Slovenska podjetja letos pričakujejo 17-odstotni padec prihodkov

Slovenska podjetja letos v povprečju pričakujejo 17-odstotni upad prihodka, prav tako predvidevajo zmanjšanje izvoza, manj načrtovanih naložb in nižanje števila zaposlenih, je razvidno iz nove ankete Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).
Fotografija: Anketiranci letos pričakujejo tudi, da se bo število zaposlenih zmanjšalo za povprečno 9 odstotkov. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Anketiranci letos pričakujejo tudi, da se bo število zaposlenih zmanjšalo za povprečno 9 odstotkov. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Približno 80 odstotkov anketirancev letos pričakuje padec prihodkov, le 13 jih načrtuje povečanje, medtem ko jih približno 8 odstotkov pravi, da se njihovi dohodki v primerjavi z letom 2019 ne bodo spremenili, je v junijski ekonomski raziskavi, objavljeni v ponedeljek, zapisala GZS.

V anketi, ki je bila opravljena med 20. majem in 15. junijem, je sodelovalo 272 podjetij, pri čemer je bilo 44 odstotkov mikro in malih podjetij.Anketirana podjetja letos pričakujejo povprečni padec izvoza v višini 14 odstotkov. Približno 63 odstotkov udeležencev pričakuje, da bo njihov izvoz upadel, 16 odstotkov pa napoveduje večji izvoz.

Poleg tega je približno 54 odstotkov podjetij izjavilo, da bodo naložbe zmanjšali v primerjavi z letom 2019, približno 35 odstotkov jih namerava vložiti več v primerjavi z letom 2019, 15 odstotkov anketiranih pa sporoča, da bodo njihove naložbene naložbe na lanski ravni.

Anketiranci letos pričakujejo tudi, da se bo število zaposlenih zmanjšalo za povprečno 9 odstotkov. Približno 53 odstotkov jih predvideva upad števila svojih delavcev, 19 odstotkov jih načrtuje povečanje delovne sile.
 

Več iz rubrike

Ugotovitve KPK kršiteljem zapirajo vrata državnih družb

Zakon o SDH prinaša zaostrovanje pogojev za nadzornike in člane uprav državnih družb.

Banka Slovenije zaradi tveganj uvaja ukrep za povečanje kapitala bank

S proticikličnim blažilnikom bodo banke morale v prihodnjih 12 mesecih zagotoviti več kapitala, ena od možnosti je tudi zadržanje dela letošnjih dobičkov.

Produktivnost se povečuje, a je napredek prepočasen

Naš prehod v inovacijsko podprto rast in krožno gospodarstvo bi moral biti hitrejši, največji manko je pri storitvah, temelječih na znanju, ugotavlja Umar.

»Pandemija je pokazala tako grde kot spodbudne plati človeštva«

Podjetje, ki se odziva na potrebe okolja in vrača družbi, je pripravljeno na nove izzive prihodnosti. In ta prihodnost bo digitalna in trajnostna.