JPMorgan Chase v drugem četrtletju s 4,7 milijarde dolarjev čistega dobička

Za slaba posojila je v luči globalne pandemije novega koronavirusa rezervirala 8,9 milijarde dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Fotografija: Jamie Dimon, izvršni direktor banke JPMorgan Chase. FOTO: REUTERS/Benoit Tessier
Odpri galerijo
Jamie Dimon, izvršni direktor banke JPMorgan Chase. FOTO: REUTERS/Benoit Tessier

Prihodki JPMorgana so se sicer v drugem četrtletju na letni ravni okrepili za 15 odstotkov na 33,8 milijarde dolarjev. Banka je ob objavi rezultatov izpostavila predvsem dobro poslovanje enot za finančne storitve in investicijsko bančništvo, ki sta nadoknadili za šibke rezultate poslovanja s strankami.

Obseg rezervacij za slaba posojila se je glede na prvo četrtletje zvišal, kar odraža negotovo gospodarsko okrevanje po pandemiji bolezni novega koronavirusa. Največ dodatnih rezerv je odpadlo na poslovanje s strankami, zlasti za pokritje morebitnih neplačanih računov iz naslova kreditnih kartic.»Kljub nekaterim pozitivnim makroekonomskim podatkom v zadnjem času in pomembnem odločnem delovanju vlade se še vedno soočamo z veliko negotovostjo glede prihodnjega okrevanja gospodarstva,« je poudaril glavni izvršni direktor JPMorgana Jamie Dimon. Hkrati je zatrdil, da je JPMorgan pripravljen na morebitne prihajajoče nevihte.

Medtem ko je v enoti poslovanja z gospodinjstvi in poslovnimi strankami JPMorgan beležil izgubo, pa je velik dobiček nakopičil v enotah za storitve na finančnih trgih in za investicijsko bančništvo. Pristojbine so se zvišale, prihodki iz naslova trgovanja so se v času velike nestanovitnosti na trgih močno okrepili.

Delnice banke so se v trgovanju pred odprtjem borznega parketa podražile za več kot dva odstotka.

Več iz rubrike