Več ko je okuženih, višja je cena

Tudi ob vmesnih padcih, ki so jih v zadnjih mesecih doživljale cene zlata in srebra, so dobički pri obeh kovinah - navdušujoči.
Fotografija: Gotovo je, da bodo posledice pandemije trajale dlje časa, če ne bo ustvarjeno cepivo. FOTO: Viacheslav Lopatin / Shutterstock
Odpri galerijo
Gotovo je, da bodo posledice pandemije trajale dlje časa, če ne bo ustvarjeno cepivo. FOTO: Viacheslav Lopatin / Shutterstock

Očitno višje cene obeh plemenitih kovin so neposreden rezultat prilagodljive denarne politike globalnih centralnih bank. Očitno je tudi, da so ta dejanja neposreden rezultat pandemije, ki je močno prizadela gospodarstva po vsem svetu.

Čeprav je bil coivd-19 odkrit v začetku leta 2020, je Svetovna zdravstvena organizacija izbruh v Wuhanu, kaj hitro razglasila za pandemijo. Danes je epicenter izbruha v ZDA.

Na današnji dan 19. julija je skupno število potrjenih primerov 14,2 milijona. Med temi okuženimi posamezniki je življenje izgubilo več kot 600.000 (602.209) ljudi.
Potrjeni primeri okuženih v trenutno 10 najbolj prizadetih državah. Vir: kitco.com
Potrjeni primeri okuženih v trenutno 10 najbolj prizadetih državah. Vir: kitco.com

Nova pandemija je prizadela države po vsem svetu, število okuženih pa še vedno narašča. Trenutno najhuje je predvsem v naslednjih državah; Brazilija, Mehika, Indija, Kolumbija, Iran, Peru, Rusija, Južna Afrika in Irak. Trenutno sta dve največji žariščni točki v ZDA in Braziliji.Svetovna gospodarstva se poslužujejo različnih prijemov, da bi učinkovito obvladovala ogromne izdatke, ki so bili potrebni za ponovni zagon njihovih gospodarstev. Odtekla je namreč ogromna količina kapitala - porabljenega prek centralnih bank in njihove visoko prilagodljive denarne politike.

Posledično smo bili priča naraščanju cene tako zlatu kot srebru. Od prvega junijskega tedna, ko je zlato trgovalo pri nizkih 1671 do sedanjih 1812 dolarjih, se je cena za unčo zlata zvišala za približno 125 ameriških dolarjev, kar je približno 6,9 odstotkov čistega dobička v približno mesecu in pol.
Zlato: trimesečni pregled gibanja cene v USD. Vir: TradingView
Zlato: trimesečni pregled gibanja cene v USD. Vir: TradingView

Srebro je prav tako izkoristilo momentum. V prvem tednu v juniju je trgovalo pri 17,55 dolarja, trenutno pa se je cena ustavila pri 19,745 ameriškega dolarja. Srebro je v zadnjih sedmih tednih pridobilo 2,20 dolarja oziroma 11,1 odstotka vrednosti v tem izjemno kratkem času - kar je polovica rasti zlata.
Srebro: trimesečni pregled gibanja cene v USD. Vir: TradingView
Srebro: trimesečni pregled gibanja cene v USD. Vir: TradingView

Osnovni temelji, ki so ceno zlata in srebra premaknili dramatično višje, so že ustvarili potrebno okolje za obe plemeniti kovini, da se bosta še naprej gibali višje in morda trgovali nad rekordno ceno.

Gotovo je, da bodo posledice pandemije trajale dlje časa, če ne bo ustvarjeno cepivo. Prav tako je jasno, da bo neposreden rezultat velikih izdatkov držav po vsem svetu - namenjenih pomoči svojim državljanom in gospodarske spodbude za ponovni zagon njihovih gospodarstev - še leta in leta povzročal negativne učinke.
 
Medtem ko si vsi želimo najboljše, se moramo pripraviti na najslabše. Zato so se udeleženci na trgu in vlagatelji obrnili na zlato in srebro, ki še vedno veljata za varno sredstvo za ohranjanje premoženja med gospodarskimi izpadi - ki so neizogibni.
 

Več iz rubrike

Komentarji: