Tesline delnice: Priložnost zamujena, ne vrne se nobena

Tesla ni edino podjetje, za katerega je milijarder in vlagatelj John Doerr dejal, da obžaluje, da ga je spregledal.
Fotografija: Kdo bi si mislil, da lahko ambiciozni a rahlo nori podjetnik ustvari tako mogočno podjetje kot je Tesla. Foto: MIKE BLAKE/Reuters
Odpri galerijo
Kdo bi si mislil, da lahko ambiciozni a rahlo nori podjetnik ustvari tako mogočno podjetje kot je Tesla. Foto: MIKE BLAKE/Reuters

Milijarder in vlagatelj John Doerr je dejal, da je najbolj razočaran, da leta 2007 ni izkoristil priložnosti za naložbo v podjetje Tesla. Predsednik podjetja za tvegani kapital Kleiner Perkins, je za Bloomberg povedal, da običajno tvegani kapitalisti mislijo, da ni pametno vlagati v podjetja za električna vozila, sploh pa ne v nova avtomobilska podjetja.

image_alt
Elon Musk želi spremeniti svoje življenje

»Lahko smo se odločili, ali bomo podprli briljantnega avtomobilskega oblikovalca Henrika Fiskerja ali ambicioznega, rahlo norega podjetnika Elona Muska, a smo se odločili napačno,« je dejal.

Skriti potencial Tesle

Leta 2008 je podjetje Kleiner Perkins v podjetje Fisker Automotive vložilo več kot 10 milijonov dolarjev. Približno pet let pozneje je podjetje razglasilo stečaj. Fisker je nato leta 2016 ustanovil drugo podjetje za električna vozila z imenom Fisker Inc. in pri tem uporabil isti logotip in blagovne znamke. Takrat je podjetje tudi vstopilo na newyorško borzo, vendar je močno zaostajalo za Teslo.

Leta 2007 je bila Tesla še vedno mlado podjetje v prehodu, njen soustanovitelj Martin Eberhard je bil v postopku odstopa s položaja izvršnega direktorja, Musk pa je vlogo glavnega izvršnega direktorja prevzel šele naslednje leto.

Podjetje Tesla je danes ocenjeno na skoraj bilijon dolarjev. Foto: Kim Kyung Hoon/Reuters
Podjetje Tesla je danes ocenjeno na skoraj bilijon dolarjev. Foto: Kim Kyung Hoon/Reuters

Podjetje je svoj prvi avtomobil izdelalo šele leta 2008 in skoraj pet let po ustanovitvi prodalo le približno 500 vozil Tesla Roadster za 109.000 dolarjev. Danes je proizvajalec električnih avtomobilov ocenjen na skoraj bilijon dolarjev.

Brez poslovnega načrta in prihodkov

Kljub temu, da ni prepoznal potenciala Tesle, je Doerr vkorakal v prvo nadstropje več tehnoloških gigantov, vključno z Amazonom, Googlom in Twitterjem. Kot je povedal, se je z Jeffom Bezosom povezal, takoj ob prvem srečanju. 

»Oba sva bila nekakšna čudaka na področju računalništva. Imel je vizijo, ki velja še danes, da če bo imel najširšo izbiro z najugodnejšimi cenami in najboljšo uporabniško izkušnjo, lahko z obsedenostjo strank doseže rast.«

image_alt
Musk prodaja Tesline delnice. Kaj se dogaja?

Doerr je dejal, da je verjel, da bo Amazon uspešen, vendar si ni predstavljal, da bo zrasel v podjetje, kakršno je danes. Po njegovih besedah, naj bi Bezos imel jasen poslovni načrt, medtem ko je bila njegova odločitev za naložbo v Googlova soustanovitelja Sergeja Brina in Larryja Pagea bolj skok v vero.

Vlagatelju se je zdelo to zelo sporno, saj kot je povedal za Bloomberg, nista imela poslovnega načrta in nobenih prihodkov.

Tesla ni bilo edino podjetje, za katerega je Doerr dejal, da obžaluje, da ga je spregledal. Milijarder, katerega neto vrednost naj bi bila po oceni Bloomberga 5,8 milijarde dolarjev, je dejal, da je zamudil tudi priložnosti za naložbe v podjetji Cisco in Sun Microsystems.

image_alt
Ali poteza Elona Muska nakazuje propad kriptovalut ali Tesle?

Več iz rubrike