Hrvaška Ina načrtuje razvoj etanolarne druge generacije

Hrvaška naftna in plinska družba Ina je gospodarskega ministrstva zaprosila, da projektu - vrednemu 250 milijonov evrov - dodeli status strateške naložbe za razvoj obrata za bioetanol.
Fotografija: S Futurol tehnologijo bo Ina omogočila proizvodnjo 55.000 ton, kar znese 70 milijonov litrov naprednega etanola v sinergiji s proizvodnjo zelene energije. FOTO: Antonio Bronic / REUTERS
Odpri galerijo
S Futurol tehnologijo bo Ina omogočila proizvodnjo 55.000 ton, kar znese 70 milijonov litrov naprednega etanola v sinergiji s proizvodnjo zelene energije. FOTO: Antonio Bronic / REUTERS

V okviru projekta, ki ga podpira EU, Ina načrtuje razvoj etanolarne druge generacije (2G) na trenutni lokaciji v mestu Sisak, so sporočili iz družbe.

Projekt je vključen v program INA Downstream 2023 New Course, ki je usmerjen v koncentracijo dejavnosti rafiniranja surove nafte v svoji rafineriji v mestu Reka in pretvorbo rafinerije Sisak v industrijsko mesto, ki bo služilo kot osnova za proizvodnjo bitumna, logistično središče in dom biokomponentne rafinerije, ki je predmet nadaljnjih naložbenih odločitev.

»Lokacija v Sisku je pomemben del poslovanja INE. Vse dejavnosti, ki jih izvajamo, so predpogoji, ki jih je treba izpolniti za sprejem končne odločitve o naložbah. Zato je treba poudariti, da sta podpora EU in hrvaške vlade ključni pogoj za končno izvedbo tega projekta, ki je pomemben za Republiko Hrvaško in INO,« je v izjavi dejal vodja Ine Sandor Fasimon in dodal, da projekt sledi smernicam iz EU.Družba Ina je spomnila tudi, da je februarja s francoskim podjetjem Axens podpisala licenčno pogodbo za dobavo tehnologije celuloznega etanola Futurol v bodoči napredni obrat za proizvodnjo bioetanola v Sisku in pogodbo za osnovno inženirsko zasnovo elektrarne.

S Futurol tehnologijo bo Ina omogočila proizvodnjo 55.000 ton, kar znese 70 milijonov litrov naprednega etanola v sinergiji s proizvodnjo zelene energije, ki temelji na lignoceluloznih surovinah, kot so kmetijski ostanki in miskanthus iz energetskih pridelkov.

Januarja je podjetje Belguim De Smet Engineers & Contractors (DSEC) začelo temeljna inženirska dela na Ininem projektu 2G etanolskih obratov, ki zajema del projekta OSBL (zunanje omejitve baterije) za obrat, ki se bo napajal z lokalno gojenim miscanthusom in pšenično slamo.

Septembra 2019 je Ina sporočila, da je zaključila preskušanje miskanthusa kot vira biogoriva v okviru programa, osredotočenega na zagotavljanje trajnosti in donosnosti sistema rafiniranja skupine.
 
Ina je sporočila še, da je naložba v vzpostavitev verige preskrbe s surovinami za napajanje bodoče elektrarne z bioetanolom - to je vseh dejavnosti, povezanih s sajenjem miskanthusa - ocenjena na 50 milijonov evrov.
 

Več iz rubrike

Komentarji: