Kdo so veliki dobičkarji med krizo?

Dobri rezultati ameriških bank so močno presenetili analitike, ki so napovedovali precej nižje številke.
Fotografija: FOTO: Minerva Studio / Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Minerva Studio / Shutterstock

Kot smo nedavno poročali, je ameriška banka JPMorgan Chase v drugem četrtletju ustvarila 4,7 milijarde dolarjev čistega dobička. Kljub temu, da gre za polovico manj kot v istem obdobju lani, a še vedno nad pričakovanji analitikov, se banka vidi kot zmagovalka koronske krize. Padec dobička se namreč odraža zaradi rezervacij za slaba posojila. Banka je v luči globalne pandemije za slaba posojila rezervirala kar 8,9 milijarde dolarjev.

Prihodki JPMorgana so se v drugem četrtletju na letni ravni okrepili za 15 odstotkov na 33,8 milijarde dolarjev. Banka je ob objavi rezultatov izpostavila predvsem dobro poslovanje enot za finančne storitve in investicijsko bančništvo, ki sta nadoknadili šibke rezultate poslovanja s strankami.

Tudi druga največja ameriška banka Bank of America je v drugem četrtletju zabeležila približno polovico manj čistega dobička kot v enakem obdobju lani - 3,3 milijarde dolarjev. Padec gre prav tako pripisati visokim rezervacijam, ki jih je banka v luči pandemije in ustavitve gospodarstva predvidela za morebitna slaba posojila. Prihodki banke so v drugem letošnjem četrtletju nanesli 22,3 milijarde dolarjev.


Nekatere ameriške banke podirajo rekorde


S 3,2 milijarde dolarjev čistega dobička v drugem letošnjem četrtletju - kar je 45 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in najboljši četrtletni rezultat doslej -, se ponaša ameriška investicijska banka Morgan Stanley.
FOTO: REUTERS / Eric Thayer 
FOTO: REUTERS / Eric Thayer 

Skupni prihodki so se povečali za 31 odstotkov na 13,41 milijarde dolarjev, poročajo tuje agencije. Daleč največja je bila rast prihodkov v segmentu trgovanja z obveznicami, ki je dosegla 168 odstotkov.

Za petami Morgan Stanleyu je Goldman Sachs - ameriška investicijska banka -, ki je v drugem četrtletju ustvarila 13,3 milijarde dolarjev prihodkov - kar je drugi najboljši četrtletni rezultat doslej in za 41 odstotkov boljši kot v drugem lanskem četrtletju. Dobiček se je zvišal na 2,4 milijarde dolarjev.

Banki je v drugem četrtletju uspelo dobro trgovanje na področju investicijskega bančništva in na področju zavarovanj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zadnji meseci so bili po ocenah vodstva zelo turbulentni, a jim je uspelo slediti strategiji, ki so jo začrtali v začetku letošnjega leta. Čeprav izgledi ostajajo negotovi, so v banki prepričani, da bodo prva izbira strank, ki želijo preoblikovati poslovanje, je dejal izvršni direktor David Solomon.
 
 

Več iz rubrike

finance

Hrvaška orožarja prevzela nadzor nad poznano lokalno banko

Znana karlovaška podjetnika Marko Vuković in Ivan Zabčić sta uradno prevzela vse delnice Karlovačke banke.

finance

Spletna banka Klarna postala najbolj obetaven evropski fintech

Vrednost banke Klarna je v tem tednu poskočila na več kot 10 milijard dolarjev, s tem pa je Klarna postala paradni konj evropske fintech industrije.

finance

Milijonarka: Biti premožen ni tako enostavno kot si mislite

Biti izjemno premožen ne pomeni, da imaš brezskrbno življenje, kakršnega si morda predstavljate - vsaj po mnenju te milijonarke in njenega moža.

finance

Kuba v pričakovanju prvega uradnega padca valute po kubanski revoluciji

Kubanski peso naj bi letos prvič po revoluciji leta 1959 doživel uraden padec vrednosti, s tem pa ne bo več izenačen z ameriškim dolarjem.

Komentarji: