Razprodaja na trgu kriptovalut

Rdeče številke so samo v zadnjih 48 urah nanesle na približno 10 odstotni padec vrednosti in s trga kriptovalut odnesle dobrih 100 milijard dolarjev.
Fotografija: Drastičen padec cen kriptovalut. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Drastičen padec cen kriptovalut. FOTO: Shutterstock

Cena bitcoina je v danes zdrsnila za več kot 11 odstotkov na 31.500 dolarjev in prvič po 11. januarju padla pod raven 32.000 dolarjev, kažejo podatki s kripto borze Bitstamp.

Graf prikazuje gibanje cene bitcoina v USD v četrtek 21.1.2021 na kripto borzi Bitstamp. FOTO: TradingView
Graf prikazuje gibanje cene bitcoina v USD v četrtek 21.1.2021 na kripto borzi Bitstamp. FOTO: TradingView

 
Najdragocenejši digitalni kovanec na svetu je imel divjih nekaj tednov in se v začetku tega meseca za kratko dotaknil točke pri 41.940 dolarjev za enoto, nato pa je naslednji teden strmo potonil. Razlog za drastičen padec ni najbolj jasen, vendar se večina analitikov strinja, da gre za naravni popravek.
 
»Popravki so naravni del katerega koli finančnega trga, še posebej v bitcoin ekosistemu,« je za CNBC dejal Michael Sonnenshein, izvršni direktor podjetja Grayscale Investments. »V obdobju 2016–2017 smo na poti do novih najvišjih vrednosti doživeli šest takih popravkov s približno 30-odstotnim upadom,« je še pojasnil.
 
Tudi ether, drugi največji kripto žeton po tržni vrednosti, je bil deležen udarca. Cena za ether se je namreč samo v četrtek znižala za skoraj 13 odstotkov. A ne gre prezreti, da je Ether pred le dvema dnevoma, dosegel svojo najvišjo vrednost v zgodovini pri 1439 dolarjih za enoto.

Graf prikazuje gibanje vrednosti ethra v USD v tem tednu na kripto borzi Bitstamp. FOTO: TradingView
Graf prikazuje gibanje vrednosti ethra v USD v tem tednu na kripto borzi Bitstamp. FOTO: TradingView

 
Skupna tržna vrednost vseh kriptovalut se je v zadnjih 48 urah znižala za več kot 100 milijard dolarjev in s približno 1060 milijard potonila na 911 milijard dolarjev.

Na drastičen padec kriptovalut je najprej vplivala nova ministrica za finance ZDA Janet Yellen, potem ko je kriptovalute označila za sredstvo, ki se uporablja »predvsem za nedovoljeno financiranje«. Nekdanja predsednica ameriške centralne banke je dejala, da bo vlada »morala preučiti načine, na katere lahko zmanjšamo njihovo uporabo in zagotoviti, da po teh kanalih ne pride do pranja denarja«.

Drugi, še bolj verjeten razlog za odziv trga, je v sredo razkrito poročilo skupine BitMEX Research, ki nakazuje, da je v verigi Bitcoina prišlo do kritične napake, imenovane »dvojna poraba«.

O dvojni porabi govorimo, ko lahko nekdo recimo dvakrat porabi isti bitcoin. To je grozljiv scenarij za digitalno sredstvo, tehnologija Blockchain pa je zaslovela prav po tem, ker naj bi rešila težavo, ko je Satoshi Nakamoto leta 2009 objavil belo knjigo in predstavil digitalni denar – bitcoin.


Zgodnje poskuse uvedbe digitalnega denarnega sistema – podobnega kriptovalutam – so na koncu ustavile ranljivosti, ki bi lahko omogočile dvojno porabo in spodkopale vero v sistem.

Kasneje je skupina BitMEX Research sporočila, da gre za drugo vrsto napake v verigi. Po mnenju tehničnega direktorja kripto borze Bitfinex Paola Ardoina ne gre za dvojno porabo. »Pravzaprav se je zgodilo, da sta bila hkrati prirudarjena dva bloka. Posledično je prišlo do reorganizacije verige, ki ni povzročila dvojne porabe,« je Ardoino pojasnil za Business Insider.

Do padca prihaja tudi kljub na videz pozitivnim novicam o bitcoinu, ki je v zadnjih treh mesecih še vedno pridobil 150 odstotkov vrednosti. V sredo je upravljavec premoženja BlackRock, ki ima pod streho 7800 milijard dolarjev premoženja, vložil ločene prospekte za dva sklada, ki lahko kupujeta bitcoin terminske pogodbe, kar je največji znak, da institucionalni vlagatelji verjamejo v potencial prve kriptovalute.
 
Graf prikazuje gibanje skupne vrednosti kriptovalut v tem tednu. FOTO: CoinMarketCap
Graf prikazuje gibanje skupne vrednosti kriptovalut v tem tednu. FOTO: CoinMarketCap


Prav naraščanje institucionalnega povpraševanja po bitcoinu v zadnjih mesecih, naj bi bil glavni razlog za njegovo eksplozivno rast. Vlagatelji, kot sta Paul Tudor Jones in Stanley Druckenmiller, so postali ambasadorji bitcoina, medtem ko ga nekateri upravljavci premoženja začenjajo dodajati v svoje portfelje.
 
»Težko je reči, ali smo videli dno popravka, toda v Grayscaleu vemo, da povpraševanje [po bitcoinu] še naprej narašča, zlasti pri institucionalnih vlagateljih, ki imajo dolgoročne preferenciale,« je dejal Sonnenshein.
 

Izjemno rast vrednosti celotnega trga kriptovalut je delno spodbudila tudi ideja, da te ponujajo varno zatočišče premoženja, podobno kot pri zlatu, v času gospodarske krize, za katero se nekateri vlagatelji bojijo, da bo povzročila hiter dvig inflacije.
 
Skeptike po drugi strani skrbi, da je bitcoin le še en finančni balon na trgu, ki bo vsak čas počil. Kriptovalute so namreč znane po svoji nestanovitnosti – konec leta 2017 se je cena bitcoina na hitro povzpela na 20.000 dolarjev, sledil pa je globok padec in dolgo okrevanje.
 

Več iz rubrike