Mafija in milijoni: Europol razbil največjo mrežo ponarejevalcev

Europol je potrdil že objavljene informacije v medijih o razkritju mreže ponarejevalcev v Italiji. Oddelek ugotavlja, da je kriminalna združba verjetno največja v zgodovini evra.
Fotografija: Vodja mreže se že več kot 20 let ukvarja s ponarejanjem denarja in to ne le z njihovo izdelavo, temveč tudi z distribucijo po celotni EU. FOTO: REUTERS/Johanna Geron
Odpri galerijo
Vodja mreže se že več kot 20 let ukvarja s ponarejanjem denarja in to ne le z njihovo izdelavo, temveč tudi z distribucijo po celotni EU. FOTO: REUTERS/Johanna Geron

Francoski predstavnik policije je v četrtek, 16. julija, poročal o razbitju mafijske mreže ponarejevalcev. »Kriminalna italijanska mreža je ustvarila 25 odstotkov vseh ponarejenih evrskih bankovcev v obtoku. Ta kriminalna združba je morda največja, ki smo jo odkrili od uvedbe evra,« je dejal v izjavi.

Pri posebni operaciji so sodelovali policisti iz Italije, Belgije in Francije. Europol je pomagal pri izmenjavi informacij, usklajevanju in analitičnem delu. Preiskava se je začela oktobra 2017, ko so v Beneventu v Italiji zasegli veliko serijo ponarejenih bankovcev za 50 evrov.Februarja 2018 so v Neaplju našli še 450 tisoč enot ponarejenih bankovcev po 50 in 100 evrov, skritih v rezervoarjih. Šest mesecev pozneje, julija, so v Lombardiji odkrili drugo serijo ponarejenih bankovcev.
Policisti so 15. julija prijeli 44 osumljencev in zamrznili premoženje v skupni vrednosti 8 milijonov evrov. FOTO: REUTERS/Susana Vera
Policisti so 15. julija prijeli 44 osumljencev in zamrznili premoženje v skupni vrednosti 8 milijonov evrov. FOTO: REUTERS/Susana Vera

Nadaljnje preiskave v sodelovanju z Europolom so pripomogle k razkritju mreže kriminalcev, ki stojijo za ponarejanjem denarja. Policisti so 15. julija prijeli 44 osumljencev in zamrznili premoženje v skupni vrednosti 8 milijonov evrov.

Organi pregona sumijo, da so kriminalci v letih svoje dejavnosti izdelali in razdelili več kot 3 milijone ponarejenih bankovcev v skupni vrednosti več kot 233 milijonov evrov.

Vodja mreže se že več kot 20 let ukvarja s ponarejanjem denarja in to ne le z njihovo izdelavo, temveč tudi z distribucijo po celotni EU. Med preiskavo je bilo ugotovljeno, da je bil povezan z italijansko mafijsko skupino Camorra.
 

Več iz rubrike