Tako lahko v tveganih časih zaščitite svoj portfelj

David Souccar: »Vedno izberemo podjetja, za katera menimo, da imajo odličen poslovni model, namesto da bi špekulirali o tem, kaj bo naredilo četrtletje.«
Fotografija: Wall Street, New York, ZDA. Foto: Carlo Allegri / Reuters
Odpri galerijo
Wall Street, New York, ZDA. Foto: Carlo Allegri / Reuters

Lahko bi rekli, da v zadnjih časih svetu vlada negotovost; vojna v Ukrajini, pandemija covida-19, nestanovitnost trgov in rekordno visoke stopnje inflacije povsod po svetu, ki s seboj prinašajo višje obrestne mere. V takšnih časih je svoj naložbeni portfelj dobro zaščititi s finančnimi sredstvi, ki so vsaj delno odporna na takšna dogajanja.

image_alt
Tri delnice Warrena Buffeta za potrpežljive vlagatelje

Upravljalec portfelja mednarodnih delnic v ameriškem oddelku švicarske skupine Vontobel za upravljanje naložb meni, da je njihova naložbena filozofija, po kateri se ravnajo že 30 let, precej odporna na negotove čase.

Obdobja izjemne nestanovitnosti

David Souccar. Foto: Vontobel asset management
David Souccar. Foto: Vontobel asset management
David Souccar je upravljalec portfelja mednarodnih delnic v Vontobelovem oddelku za kakovostno rast s sedežem v New Yorku. Butik, ki upravlja s približno 45 milijardami dolarjev, torej 41 milijardami evrov, sredstev (AUM), že več kot 30 let sledi dosledni naložbeni filozofiji. Vontobel je sicer švicarska skupina za zasebno bančništvo in upravljanje naložb s sedežem v Zürichu, ki upravlja z več kot 283 milijardami evrov.

Vontobel vlaga v podjetja in ne v sektorje ter je močno izpostavljen osnovnim potrošniškim izdelkom, kot je Nestle, in podjetjem s področja informacijske tehnologije, ki naj bi se v času recesije dobro odrezala. »Osredotočamo se na nakup odličnih podjetij, ki imajo po našem mnenju konkurenčno prednost,« je za kanadski spletni portal Wealth Professional pojasnil Souccar.

image_alt
Bizarno: Feng shuij za napovedovanje trendov na borzi

»Imajo dobro raven predvidljivosti dobička, zlasti ker se zavedamo, da se občasno pojavijo obdobja izjemne nestanovitnosti, kot je trenutno. Naš cilj je, da bodo v takšnih obdobjih podjetja, v katera vlagamo, dosegala boljše rezultate kot trg, naše stranke pa bodo imele koristi v smislu zaščite pred padcem in možnosti doseganja rezultatov z manjšim tveganjem,« je pojasnil upravljalec portfelja in dodal: »Ne glede na makrookolje delamo enako in mislim, da to, kar se je zgodilo v Ukrajini, potrjuje doslednost tega naložbenega sloga.«

Odličen poslovni model

Souccar je dejal, da je močno izpostavljen kanadski železniški družbi Canadian National Railway, saj je železnica postala pomemben način prevoza kanadske nafte na ameriški trg. Vlaga tudi v podjetje Epiroc, ki je vodilno na trgu prodaje rudarske opreme, in ima v lasti podjetje Rentokil, ki je vodilno na svetu na področju zatiranja škodljivcev in hitro raste.

Borzni posredniki delajo na newyorški borzi (NYSE) v New Yorku, ZDA, 21. marec 2022. Foto: Brendan McDermid / Reuters
Borzni posredniki delajo na newyorški borzi (NYSE) v New Yorku, ZDA, 21. marec 2022. Foto: Brendan McDermid / Reuters
»Vedno izberemo podjetja, za katera menimo, da imajo odličen poslovni model, namesto da bi špekulirali o tem, kaj bo naredilo četrtletje,« je pojasnil Souccar. Vontobel ni izpostavljen Rusiji, energetskemu kompleksu ali evropskim bankam, ker je dogajanje na teh področjih težko predvideti.

»Kar dosledno počnemo, je, da vlagamo v priložnosti, ki se poskušajo izogniti negativnim presenečenjem. Tako se z našega vidika nismo veliko spremenili, saj je bil portfelj zasnovan prav za takšne scenarije.« Souccar je upravljalcem, ki poskušajo akumulirati premoženje v daljšem časovnem obdobju, priporočil, naj ne izvajajo kratkoročnih špekulacij.

image_alt
Investiranje v milijarde dolarjev vredno vesoljsko tekmo

Meni, da je zdaj bolj kot kdaj koli prej pomembno, da vlagatelji pazijo na zaščito pred negativnimi učinki: »Menim, da morajo ljudje svoj portfelj preusmeriti v nekaj bolj defenzivnega, saj bo v prihodnje najpomembneje poskrbeti, da bodo delnice v lasti podjetij, ki so neprebojna, ki v primeru recesije ne bodo eksplodirala, zato bodo njihovi zaslužki trpeli manj kot večina trga.«

Več iz rubrike