Petrol do 25 milijonov evrov posojila za ublažitev učinka koronakrize

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je danes sporočila, da je za ublažitev vpliva covid-19 na poslovanje, Petrolu odobrila posojilo v višini do 25 milijonov evrov.
Fotografija: Delnice Petrola so danes dopoldan na Ljubljanski borzi trgovale po 328 evrov, nespremenjene od torkovega zaključka. FOTO: Samec Blaž
Odpri galerijo
Delnice Petrola so danes dopoldan na Ljubljanski borzi trgovale po 328 evrov, nespremenjene od torkovega zaključka. FOTO: Samec Blaž

Posojilo bo Petrolu omogočilo aktivno upravljanje potreb po obratnem kapitalu po poslovnih panogah ob povečani nestanovitnosti prodaje, ki jo je povzročil izbruh covida-19, piše v izjavi EBRD.

Dejavnosti Petrola so osredotočene na prodajo in distribucijo naftnih proizvodov ter med drugim na proizvodnjo, prodajo in distribucijo električne in toplotne energije.

Delnice Petrola so danes dopoldan na Ljubljanski borzi trgovale po 328 evrov, nespremenjene od torkovega zaključka.Družba Petrol je največja slovenska energetska družba, največji slovenski uvoznik, ena največjih slovenskih družb po prihodkih in ena največjih slovenskih trgovskih družb. V Strategiji upravljanja kapitalskih naložb je klasificirana kot pomembna naložba.

Poleg gospodarskega interesa ima družba Petrol za Republiko Slovenijo tudi velik strateški in varnostni pomen, saj omogoča zagotavljanje in oblikovanje varnostnih rezerv nafte v Republiki Sloveniji.  

Republika Slovenija je neposredni lastnik 10,10 odstotka družbe Petrol, poleg nje pa je lastnik te družbe še Slovenski državni holding (SDH) z 12,68 odstotnim lastniškim deležem in Kapitalska družba d.d. (KAD) z 8,27 odstotnim lastniškim deležem. Skupaj je torej Republika Slovenija neposredni in posredni lastnik 31,05 odstotka družbe Petrol.

Med večjimi delničarji so še ena največjih komercialnih bank, ki posluje na Češkem Československá obchodní banka, ljubljanska Vizija Holding in madžarska OTP banka.
 

Več iz rubrike

Komentarji: