V enem dnevu izgubil skoraj sedem milijard

Razlog za padec bogastva milijarderjev je panična razprodaja na svetovnih delniških trgih med drugim valom pandemije, kot tudi negotovost zaradi ameriških predsedniških volitev.
Fotografija: FOTO: Shutterstock 
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock 

Najbogatejši Zemljan, ustanovitelj Amazona Jeff Bezos, je v sredo izgubil 6,8 milijarde dolarjev, skupno premoženje 10 najbogatejših milijarderjev na svetu pa se je glede na Bloombergov indeks milijarderjev (BBI) v enem dnevu zmanjšalo za 37,36 milijarde dolarjev.
 
Tudi ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg in ustanovitelj Tesle ter SpaceX Elon Musk sta utrpela velike izgube - 5,75 in 4,24 milijarde dolarjev.
 
Zuckerberg in Musk sta na lestvici milijarderjev po BBI na četrtem in tretjem mestu. Drugi po vrst je ustanovitelj Microsofta Bill Gates. Slednji sredinega padca na borzah ni občutil tako močno: v enem dnevu se je njegovo bogastvo zmanjšalo »le« za 2,3 milijarde dolarjev.


Po navedbah Forbesa, ki se sklicuje na svoj Forbesov indeks v realnem času, se je skupno bogastvo desetih najbogatejših oseb na svetu v sredo sicer zmanjšalo za 34 milijard dolarjev.
 
Po navedbah portala je Zuckerberg izpadel iz »kluba« oseb s premoženjem več kot 100 milijard dolarjev, vlagatelj Warren Buffett pa je na lestvici najbogatejših ljudi na svetu padel na sedmo mesto. Pred njem je trenutno indijski poslovnež Mukesh Ambanij.
 
Nedavno je Forbes poročal še, da je Musk postal bogatejši od Zuckerberga, Bezosova nekdanja žena pa najbogatejša ženska na svetu.
 
Med prvih deset svetovnih milijarderjev na lestvici Forbesa so večinoma Američani, le dva položaja zasedajo državljani drugih držav - lastnik Reliance Industries Mukesh Ambani iz Indije in predsednik Louis Vuitton Moët Hennessy iz Francije Bernard Arnault.
 

Več iz rubrike

finance

Christine Lagarde: ECB ne more bankrotirati niti ostati brez denarja

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde v odgovoru, na pomanjkljivosti sistema fiat valut, pravi, da centralna banka ne more bankrotirati, tudi če izgube šteje v milijardah.

finance

Bližamo se digitalnemu evru

ECB bo do naslednjega poletja pripravila odgovore, kako naprej na področju digitalnih valut, včeraj pa so svoja stališča predstavili slovenski poznavalci področja.

finance

Banke v dostavo gotovine na dom

Nekatere banke so se odločile, da bodo v času karantene omogočile ranljivim skupinam dostavo gotovine na dom.

finance

Slabša se finančno stanje slovenskih gospodinjstev, vse manjša tudi potrošnja

V času pandemije koronavirusa se je finančno stanje slovenskih gospodinjstev poslabšalo, obenem se letos v času praznikov obeta manj potrošje.

Komentarji: