Bogastvo se ustvarja s podjetništvom, ne z delnicami

Pregled najbogatejših zemljanov razkriva, da je zelo malo takih, ki je obogatela s trgovanjem delnic - najbogatejši so podjetniki.
Fotografija: Devet od desetih najbogatejših zemljanov si je bogastvo ustvarilo s podjetništvom; takšen je tudi najbogatejši med njimi - Jeff Bezos. FOTO: Brendan McDermid/Reuters
Odpri galerijo
Devet od desetih najbogatejših zemljanov si je bogastvo ustvarilo s podjetništvom; takšen je tudi najbogatejši med njimi - Jeff Bezos. FOTO: Brendan McDermid/Reuters

Ljudje lahko ustvarjamo bogastvo na različne načine; lahko smo dobri podjetniki ali pa dobro rokujemo z denarjem, ki ima dobro donosnost. Ob branju zgodb iz gospodarstva smo hitro prepričani, da je večina bogatih ljudi svoje bogastvo ustvarilo s pravilnim vlaganjem v sklade in pa trgovanjem z delnicami. A vendar pregled najbogatejših zemljanov pokaže drugačno sliko - večina je svoje bogastvo ustvarila s podjetništvom.
 

Večina postala bogata zaradi podjetništva


Forbes izpostavlja deset najbogatejših ljudi, med katerimi so investitorji v manjšimi, izrazito prevladujejo podjetniki:
- Jeff Bezos (podjetnik Amazona)
- Bill Gates (podjetnik Microsofta)
- Bernard Arnault (podjetnik prestižnih blagovnih znamk)
- Mark Zuckerberg (podjetnik Facebooka)
- Warren Buffett (investitor)
Direktor LVMH in drugih prestižnih modnih znamk Bernard Arnault je edini v deseterici najbogatejših zemljanov, ki je bogastvo podedoval - ostali so si ga ustvarili sami. FOTO: Charles Platiau/Reuters
Direktor LVMH in drugih prestižnih modnih znamk Bernard Arnault je edini v deseterici najbogatejših zemljanov, ki je bogastvo podedoval - ostali so si ga ustvarili sami. FOTO: Charles Platiau/Reuters

- Larry Ellison (podjetnik Oracla)
- Steve Ballmer (podjetnik Microsofta)
- Larry Page (podjetnik Googla)
- Sergey Brin (podjetnik Googla)
- Amancio Ortega (podjetnik Zare)

Med desetimi najbogatejšimi zemljani je le Warren Buffett obogatel z investicijami v delniške trge, pa še pri njem ne gre za tipično zgodbo o investiranju. Bolj kot trgovanje z delnicami si delnice razlaga kot naložbe v podjetja; vloži v tista podjetja v katerih vidi dejanski potencial podjetništva. Konec koncev je tudi v prejšnji finančni krizi znatno posojal svoj denar tistim podjetjem, za katera je bil prepričan, da ga lahko vrnejo po precejšnji obrestni meri - pri številnih podjetjih delnic sploh ni zakupil.
 

Vedno več bogatih, premoženja ustvari samih


Zgornji seznam razkriva tudi, da so skoraj vsi trenutno najbogatejši zemljani svoje bogastvo ustvarili sami. Povedano drugače, bogastva niso podedovali; zgolj Bernard Arnault je podjetje podedoval. Pravzaprav je večina iz Forbesovega seznama 400 najbogatejših zemljanov svoje bogastvo ustvarila sama.Pogosto je prisotno prepričanje, da so samostojni podjetniki v preteklosti bolj preprosto obogateli in da je večina danes bogatih to premoženje podedovala; pa to ni popolnoma res. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je zgolj polovica najbogatejših zemljanov bila takih, ki je bogastvo ustvarila sama; zdaj je takih že skoraj 70 odstotkov.
 

Malo je milijonarjev, ki so si svoje premoženje ustvarili z investicijami v delnice. Lucas Jackson/Reuters
Malo je milijonarjev, ki so si svoje premoženje ustvarili z investicijami v delnice. Lucas Jackson/Reuters
Investitorji so v manjšini


V Forbesu izpostavljajo analizo iz leta 2012, ki je pregledala premoženje 472 nemških milijonarjev, pri tem pa so ugotovili, da jih je samo 2,4 odstotkov bogastvo ustvarila z investicijami v delniške trge; vsak desetih milijonar je obogatel z vlaganjem v nepremičnine.

Delniški trg Nemčije je sicer nekoliko manj aktiven kot delniški trg v ZDA, vendar pa tudi v slednjem razmerje ni pretirano spremenjeno. V ločeni raziskavi, ki je zajela 733 milijonarjev je namreč samo 12 odstotkov takih, ki so navedli delnice, kot poglaviten razlog, da so obogateli. Ne gre zanikati, da bogati zemljani vlagajo v delnice, vendar pa si je večina začetno premoženje ustvarila s podjetništvom.

Več iz rubrike