Bizarno: Feng shuij za napovedovanje trendov na borzi

Kitajska napovedala vojno borznim posrednikom, ki ponujajo naložbene nasvete z uporabo feng shuija
Fotografija: Kitajska borza. Foto: Aly Song/REUTERS
Odpri galerijo
Kitajska borza. Foto: Aly Song/REUTERS

Kitajski regulator za vrednostne papirje je sprožil zatiranje borznoposredniških podjetij, ki uporabljajo feng shui za napovedovanje borznih trendov v svojih poročilih o raziskavah ali naložbenem svetovanju.

Kitajski urad za varstvo trgov z vrednostnimi papirji je poudaril, da je uporaba principov feng šuj med vlaganjem nezakonita in škodljiva. Prepovedali so kakršno koli omembo tega filozofskega pristopa v dokumentih podjetij.

image_alt
Fed je potrdil prvo zvišanje obrestne mere, sledilo jih bo še več

Kitajska regulativna komisija za vrednostne papirje je dejala, da ima "ničelno toleranco" do nezakonitega vedenja na borzi in je kaznovala nekatere posrednike, ki so analizirali, napovedovali ali ponujali naložbene nasvete z uporabo vidikov feng shuija, kot so nebeška stebla in zemeljske veje, znane tudi kot tiangan dizhi, Yin-Yang in Five Elements, glede na uradni China Securities Journal.

Spomnimo, kaj je fengshui

Kot razkriva Wikipedia je to je starodavna kitajska veščina urejanja zunanjega in notranjega prostora, katere namen je povečati skladnost in pretok energije Qi, in ki jo uvrščamo na področje kitajske metafizike. Feng v kitajskem jeziku pomeni veter, Shui pa pomeni vodo. Feng in Shui tako predstavljata dve prostorski silnici, ki morata biti pazljivo uravnovešeni. V knjigi Shiqi iz 2. Stoletja pr. n. št. je zapisano, da bo kraljestvo cvetelo, če vetrovi pihajo skladno in če redno dežuje. Ob koncu vladavine dinastije Han je bil zapisan izrek, da se Qi razprši kadar jezdi na vetru, ohrani pa se takrat kadar naleti na vodo.

image_alt
Kako poskrbeti za poslovne prostore?

Več iz rubrike