Izjemno redka kovina po donosu zasenčila zlato in bitcoin

Obstaja kovina, ki letos po donosu pušča za seboj vse surovine, celo bitcoin. Izziv za vlagatelje je nakup.
Fotografija: FOTO: Wikimedia Commons
Odpri galerijo
FOTO: Wikimedia Commons

Iridij, ena redkih plemenitih kovin, ki se pridobiva kot stranski produkt platine in paladija, je od začetka januarja narasel za 131 odstotkov, kar je daleč nad 85-odstotno rastjo bitcoina. Povpraševanje je naraslo zaradi motenj v oskrbi v zadnjem letu in naraščajočega povpraševanja po elektronskih zaslonih, so v sporočilu za javnost zapisali v rafineriji Heraeus Group.
 
Ker je trg veliko manjši od bolj znanih sestrskih kovin, imajo lahko težave s proizvodnjo velik vpliv na cene. A stava na to je tvegana, saj v povpraševanju prevladujejo industrijski uporabniki. Z iridijem se ne trguje na borzi ali prek skladov na borzi, kupci na drobno so omejeni na peščico trgovcev in nekaj večjih vlagateljev, ki jih ta kovina zanima, gre naravnost k proizvajalcem.
 
Gibanje cene Iridija v primerjavi s platino v USD od 1.1.2021 do 31.3.2021. Vir: Johnson Matthey Plc
Gibanje cene Iridija v primerjavi s platino v USD od 1.1.2021 do 31.3.2021. Vir: Johnson Matthey Plc


Po podatkih Johnson Matthey Plc se je iridij, ki se uporablja tudi v vžigalnih svečkah, povzpel na 6000 dolarjev za unčo. Zaradi tega je več kot trikrat dražji od zlata.
 

Del privlačnosti iridija izhaja iz omejenih naložb v proizvodnjo platine, ki se v veliki meri uporablja v avtokatalizatorjih za omejevanje emisij. Trenutno namreč vlagatelji tehtajo potencialno povečanje povpraševanja po platini zaradi novih vodikovih tehnologij in preusmeritve na električna vozila.
 
Obeti in omejena ponudba so pripomogli tudi k zvišanju cen drugih kovin iz skupine platine. Paladiju je cena od začetka leta narasla za približno 9 odstotkov – trguje tik pod rekordno vrednostjo –, rodij je ta teden dosegel rekordnih 29.800 dolarjev za unčo, rutenij pa se nahaja na najvišji točki v zadnjih 13 letih.
 

Več iz rubrike