Moody's potrdil bonitetno oceno Slovenije

Je trenutni gospodarski in proračunski položaj Slovenije dejstvo ali le slepilo, ki lahko nevarno zamaje ocene stabilnosti v prihodnje?
Fotografija: Glede na pretekle izkušnje ostajala negotovost glede sposobnosti črpanja evropskega denarja in kakovosti izpeljave projektov. Foto: Pexels
Odpri galerijo
Glede na pretekle izkušnje ostajala negotovost glede sposobnosti črpanja evropskega denarja in kakovosti izpeljave projektov. Foto: Pexels

Pred nekaj meseci smo poročali, da slovenska  bonitetna ocena ostala pri AA-, in da so bili obeti  stabilni, čeprav so bila tveganja za negativne učinke morebitna nova poslabšanja epidemioloških razmer. Slednje naj bi najbolj vplivalo na turizem, ter posledice zamaškov v dobavnih verigah za slovensko predelovalno industrijo.

image_alt
Poslovne ideje, s katerimi lahko dobro zaslužite

Srednjeročni obeti so bili še januarja letos v luči načrtovanih reform in investicij, podkrepljenih tudi s sredstvi EU, dobri, čeprav je glede na pretekle izkušnje ostajala negotovost glede sposobnosti črpanja evropskega denarja in kakovosti izpeljave projektov.

image_alt
Ukinitev dolga na kreditni kartici je odskočna deska za upokojitev

Tik pred volilnim molkom v Sloveniji pa bonitetna agencija Moody's potrdila bonitetno oceno Slovenije pri A3 s stabilnimi obeti. Visoke bonitetne ocene agencije naj bi po oceni Ministrstva za finance potrdile močan gospodarski in proračunski položaj Slovenije.

image_alt
Otroci s temi lastnostmi imajo večje možnosti za uspeh

Torej, slovensko gospodarstvo je v dokaj dobrem stanju, vsekakor boljšem, kot je bilo pred krizo leta 2008. A obenem so na vidiku tudi temni oblaki. Zaradi vojne v Ukrajini in sankcij lahko pričakujemo nadaljevanje visoke rasti cen energentov, surovin in hrane. Pa tudi izgubo določenega dela izvoza na trgih Ukrajine ter Ruske federacije, tako posredno kot neposredno, saj se bo šok preselil na globalne verige vrednosti.

Ekonomisti napovedujejo, da se bo prihodnja vlada morala ukvarjati s stabilizacijo proračuna in vrnitvijo k fiskalnemu pravilu, saj bi lahko brez tega bilo ogroženo ali celo onemogočeno črpanje evropskih sredstev, kar bo proračunski primanjkljaj še zaostrilo. "Skoraj neizbežna je pokojninska reforma, predvsem z bolj odločnim uveljavljanjem kapitalskih pokojninskih stebrov. Javni sektor bo treba racionalizirati, za to so možne različne poti, tudi (delna) privatizacija. Nujna je prenova slovenskega načrta za okrevanje in odpornost. Ne glede na to bo treba poiskati dodatne davčne vire, bodisi s širitvijo osnov za davke, predvsem pa s prenovo premoženjskih davkov," je napovedal za MMC dr. Marko Pahor.

Več iz te teme:

Več iz rubrike