Najpremožnejši so se v krizi založili z delnicami

V obdobju največjega padca vrednosti delnic so najbolj premožne družine pokupili miljarde delnic, ki jih zdaj prodajajo in povečujejo svoje premoženje.
Fotografija: Najpremožnejše družine so vzele milijonska posojila, katere so investirali v delnice. Hiter odboj v maju je pomenil velik dobiček, zdaj pa predvsem azijski milijonarji že prodajajo svoje deleže. FOTO: Toru Hanai/Reuters
Odpri galerijo
Najpremožnejše družine so vzele milijonska posojila, katere so investirali v delnice. Hiter odboj v maju je pomenil velik dobiček, zdaj pa predvsem azijski milijonarji že prodajajo svoje deleže. FOTO: Toru Hanai/Reuters

Kriza na delniških trgih ni trajala dolgo; odboj po dosegu dna je bil zelo hiter. Milijonarji, ki imajo račune odprte na švicarski banki UBS, zdaj prodajajo svoje lastniške deleže in pobirajo lahke profite, piše Reuters.
 

Milijardna posojila


Marca je praktično povsod po svetu prišlo do strmoglavljenja vrednosti delnic. Klienti banke UBS so najeli miljardna posojila, ki so jih investirali v poceni delnice.»Od sredine marca do sredine aprila smo beležili rekordne vrednosti posojil, ki so jih najemale premožne družine in podjetja. S tem so kupili lastniške deleže ameriških podjetij. Ne govorim o 50 milijonih dolarjev, temveč o milijardnih posojilih, ki so številnim posameznikom prinesle ogromne dobičke,« pravi vodja oddelka družinskih premoženj pri UBS Josef Stadler.

Kar polovica najpremožnejših zemljanov ima svoj račun pri švicarski banki UBS, ki je v trenutni krizi že posodila milijarde za investiranje v delnice. FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters
Kar polovica najpremožnejših zemljanov ima svoj račun pri švicarski banki UBS, ki je v trenutni krizi že posodila milijarde za investiranje v delnice. FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters
Posojila banke UBS so pripomogla, da so številni posamezniki v maju beležili večjo donosnost kot celo najbolj priznani skladi. Pregled 120 premožnih družin, ki so si sposodile denar, razkriva, da v povprečju razpolagajo z 1,6 milijardami dolarjev.
 

Na vrsti je prodaja delnic


Kar polovica najpremožnješih zemljanov ima svoj bančni račun pri švicarski UBS. Pri tej pravijo, da se najpremožnejši klenti zdaj po večini odločajo, da bodo svoje delnice prodali in se osredotočili v nepremičninski trg ali pa strateško oblikovali individualna posojila podjetjem.

Stadler je za Reuters povedal, da so trend prodaje delnic, ki so bile kupljene v času karantene, najprej opazili v azijskih državah. V zadnjem četrtletju 2020 ter v začetku naslednjega leta podoben vzorec pričakujejo tudi drugod.

Več iz rubrike