Poslovil se je dedič bančnega imperija družine Rothschild

Benjamin de Rothschild, dedič bančnega imperija Edmond de Rothschild Holding, je umrl v starosti 57 let po srčnem napadu, je v soboto sporočila njegova skupina.
Fotografija: Član ene najbolj znanih evropskih bančnih družin je podedoval podružnico družinske banke v Londonu, ki je specializirana za upravljanje zasebnega premoženja. FOTO: Yann Riou / AFP
Odpri galerijo
Član ene najbolj znanih evropskih bančnih družin je podedoval podružnico družinske banke v Londonu, ki je specializirana za upravljanje zasebnega premoženja. FOTO: Yann Riou / AFP

Skupina Edmond de Rothschild Holding je Benjamina opisala kot »vizionarskega podjetnika, navdušenega nad financami, hitrostjo, jadranjem in avtomobili«.
 
Član ene najbolj znanih evropskih bančnih družin je podedoval podružnico družinske banke v Londonu, ki je specializirana za upravljanje zasebnega premoženja. Skupina Edmond de Rothschild Holding, ki jo je leta 1953 ustanovil Edmon Adolphe de Rothschild, upravlja z več kot 190 milijardami dolarjev premoženja in zaposluje 2600 ljudi na 32 globalnih lokacijah. Sedež skupine je v Ženevi v Švici. Forbes ocenjuje, da je bil Benjamin de Rothschild v času smrti vreden 1,4 milijarde dolarjev, levji delež njegovega premoženja pa je predstavljala prav skupina Edmond de Rothschild Holdinga.

Zgodovina Rothschildov

 
Benjamina de Rothschild je bil potomec Jamesa de Rothschilda, ustanovitelja francoske veje družine Rothschild in enega od petih bratov, ki jih je oče Mayer Amschel Rothschild v svet poslal v zgodnjih 1800-ih.
 
Edmond de Rothschild. FOTO: EPA
Edmond de Rothschild. FOTO: EPA
Družina Rothschild, Jamesa predstavlja kot sposobnega in pogosto pretresljivega najmlajšega člana klana. Ta naj bi vodil pariško podružnico v nemirnih letih po napoleonskih vojnah. Zgledoval se je po zloglasnemu Nathanu Mayer Rothschildu, ki je družinsko podjetje vodil iz Londona in na katerem je bil zgrajen velik del družinskega uspeha in ugleda. James de Rothschild je bil naslednik Nathana kot glava družine, ko je ta leta 1836 umrl.
 
Leta 1953 je Edmond Adolphe de Rothschild, pravnuk Jamesa de Rothschilda, ustanovil podružnico banke, ki jo danes poznamo kot Edmond de Rothschild Holding. Ta se zelo razlikuje od bolj znane družbe Rothschild & Co, danes podružnice v Parizu in Londonu, ki jo je leta 1810 ustanovil Nathan Mayer Rothschild in je najbolj znana po svoji vlogi pri pisanju pravilnika o mednarodnem trgu obveznic v letih pred prvo svetovno vojno.

Spor za družinsko ime

 
Odnos med britansko in švicarsko / francosko podružnico v njunih sodobnih oblikah ni bil vedno skladen. Leta 2018 sta obe strani, potem ko sta se znašli v sporu glede priimka, objavili, da sta dosegli dogovor o uporabi svojih blagovnih znamk.
 
Na fotografiji posneti 4. junija 1991 je francoski baron Benjamin de Rothschild in njegova mati, francoska baronica Nadine de Rothschild v muzeju Louvre v Parizu. FOTO: Michel CLEMENT / AFP
Na fotografiji posneti 4. junija 1991 je francoski baron Benjamin de Rothschild in njegova mati, francoska baronica Nadine de Rothschild v muzeju Louvre v Parizu. FOTO: Michel CLEMENT / AFP
Rothschild & Co in Edmond de Rothschild Holding sta objavili izjavo, v kateri pojasnjujeta svojo poravnavo »za zaščito priimka v bančnem sektorju«. Obe podružnici sta napovedali, da bosta odpravili vse navzkrižne deleže in izjavili, da »nobena skupina v prihodnosti ne sme sama uporabljati imena Rothschild v kakršni koli obliki«.
 
Od leta 2015 Edmond de Rothschild Holding vodi Ariane de Rothschild, Benjaminova žena – oster odmik od zadnje želje ustanovitelja Mayerja Amschela, ki je leta 1812 v oporoki zapisal, da mora posel Rothschilda potekati med moškimi dediči in pripadati izključno njegovim sinovom.
 
 

Več iz rubrike