja, ki podpira delo od doma, drži skupne gospodarske kazalce na solidnih nivojih, kar podpira trge, da se zadržujejo na rekordnih nivojih.
 
Ameriški stimulus se pretaka navzdol na trge in to se bo očitno dogajalo še nekaj tednov. Retorika med republikanci in demokrati se zadnje tedne umirja in napetosti se vsaj začasno umirjajo, zato pa se nekoliko krepi napetost na relaciji Kitajska – ZDA in Evropa.
 
FOTO: REUTERS/Aly Song
FOTO: REUTERS/Aly Song
Najnovejšo napetost povzročajo kitajske kršitve človekovih pravic, zato se zdi krepitev napetosti, ki se bo odrazila tudi v gospodarstvih in na borzah neizogibna. Premiki na obvezniških trgih so se stabilizirali, in čeprav je 10-letna ameriška obveznica nekaj nad 1,70 odstotka, to trenutno trgov ne skrbi preveč. Ob rastočih obvezniških donosih, rekordnih vrednostnih na delniških trgih ter močnemu dolarju, ki se zadržuje na območju 1,17 dolarja za evro, mora nekaj popustiti. To so v zadnjem času plemenite kovine, ki so nekoliko izgubile lesk. Tudi nafta se je ustalila nekaj nižje, na nivoju okoli 60 dolarjev, in to se zdi nivo, ki ustreza vsem.
 
Glavna zgodba kapitalski trgov zadnje dni je zopet problem z enim izmed hedge skladov. Archegos Capital management je očitno svoj velikanski portfelj gradil s sposojenim denarjem, ki ga ni uspel vrniti, zato so bile banke prisiljene v razprodajo portfelja konec prejšnjega tedna. Nekatere manjše delnice, ki so bile zvezde zaradi svoje rasti v letošnjem letu, so močno padle. Nekaj velikih svetovnih bank, kot so Goldman, JP Morgan, Credit Suisse in Nomura bodo vknjižile milijardne izgube, kar zopet opozarja vlagatelje, da se zaradi nizkih obrestni mer in posledično nebrzdanega špekuliranja nekaterih udeležencev, trga na trgu skrivajo mine. Izogniti se jim je zelo težko, izdatno pomaga le razpršitev portfelja.
 
image_alt
Velik korak Vise in PayPala v podporo kriptovalutam

V nekaj dneh se zaključuje prvi kvartal in podjetja se že pripravljajo na prve objave, ki jih lahko pričakujemo v aprilu. Rezultati bodo lakmusov papir stanja v ekonomiji, še posebej v Evropi zaradi novih in najmočnejših omejitev javnega življenja do seda (predvsem zaradi Nemčije). Rezultati bodo tudi na novo določili dinamiko trga.
 
Dosedanji zmagovalci krize, tehnološka podjetja, industrija in podjetja, ki servisirajo delo od doma in e-trgovino, potrebujejo za vnovičen zagon potrditev, da močna rast v prejšnjem letu ni muha enodnevnica ampak trend, ki ostaja.
 
Ta teden bo Bidnova administracija razkrila več podatkov velikanskega ameriškega infrastrukturnega stimulusa, kar krepi interes za panogi industrije in tudi materialov. Še posebej lahko vidimo večje premike v Evropi, kjer industrija predstavlja precej večjo utež v indeksih kot v ZDA.
FOTO: REUTERS/Christopher Pike
FOTO: REUTERS/Christopher Pike

 
Kitajske delnice so, če odštejemo padce na nekaj delnicah zaradi težav prej omenjenega hedge sklada, zopet našle oporo, čeprav skrbi ponovno zaostrovanje v odnosih z ZDA in grožnja z umikom iz borz v ZDA. Zato ostajajo še nekaj časa nadpovprečno špekulativna naložba.
 
Med panogami velja omeniti še široko potrošnjo, ki v določenih segmentih (luksuzni izdelki, avtomobilisti, itd.) kaže lepo rast zato segmentirano ostaja privlačna. Zadnji teden se je povsem popustila ideja reflacijskega trgovanja, tudi rotacija v finančne in delnice materialov se je umirila, čeprav zadnje ostajajo privlačne zaradi infrastrukturnih projektov.
 
Nejasen razvoj pandemije še naprej ustvarja veliko negotovost v letalski industriji, gostinstvu in hotelirstvu oziroma nasploh v storitvenem sektorju. Ker odpiranje javnega življenja ostaja močno vračunano v trenutne nivoje, previdnost v teh segmentih trga ni odveč.

image_alt
Drugo mnenje: Kako investirati v obveznice?

Nasvet za vlagatelje


Razvoj pandemije, državni stimulusi in likvidnost centralnih bank krojijo borzne trge, a ti zaradi likvidnostne plime in rotacije med naložbami silijo višje. V ospredju ostaja vprašanje inflacije.
 
Tehnološke delnice in delnice e-trgovine ter dela od doma ostajajo segmenti z nadpovprečno rastjo poslovanja, a ob zelo visokih vrednotenjih previdnost ni odveč in vlagatelji so bolj previdni. Panoga se je stabilizirala, a za novo rast bodo potrebni boljši rezultati poslovanja. Kljub rasti donosnosti obveznice ostajajo drage, skupaj z negativni bančni donosi vlagatelje še naprej silijo predvsem v delniške naložbe. Razpršitev portfelja je še naprej nujna. Portfelj je priporočljivo razdeliti v različne razrede, med delnice, obveznice oziroma denar.
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

 
Priložnosti izven tehnološkega sektorja ostajajo privlačne zaradi nižjih vrednotenj, še posebej v segmentih trga, kjer se pričakuje močno spremembo poslovnega okolja na bolje zaradi cepiv ali zaradi vpliva novih politik. Utež v obliki posameznih skladov naj predstavljajo panoge, ki so bolje prestale to krizo in kjer vrednotenja niso pretirana. Sem uvrščamo predvsem zdravstvo (tudi skozi demografske trende), industrijo, zaradi infrastrukturnih stimulusov in oskrbo, zaradi prehoda na »zeleno« energijo.
 
Med regijami po privlačnosti izstopa Evropa, zaradi lepih dividendnih donosov in privlačnih vrednotenj je za manjši del portfelja zanimiva tudi naša regija centralne in jugovzhodne Evrope. Kot zaščita pred inflacijo so zadnje tedne omenjata energija in materiali, v tej panogi vrednotenja sicer niso pretirana, a po precejšni rasti v preteklih tednih prihaja obdobje konsolidacije. Še vedno pa ostaja kot zanimiva začimba v portfelju, tako skozi panožni kot tudi regijski pristop.
 
image_alt
Vroča kovina se ohlaja; Se letos še splača kupiti zlato?

Vlagatelji z dolgimi varčevalnimi cilji naj vztrajajo in nadaljujejo s periodičnimi vplačili, tisti, ki bi investirali večji znesek, pa naj le tega razporedijo na daljše časovno obdobje. Digitalizacija, avtomatizacija, e-trgovina, delo od doma, čistejša energija, poslovanje v skladu z družbenimi normami in spoštovanje t. i. ESG priporočil so dolgoročni trendi in osredotočenost na dolgoročne trende se skozi zgodovino kaže kot pomembna komponenta doseganja nadpovprečnih donosov.

* Avtor je upravitelj pri Generali Investments d.o.o.

Več iz rubrike