Stanovanja dražja, prodaje najmanj v šestih letih

Cene stanovanjskih nepremičnin so se lani povečale šesto leto zapored, a je bilo v primerjavi z istim obdobjem tudi najmanj prodanih.
Fotografija: FOTO: Delo
Odpri galerijo
FOTO: Delo

Cene stanovanjskih nepremičnin so se lani povečale šesto leto zapored. V letu 2015 so bile višje za 0,1 odstotka, v 2016 za 6,9 odstotka, v 2017 za 9,9 odstotka, v 2018 za 8,3 odstotka in v letu 2019 za 4,8 odstotka, so spomnili na statističnem uradu.

V lanskem zadnjem četrtletju so se v primerjavi z enakim obdobjem predlani najbolj izrazito zvišale cene novih stanovanj, sledile so cene rabljenih družinskih hiš (za 5,3 odstotka), rabljenih stanovanj (za 5,1 odstotka) in novih družinskih hiš (za 4,5 odstotka).

Cene novih stanovanj običajno precej nihajo. V zadnjem četrtletju 2020 so bile za 2,9 odstotka višje kot v tretjem, v tretjem pa za 4,5 odstotka nižje kot v prejšnjem. Kljub tem nihanjem je vidno naraščanje cen novih stanovanj v zadnjih petih letih. V zadnjem četrtletju 2020 so bila ta namreč v povprečju za 26,2 odstotka dražja kot letu 2015.

FOTO: Delo
FOTO: Delo
Cene novih družinskih hiš so se glede na prejšnje četrtletje zvišale za 1,1 odstotka, trend rasti cen pa je viden od leta 2016. Od takrat so se namreč cene novih družinskih hiš zvišale za 35,5 odstotka, so navedli na statističnem uradu.

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin so se na v Slovenije v zadnjem lanskem četrtletju v primerjavi s tretjim četrtletjem v povprečju zvišale za dva odstotka. Cene rabljenih stanovanj so se zvišale za 2,4 odstotka, cene rabljenih družinskih hiš pa za 1,1 odstotka.

V primerjalnem obdobju so se cene rabljenih stanovanj najizraziteje zvišale v Ljubljani (za 2,8 odstotka), sledile so cene rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji (za 2,2 odstotka) in rabljenih stanovanj v Mariboru (za 2,1 odstotka).


V 2020 je znašala skupna vrednost vseh prodanih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji 1,2 milijarde evrov, kar je za okrog 13 odstotkov manj od skupne vrednosti vseh prodaj v 2019. Skupno število vseh prodaj stanovanjskih nepremičnin v letu 2020, izvedenih v Sloveniji, je bilo 11.612.

FOTO: Delo
FOTO: Delo
Število in vrednost prodaj sta bila nižja tudi zaradi epidemije covida-19. Ta je v pomladanskem delu leta 2020 za nekaj časa praktično zaustavila, v jesenskem delu pa upočasnila sklepanje poslov na slovenskem nepremičninskem trgu.

Skupna vrednost vseh prodanih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji je v četrtem četrtletju 2020 znašala 330 milijonov evrov, kar je za okoli sedem odstotkov manj kot v predhodnem četrtletju. Dolgoletno povprečje kaže, da je število prodaj stanovanjskih nepremičnin poleg drugega četrtletja najvišje v četrtem četrtletju leta, a lani ni bilo tako. Skupno število prodanih stanovanjskih nepremičnin je znašalo 3082, kar je v četrtletni primerjavi za okrog 11 odstotkov manj, v letni a za 15 odstotkov manj.

Število prodaj rabljenih stanovanjskih nepremičnin je bilo v zadnjem četrtletju 2020 izrazito nižje kot v tretjem. Prodanih je bilo namreč 2950 rabljenih stanovanjskih nepremičnin, skupna vrednost prodaj pa je bila 307 milijonov evrov.

Novih stanovanjskih nepremičnin pa je bilo lani prodanih največ v zadnjem četrtletju lani, in sicer 132. Skupna vrednost vseh prodaj je znašala okrog 23 milijonov evrov.

Več iz rubrike