Jutranja borzna novica

Višanje vrednosti japonskih delnic širi optimizem tudi v ZDA
Fotografija: Nadaljevanje cepljenja dviguje optimizem po vsem svetu. FOTO: REUTERS
Odpri galerijo
Nadaljevanje cepljenja dviguje optimizem po vsem svetu. FOTO: REUTERS

Po poročanju Reutersa so se japonske delnice zvišale, kar je dvignilo optimizem glede dobička podjetij in okrevanja gospodarstva ZDA, medtem ko je Nomura Holdings najbolj padla v zadnjem desetletju in nakazala potencialno izgubo v višini 2 milijard dolarjev.

Povprečje delnice Nikkei se je do druge ure zjutraj po srednjeevropskem času povečalo za 0,81% na 29.412,24, medtem ko se je širši delniški Topix zvišal za 0,49% na 1.993,93."Vlagatelji kupujejo podjetja, zlasti proizvajalce, ki bi imeli koristi od okrevanja svetovnega gospodarstva in katerih zaslužek naj bi se v prihodnjih letih povečal," je dejal Shigetoshi Kamada, generalni direktor raziskovalnega oddelka podjetja Tachibana Securities.

S&P 500 in Dow sta v petek zaprla rekordno visoko stopnjo v upanju na okrevanje ameriškega gospodarstva, saj se uvajanje cepiv nadaljuje.

Doma so delnice, povezane z žetoni, vodile do dobička na Nikkei, pri čemer je Tokyo Electron poskočil 4%, Advantest pa 3,79%.

Nikkei, težka kategorija Fast Retailing, operaterka trgovin z oblačili blagovne znamke Uniqlo, je narasla za 2,18%.

Nomura Holdings (to je japonski finančni holding, ki skupaj s posredniki, bančnimi in drugimi hčerinskimi družbami za finančne storitve ponuja naložbe, financiranje in z njimi povezane storitve za posamezne, institucionalne in državne stranke na svetovni ravni s poudarkom na poslih z vrednostnimi papirji) je padla za skoraj 15%, kar je največji padec po novembru 2011, potem ko je največje japonsko borznoposredništvo pri ameriški hčerinski družbi nakazalo potencialno izgubo v višini 2 milijardi dolarjev.

Kao Corp, ki se je zvišal za 2,22%, je dosegel največ med 30 glavnimi imeni Topix, sledi ji Shin-Etsu Chemical.

Med Topix 30 se je najbolje odrezala družba SoftBank Group Corp, ki je padla za 1,95%, Hoya pa je izgubila 1,58%. Na Nikkeijevem indeksu je bilo 133 napredovalcev proti 89 zavrnilcem.

Vir: Reuters/ Junko Fujita
 

 

Več iz rubrike