Kriptovalute: 'Za Furs črno na belem, za vlagatelje veliko sivine'

Konec avgusta je Furs objavil dopolnjen predlog obdavčitve kriptovalut, ki po mnenju poznavalcev potrebuje dodatne izboljšave.
Fotografija: Finančna uprava Republike Slovenije. Foto: Močnik Blaž / Delo
Odpri galerijo
Finančna uprava Republike Slovenije. Foto: Močnik Blaž / Delo

Blockchain Think Tank Slovenija meni, da bodo novi predlogi ustvarili več zmede kot koristi, obenem pa ugotavljajo, da to ne bo koristilo ugledu Slovenije v mednarodnem okolju. Podobnega mnenja so tudi nekateri poznavalci s finančnega področja, ki pravijo, da višje davčne stopnje prinašajo tveganje za beg kapitala.  
 

Furs predlagal obdavčitev kriptovalut

 
Foto: Jože Suhadolnik / Delo
Foto: Jože Suhadolnik / Delo
Finančna uprava Republike Slovenija (Furs) je konec avgusta objavila nov in dopolnjen predlog obdavčitve virtualnih valut, kot smo že pisali. Ta pravi, da bodo zavezanci imeli dve možnosti obdavčitve, glede na unovčeni znesek ali glede na ustvarjeni dobiček. V prvem primeru bi bila obdavčitev 10-odstotna, v drugem pa 25-odstotna. Furs je prav tako predlagal uvedbo mejnega zneska 15.000 evrov v koledarskem letu, ki ga ne bo potrebno niti prijaviti niti nanj plačati davka.
 
Neprofitno društvo Blockchain Think Tank (BTT) Slovenija je objavilo Odprto pismo o predlaganih spremembah obdavčitve kriptovalut (vir), v katerem kritično analizirajo obdavčitev kriptovalut. BTT poudari, da si velik del kripto skupnosti želi urejenega in varnega pravnega okolja, kar pa po njihovem mnenju objavljeni predlogi ne morejo doseči. »Še več, menimo, da bo uvedba novega davka v davčni sistem ustvarila več zmede kot koristi.«
image_alt
Pri kriptovalutah dobiček do 15.000 evrov ne bi bil obdavčen

»V nadaljevanju opozarjamo na nekatere vidike, zaradi katerih so podani predlogi nesistemski, diskriminatorni ter v nasprotju z veljavno zakonodajo, Ustavo ter odločbami evropskih sodišč,« navaja BTT, ki svoje trditve podpre s pravnimi argumenti in strokovnim mnenjem kriptoskupnosti. Menijo, da se oblikovalci zakonov, ki ne uporabljajo kriptovalut, ne zavedajo škode, ki jo bodo s predlogom povzročili trenutnim in prihodnjim uporabnikom.
 

Digitalno zlato

 
Bitcoin se lahko uporablja kot digitalno zlato, za varčevanje in ustvarjanje generacijskega premoženja. Predstavlja enega zelo privlačnih načinov varčevanja za mlajšo generacijo in s tem demokratizira in na novo postavlja temelje osebnega varčevanja. Predlog na tem področju krši del Ustave, saj različno obdavči digitalno in fizično zlato, ki je sicer oproščeno plačila davka.
 
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Predlog površno naslavlja problematiko ustvarjenih izgub v primeru, če davčni zavezanec kriptovalute proda pod ceno, za katero jih je kupil. »V nobenem primeru pa ni logično niti pravično, da bi predlagani davek obveljal tudi v primeru ustvarjene izgube,« navaja BTT. Pojasnijo tudi, da je v primeru 10-odstotne obdavčitve treba bitcoin obravnavati kot druge tradicionalne valute, ki so oproščene plačila davka ter kakršnega koli potrošnega oziroma prometnega davka.
 
BTT pride do sklepa, da so predlagane spremembe nedomišljene, pomanjkljive, neusklajene in celo v nasprotju z veljavnim pravnim redom Republike Slovenije ter Evropske unije. »Predlagamo, da davčna obravnava fizičnih oseb glede uporabe kriptovalut ostane v večji meri kakršna je, ker se nam zdi izhodišče dobro. Kriptovalute so proste davkov, v kolikor davčni organ pri davčnem zavezancu ne ugotovi dohodka iz dejavnosti po ZDoh-2.«
image_alt
Edward Snowden opozarja na nov trend, ki ga je ustvaril Salvador

Za Furs črno na belem, za vlagatelje veliko sivine

 
Podobnega mnenja sta tudi finančna svetovalca Anže Šarabon in Daniel Gregorič, ki sta za Svet kapitala komentirala, da je obdavčitev sicer korak v pravo smer, ki pa potrebuje še kar nekaj izboljšav in podrobnih definicij. »Vse to pa zahteva, da se zakonodajalec poslužuje strokovnjakov iz kripto sveta, saj se bojimo, da bodo zakon spet spisali pavšalni poznavalci kriptovalut, ki nikoli niso imeli zares pravega stika s tem virtualnim svetom,« menita Šarabon in Gregorič.
 
Šarabon je sicer vodja alternativnih naložb in kriptovalut v podjetju Titanium Direct, Gregorič pa je upravljavec premoženja in direktor podjetja Individa & Partnerji. Finančna svetovalca pojasnita, da predlog odpira veliko vprašanj. Med drugim, ali bodo obdavčena le izplačila, ki jih vlagatelj prejme na transakcijski račun, ali tudi sredstva, ki jih ima vlagatelj na kripto borzah. Svetovalcema se v obeh primerih zdi, da bo sistem deloval po principu samoprijave, kjer je dolžnost vlagatelja, da transakcije prijavi. »Prava kontrola Fursa pa bo zelo otežena.«
image_alt
NaSvet kapitala: Trgovanje z vzvodi pri kriptovalutah

Za mnenje smo vprašali tudi strokovnjaka s področja davkov in partnerja pri podjetju iConsult, Dušana Jeraja. »Zaradi vseh, do sedaj nerešenih dilem glede obdavčitve kriptovalut, menim, da je predlog Fursa dober, saj pomeni korak naprej pri ureditvi tega področja.« Jeraj je še dodal, da bo zanimivo videti, kako bo zakon uredil pristop k obdavčitvi za že realizirane posle.
 

Več iz rubrike