Milenijci med pandemijo ob vse prihranke

Nova študija razkriva, da je pandemija covida-19 pripadnike generacije Z in milenijce prikrajšala za vse prihranke.
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

Le polovica Američanov ima več prihrankov za nujne primere kot dolgov na kreditnih karticah, navajajo tuji mediji. Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da gre za žalostno posledico pandemije, še posebej prizadeti pa so pripadniki generacije Z in milenijci.

image_alt
Menedžerji iz generacije milenijcev najbolj izgoreli

Rezultati nove raziskave družbe Bankrate so pokazali, da imajo milenijci veliko več dolga na kreditnih karticah kot prihrankov, čemur naj bi botrovale motnje v dohodku zaradi ukrepov, sprejetih med pandemijo.

V januarski raziskavi je sodelovalo več kot 1000 Američanov, vključno z milenijci, ki so stari od 26 do 41 let in pripadniki generacije Z, ki so stari med 18 in 25 let. Slednji so kar v 46 odstotkih odgovorili, da bodo njihovi prihranki za nujne primere letos veliko nižji, kot so bili pred pandemijo, enako pa je povedalo tudi 43 odstotkov milenijcev.

Največ brezposelnih med pripadniki generacije Z

Anketa je razkrila da so mlajši milenijci, stari od 26 do 32 let, še na slabšem, saj jih je kar 54 odstotkov povedalo, da so se njihovi prihranki med pandemijo močno znižali, medtem ko je tako odgovorilo 37 odstotkov pripadnikov generacije Z.

Foto: Pxhere.com
Foto: Pxhere.com

Do skrb vzbujajočih rezultatov je privedel dohodkovni primanjkljaj, ki so ga med pandemijo najbolj občutili mlajši delavci, menijo strokovnjaki. Kot navaja CNBC, so na Inštitutu za ekonomsko politiko že leta 2020 ugotovili, da bo med pandemijo največ brezposelnih med pripadniki generacije Z.

Eno od sedmih gospodinjstev brez dolga

V nedavni raziskavi so ugotovili tudi to, da je zmanjšanje prihrankov pri milenijcih sovpadalo z dolgovi, saj jih je kar 32 odstotkov odgovorilo, da so njihovi prihranki nižji od dolga na kreditni kartici. Medtem ko je tako povedalo le 23 odstotkov pripadnikov generacije Z.

image_alt
Najbogatejši milenijci na svetu

»V obdobju motenj pri prejemanju dohodkov lahko v kratkem času pojenjajo vsi prihranki, zaradi česar nastane dolg na kreditnih karticah, ki ga prej ni bilo,« je za tuje medije povedal glavni finančni analitik pri Bankrate Greg McBride.

Sicer pa izsledki raziskave kažejo, da se je delež Američanov, ki imajo več privarčevanega denarja kot dolgov, nekoliko zmanjšal, in sicer s 54 odstotkov leta 2021 na 53 odstotkov v letu 2022.

»Približno eno od sedmih ameriških gospodinjstev je brez dolga, vendar tudi prihrankov nima, kar pomeni, da obstaja večja verjetnost, da bo njihovo finančno stanje zmotil velik in nepričakovan izdatek,« še dodaja McBride.

image_alt
Kako naj se milenijci pripravijo na upokojitev

Več iz rubrike