Slovenija: BDP na prebivalca deset odstotkov pod povprečjem EU

Bruto domači proizvod na prebivalca je bil leta 2021 najnižji v Bolgariji in najvišji v Luksemburgu.
Fotografija: Zastava Slovenije in Evropske unije. Foto: Igor Modic/Delo
Odpri galerijo
Zastava Slovenije in Evropske unije. Foto: Igor Modic/Delo

Bruto domači proizvod na prebivalca se je leta 2021 od države do države članice EU gibal med 45 odstotkov pod povprečjem EU in 177 odstotkov nad njim. Najnižji je bil v Bolgariji, najvišji pa v Luksemburgu. Slovenski BDP na prebivalca se je lansko leto glede na leto 2020 izboljšal za eno odstotno točko, še vedno pa se je uvrstil deset odstotkov pod povprečjem EU. Poleg Bolgarije imajo najnižji BDP na prebivalca še Grčija, Slovaška in Hrvaška, navaja STA.

image_alt
Ukrajina je z zakonom uradno priznala bitcoin in ostale kriptovalute

Medtem ko je slovenski BDP v letu 2020 zaradi epidemije padel (za 4,2 odstotka), je bilo leto 2021 leto gospodarskega okrevanja. Glede na ocene se je BDP v letu 2021 realno zvišal za 8,1 odstotka, nominalno pa za 10,9 odstotka. V tekočih cenah je tako znašal 52.020 milijonov evrov, poroča SURS.

Pri razmeroma visoki gospodarski rasti ima velike zasluge domače povpraševanje

Velike zasluge pri razmeroma visoki gospodarski rasti ima domače povpraševanje. Na letni ravni se je domača potrošnja namreč povečala za 10,8 odstotka, medtem ko je v letu 2020 ta padla za 4,6 odstotka. Končna potrošnja je imela pri tem večji vpliv od bruto investicij.

image_alt
Kitajska potiho otežuje življenje Rusiji

Leta 2021 je bil zaznan tudi napredek na področju zunanjega povpraševanja. Izvoz se je povečal za 13,2 odstotka, uvoz pa za 17,4 odstotka. Zaznana je bila hitrejša rast uvoza kot izvoza. Razlog je bil v slabših pogojih menjave, posledično pa se je zmanjšal zunanjetrgovinski presežek, in sicer za 2.764 milijonov evrov. Leta 2020 je ta znašal 4.328 milijonov evrov.

Lansko leto je bilo v Sloveniji skupaj zaposlenih 1.054.000 oseb. Na letni ravni je bilo tako zabeleženo povečanje zaposlenosti za 14.600 oseb, kar znaša 1,4 odstotka več. Največ oseb se je na novo zaposlilo v predelovalnih dejavnostih, gradbeništvu, zdravstvu in socialnem varstvu ter v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih; v vsaki od teh panog približno 3000 novih oseb.

image_alt
Diplomanti teh študijskih smeri imajo najvišjo plačo

Več iz rubrike