Drugo mnenje: Kako investirati v obveznice?

Vprašanje: Odločil sem se, da bom del prihrankov investiral v obvezniške naložbe. Kaj lahko ob tem pričakujem in na kaj moram biti pozoren?
Fotografija: Če želite višjo donosnost kot na banki, lahko izbirate: 1. Državne obveznice, 2. Podjetniške obveznice, 3. Obvezniški sklad: pravilo
Odpri galerijo
Če želite višjo donosnost kot na banki, lahko izbirate: 1. Državne obveznice, 2. Podjetniške obveznice, 3. Obvezniški sklad: pravilo

Iz zapisanega upravičeno sklepam, da je govora o obvezniških skladih, o katerih je bilo napisanega že precej. Zato vam v nadaljevanju podajam ključne informacije, ki jih morate vedeti.

V zadnjih tednih sem znova prejel veliko vprašanj, kateri obvezniški sklad oz. dolžniški vrednostni papir naj izbere vlagatelj in koliko potenciala za rast le-ti še imajo. Na mestu je razlaga, ki si jo morate zapomniti: obvezniški skladi niso enaki obveznicam.

Z nakupom obveznice, izdajatelju posodite sredstva po vnaprej določenih pogojih, ki jih mora ta izpolnjevati in za to jamči s svojim premoženjem. Cena obveznice v tem primeru ne igra velike vloge, saj je na prvem mestu donos, katerega prejmete iz naslova tega posojila.Obveznice v taki obliki, predstavljajo varovalko za vaš portfelj in služijo kot stabilizator v negotovih časih. Z nakupom obvezniškega sklada pa ne kupite obveznice oz. portfelja obveznic kot takega. Kupite sklad, ki posluje podobno kot delniški, le da z vrednostnimi papirji katerih nihanja so veliko nižja.

Velik del donosa obvezniških skladov pride iz naslova preprodaje obveznic in ne ob dospetju posamezne obveznice. Glavno tveganje pri nakupu obveznic sta inflacija, ki preseže višino obrestne mere in finančne težave izdajatelja. Glavno tveganje pri obvezniških skladih pa je, da se cena le teh na trgu ne bo več zvišala.

V vašem primeru bi se izpostavili vsem tem tveganjem, čeprav je verjetno izgube v primeru obvezniškega sklada veliko nižja od verjetnosti izgube v primeru delniškega sklada.
Pohvalno je, da ste začeli razmišljati o razpršitvi prihrankov v več različnih naložbenih tipov. Če želite sestaviti optimalen portfelj, morate najprej določiti svoje cilje.

V drugi fazi je treba določiti kako visoko tveganje je za vas še sprejemljivo, nato pa se lotite razpršitve. Investiranje v obvezniške sklade je lahko koristno, vendar so morda za vas primerne tudi kakšne delniške naložbe. To vsekakor predebatirajte z vašim svetovalcem.
 

Katero obliko dolžniških vrednostnih papirjev izbrati?


Torej, če želite višjo donosnost kot na banki, ne želite pa previsokega tveganja ali pa želite prilagoditi strukturo vaših obstoječih naložb, lahko izbirate med naslednjimi možnostmi (menice sem izločil, saj v trenutnem obdobju ne prinašajo obresti):

1. Državne obveznice: za vlagatelja predstavljajo obveznice naložbo, ki prinaša vnaprej določene fiksne obresti na posojeni denar, medtem, ko je za izdajatelja obveznica vir financiranja in finančna obveznost, ki jo mora povrniti ob določenem času. Pri tej vrsti naložbe boste praviloma imeli višjo donosnost kot pri depozitih, a s tem tudi nekoliko višjo stopnjo tveganja. Glavno tveganje pri tovrstnih obveznicah predstavlja višina inflacije.
2. Podjetniške obveznice: podjetniške obveznice imajo podoben koncept kot državne obveznice. Gre za posojilo, za katerega prejmete vnaprej dogovorjeno višino obresti. Praviloma so bolj tvegane od državnih obveznic, a s poglobljenim pregledom računovodskih izkazov podjetja lahko to tveganje občutno znižamo. Ker za vračilo posojila jamči le pravna oseba, kateri sredstva posodite, je tudi obrestna mera praviloma višja. Glavna tveganja sta inflacija in finančne težave izdajatelja.
3. Obvezniški sklad: praviloma gre za najbolj varno obliko, saj upravljavec premoženja poskrbi za ustrezno razpršitev in pregled izdajateljev. Zgoraj naštetim tveganjem lahko tu prištejemo tudi spremembo cen na trgu, vendar za prilagoditve in varovalke v tem primeru skrbi analitska ekipa upravljavca sklada.V kolikor ste sedaj ugotovili, da v resnici potrebujete obveznice, ne obvezniški sklad, čestitam. Preprečili smo napako, ki bi jo sicer storili.

V kolikor pa ste ugotovili, da potrebujete obvezniški sklad, je izbira na trgu tudi na tem področju precejšnja. Univerzalni nasvet kaj je za vas najbolj primerno, ne obstaja. To lahko določite le ob posvetu z neodvisnim finančnim strokovnjakom.


***Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov nasvet@vzajemci.com. Odgovor strokovnjakov VZAJEMCI SKUPINA d.o.o. boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.
 
 
 
 

Več iz rubrike